Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van komeet Neowise

Op het moment dat het nieuws naar buiten komt dat er weer een nieuwe komeet zichtbaar wordt aan de nachthemel, dan zijn er hordes fotografen die deze komeet gaan fotograferen. Zo ging het ook met de komeet Neowise. De sosial media stonden wekenlang vol met de prachtigste foto's van dit bijzondere object aan de nachthemel. Hoe kun je dan als fotograaf nog een foto maakt die boven dat niveau uitstijgt? In dit dit artikel legt Rutger Bus uit hoe hij dat destijds heeft aangepakt.
Neowise
Het valt niet mee om een originele foto te maken van een onderwerp wat zo populair is. Fotograaf: Rutger Bus

Dit is een foto van komeet Neowise, die zelfs met het blote oog te zien was. Hier waren we op vakantie op Texel. Met de kennis die ik had en het verwachtingspatroon voor de toename in helderheid van de komeet, besloot ik om mijn tracker thuis te laten en slechts een 85mm f1.4-objectief in de fototas te steken. Wanneer ik thuis was gebleven, had ik zeker voor de tracker met de Samyang 135mm gekozen, maar vanwege ruimtegebrek in de reeds volgepakte auto moest ik een keuze maken.

Drie prachtige foto's van de komeet Neowise, maar niet echt origineel.
Drie prachtige foto’s van de komeet Neowise, maar niet echt origineel. Fotograaf: Rutger Bus

In eerste instantie was ik er niet gerust op dat de 85mm mij voldoende bereik zou opleveren om de komeet beeldvullend op de foto te krijgen. Daarnaast waren de weersvoorspellingen voor de dagen dat de komeet op zijn helderst zou zijn niet om over naar huis te schrijven. Je kunt je voorstellen dat ik de bui al zag hangen en met een niet al te vrolijk gezicht op het eiland rondliep. Nadat ik verschillende keren tevergeefs op pad was geweest, lukte het de derde dag gelukkig wel om de komeet in al zijn schoonheid op de foto vast te leggen. Op het strand van Paal 9 kon ik mooi richting het westen fotograferen, zodat ik geen last had van de lichtkoepel van Den Helder. Zodoende kon ik een paar fraaie foto’s maken, waarbij deze opname toch wel erg speciaal was.

Ik kon met mijn mobiel de Sony A7R3 van op een afstandje bedienen. Zo kon ik via mijn telefoonscherm live zien wat de camera in het donker zag. Met een beetje proberen en herpositioneren van zowel de camera als mijzelf kon ik deze foto maken, terwijl ik zelf boven op een steil duin stond en de camera op vijftien meter afstand een stuk lager op het pad van de strandopgang. Een mooi voorbeeld van wat er te bereiken valt door de huidige technologie te combineren met een dosis creativiteit en doorzettingsvermogen.

Het uiteindelijke resultaat. Een heel bijzondere foto van een platgefotografeerd onderwerp.
Het uiteindelijke resultaat. Een heel bijzondere foto van een platgefotografeerd onderwerp. Fotograaf: Rutger Bus

Dit is een van de vele inspirerende voorbeelden van de spectaculaire en goed doordachte nachtfotografie van Rutger Bus. Benieuwd naar de rest? Koop dan ‘Nightscapes, handboek voor spectaculaire nachtfotografie’.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: