Menu

Het fotograferen van herfstblad

Eervolle vermelding in de categorie planten en paddenstoelen.
Eervolle vermelding in de categorie Planten en paddenstoelen. Fotograaf: Jan Boer

Nu de maand september weer is begonnen, beginnen de bladeren aan bomen en struiken weer te verkleuren. Met een beetje geluk wordt het een mooi najaar en knallen de rood, gele en oranje gekleurde bladeren je tegemoet. En dat dat een prachtige kans is op mooie foto’s hoeven we niet te vertellen. Dus jas aan, paraplu of regenjack mee, camera goed inpakken en op pad voor een hele reeks mooie kleurrijke foto’s van al die verkleurende herfstbladeren!

Loop bijvoorbeeld deze maand het bos eens in. Een bospad met bomen aan beide kanten met gekleurde herfstbladeren is erg fotogeniek. Of zoek een kanaal met aan beide kanten bomen. Ook dan kun je de herfstkleuren prachtig in beeld brengen.

Heb je geen tijd om uitgebreid op pad te gaan? Ga dan eens naar een plekje vlakbij huis en kijk wat voor bladeren je tegenkomt. Zet al die bladeren eens apart op de foto. Let goed op de vorm van het blad en op de structuur van de nerven en andere details van het blad. Ga ook eens op zoek naar bladeren van verschillende kleuren, zet ze op de foto en maak er een serie van. Je kunt natuurlijk het hele blad in beeld nemen, maar voor een mooi abstract plaatje, kun je het blad ook fotograferen door de camera recht boven het blad te houden. Zo komen alle details waaronder de nerven extra goed naar voren.

Denk bij het fotograferen van herfstblad ook eens aan de Amerikaanse Eik. Die heeft grote bladeren die mooi kunnen verkleuren in de herfst. Maar ook de esdoorn wordt vaak prachtig rood, geel en oranje in de herfst. Naast deze twee bomen zijn er natuurlijk nog veel meer bomen met mooi gekleurde herfstbladeren. Lekker naar buiten dus en op zoek naar al die vrolijke herfstbladeren!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u