Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van reeën in de bronsttijd

Begin augustus laten actieve bokken zich sneller fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Het is eind juli begin augustus. Reeën zijn actiever dan in de rest van het jaar. Fiepende reegeiten en opgewonden reebokken. Het is bronsttijd, tijd om zorg te dragen voor het nageslacht. Slechts vier dagen is de reegeit bronstig, dus er valt geen tijd te verliezen. Tijd voor actie!

Minder spectaculaire bronstijd

De bronstijd van de reeën is een stuk minder spectaculair als de bronstijd van het edelhert en het damhert. De reebok burlt niet om te imponeren. Het ree heeft geen harem waar, zoals het hert, hij de leider is. Hij hoeft dus ook geen concurrenten buiten de deur te houden. De reebok hoeft daarom ook veel minder afmattende gevechten te voeren. Dit betekent overigens niet dat de reebok op zijn gemak een reegeit kan uitzoeken.

Een reegeit lokt in de bronstijd de bok met fiepen en met hormoongeur. Fotograaf: Hans Brongers

Wilde achtervolgingen

In de vier dagen dat de reegeit bronstig is, scheidt zij een hormoon af dat het reebok aantrekt. Zij laat zelf weten wanneer zij zo ver is dat er gepaard kan worden. Dat is het moment dat de reebok aan de bak moet. Er ontstaan wilde achtervolgingen waarbij niets of niemand wordt ontzien. Zij hebben zelfs geen oog voor het verkeer waardoor een aanrijding door een auto helaas geen uitzondering is.

Niet alleen in het bos zijn reeën te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Tips voor het fotograferen van reeën in de bronsttijd

Normaal gesproken laten reeën zich niet zo snel zien. Dit geldt zeker voor de reebok. In de bronstijd daarentegen vertonen de dieren zich meer en is de kans dat je ze kunt fotograferen ook groter.

  • Weet waar reeën gespot worden

Oriënteer je van tevoren waar reeën gespot worden. Dit is lang niet altijd in het bos. Ze komen ook op open terreinen voor. Met name een weiland is een favoriete plaats waar reeën zich ophouden. Maar ook in heidegebieden, in de duinen en in rietvelden kun je het ree aantreffen.

  • Wanneer kun je een ree ontmoeten?

Loop rustig alleen of met zijn tweeën door het bos. Luister met regelmaat stilstaand aandachtig naar geluiden die kunnen duiden op de aanwezigheid van een ree zoals het breken van takjes. Als je ergens stil op een pad gaat staan zonder je te verroeren is er kans dat je een ree over ziet steken. Wellicht blijft het dier midden op het pad staan om zo de omgeving te verkennen. Dit is het moment om een mooie en sfeervolle opname te maken. Ga je liever langs een bosrand posten, zorg dan dat je ruim voor de schemering ter plekke bent. De kans is groot dat de dieren er dan nog niet zijn, maar jij wel. Dit scheelt bewegingen van jou waardoor je het wild kunt verjagen.

  • Gebruik geen geurtjes

Reeën hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. Heb je een geurtje op, zoals aftershave of deodorant, dan ruikt een ree je al op afstand.

  • Let op de windrichting

In aansluiting op het vorige is het belangrijk dat je zorgt dat je in de wind staat. Of te wel, de wind waait jouw kant op. Naast het reukvermogen kan het ree bijzonder goed horen. De wind neemt niet alleen geurtjes mee naar een ree, maar ook geluid.

  • Gebruik bij voorkeur een tele(zoom)lens

Als je veel geduld en geluk hebt kun je een ree best goed benaderen. Zij hebben tenslotte in de bronstijd meer oog voor elkaar dan voor de omgeving. Uiteraard kun je het dier niet tot op aai-afstand benaderen. Gelukkig maar! Gebruik daarom bij voorkeur een tele(zoom)lens. Heb je die niet, dan kun je met een kortere lens het dier ook mooi in beeld brengen. Vooral wanneer je het plaatst in de omgeving cq. het landschap waar het dier zich op dat moment ophoudt.

  • Ga eens met een boswachter mee op excursie

Door met een boswachter mee te gaan op excursie leer je niet alleen heel veel over reeën, maar leer je ook de plekjes kennen waar reeën te zien zijn. Zoek op internet maar eens op een tekst als: ‘Met de boswachter op pad’. Je krijgt dan een heel scala aan mogelijkheden.

Hier is het uiteindelijk om te doen tijdens de bronstijd. Fotograaf: Hans Brongers

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u