Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van hulst

Hulst brengt kleur in de donkere dagen. Fotograaf: Ron Poot

Met de kerstdagen in zicht komen ook de kerststukjes weer in beeld. En daarin zitten vaak de prachtige takken van de hulst, met of zonder bessen. Tijd om deze prachtige plant eens in de natuur op te zoeken en hem op z’n mooist vast te leggen. Bijkomend voordeel, je hebt gelijk een foto voor een mooie kerstkaart!

Verschillende soorten

De donkergroene bladeren van de hulst zijn stekelig, getand en redelijk smal. Er zijn verschillende soorten hulst, soms met een geel randje aan de blaadjes, maar de bladeren zijn grotendeels groen. In deze tijd van het jaar heeft de hulst prachtige knalrode bessen. En juist die combinatie van de donkergroene bladeren met de knalrode bessen zorgt voor een mooi contrast. Zorg dus voor een mooie compositie en breng zowel blad als besjes in beeld. De knalrode besjes hangen meestal met meerdere in een trosje bij elkaar. Ook een close-up van de besjes kan weer een origineel beeld opleveren. Of zoom juist eens in op de vorm van het blad en dan vooral op de getande en stekelige rand van het blad. Dat kan van bovenaf of probeer het eens vanaf de zijkant met camera op bladhoogte.

De bessen en bladeren van de hulst zijn overigens giftig voor de mens. Wel zijn er vogels die ze eten. In de winter duiken kramsvogels er bijvoorbeeld op af, maar ook merels en lijsters lusten wel een besje, zeker als er in de winter minder voedsel te vinden is. En dat geeft natuurlijk weer extra fotografie mogelijkheden. Wie weet leg je een smullende vogel vast die zich tegoed doet aan de besjes of met nog wat meer geluk en geduld een vogel die een duik in de plant neemt, recht op zijn doel af: de besjes.

Meer informatie

Meer informatie over het fotograferen van hulst vind je in de artikelen: ‘Hulst, een fotogenieke taaie struik‘ en ‘Hulst, een evergreen‘.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u