Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van grassen

Als de zon al wat verder op is en je met tegenlicht kan werken worden de sluitertijden uiteraard flink korter. Deze lenzen geven bij f/2,8 mooie ronde cirkels in de achtergrond en dan kun je leuk spelen met bijvoorbeeld dauwdruppels op gras. ISO 400, 1/4000 sec. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Ze zijn er in alle soorten en maten: grassen. Van strakke grasveldjes tot sierlijke stengels met een mooi pluimpje eraan. Ga eens op ontdekkingstocht in de natuur en kijk welke soorten gras je tegenkomt. Probeer er eens zoveel mogelijk vast te leggen. En dat hoeft natuurlijk niet allemaal op één dag.

Grasveldje in de buurt gevonden? Leg de camera eens plat op de grond en probeer een mooie compositie te vinden tussen al die grassprietjes. Fotografeer eens zo dat het voorste grassprietje bijvoorbeeld onscherp op de foto komt en zo een groene waas wordt. Stel dan scherp op grassprietjes erachter. Zo krijg je een soort doorkijkje. Let wel goed op welke grassprietjes in beeld zijn. Omdat er behoorlijk wat sprietjes op een klein stukje aarde zitten, is er al gauw een grassprietje dat toch net de verkeerde kant op steekt. Probeer dat grassprietje dan tijdelijk even voorzichtig de andere kant op te buigen. Kijk ook eens goed of er misschien beestjes op de grassprieten zitten. Breng die mooi in beeld en je hebt weer een originele foto.

Gras tegen de lucht in gefotografeerd. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Het mooie van grassen is dat er zoveel soorten zijn. Denk daarbij niet alleen aan de typische grassen, maar ook eens aan rietsoorten, zoals duinriet. Ook dit zijn grassen. En ook die zijn prachtig om vast te leggen. Sommige grassoorten hebben pluimpjes, andere bijvoorbeeld aren. En die bevatten allemaal prachtige structuren om te fotograferen. Let bijvoorbeeld eens op grassoorten met lange stengels en een mooie pluim. Die pluimen zijn heel sierlijk en bevatten veel details. Fotografeer ze eens tegen een mooie zachte egale achtergrond en de pluimpjes knallen echt van het beeld af. Of hou het juist simpel en probeer eens zwart wit te fotograferen. Dat levert soms nog verrassender foto’s op. Hoe dan ook: als natuurfotograaf kun je met grassen in ieder geval alle kanten uit!

Geef een reactie

3 reacties

  1. Egon, er zijn fotografen die enkel interesse hebben in het maken van een mooie foto en er zijn fotografen die zoveel mogelijk details van een plant of insect fotograferen om het (later) te kunnen determineren. Hoewel ik persoonlijk bij de determinerende fotograaf hoor, heb ik respect voor beide fotografen. Zolang ze ook maar respect hebben voor natuur en geen platgetrapte omgeving achterlaten.

    1. Beste Paul Canon R5, het is geen kwestie van respect.
      Kenmerk van natuurfotografie is dat het natuurhistorisch ergens over gaat; daar vervolgens nog een toonbare kiek van maken is uitdagend.
      Wie daarentegen ENKEL interesse hebben in het maken van een mooie foto … moet ik het echt verder uitleggen???
      Deze website draagt echter uit dat het over natuurfotografie gaat – de inhoud dekt de lading in toenemende mate niet, via historische windmolens, veel creativiteit-met-kurk, spookhuispaddo’s en vakantiekiekjes et cetera en ik vind dat jammer en kwalijk. Ten onrechte is mij al dikwijls verweten tegen ‘creativiteit’ te zijn maar dat is niet zo, zolang het maar geen doel op zich is en het natuurhistorisch gegeven, of dat nu een determinatie is of gedrag of biotoop etc., ontbreekt.

  2. Als je nu eens eerst begint met het determineren van grassen en nazoeken wat er over de soortspecifieke eigenschappen en plaats in een ecosysteem bekend is… wordt je fotografie misschien natuurhistorisch interessanter van en ga je grassen kieken in plaats van pluimpjes en druppeltjes en laaghangend bokeh fruit.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u