Doe mee met de Groene Camera 2023!

Het fotograferen van reigers

De blauwe reiger in de Biesbosch op een vroege ochtend. Fotograaf: Milou Hinssen

In Nederland is de reiger niet weg te denken uit het landschap. Vooral in de polders en natte gebieden is het een soort die veel gezien wordt. Het is een goede jager met erg veel geduld en een mooie vogel om te fotograferen.

Soorten

De blauwe reiger, de purperreiger en de grote zilverreiger worden het vaakst waargenomen in Nederland. Andere soorten zoals de koereiger en de kleine zilverreiger zijn zeldzamer. Wat je misschien nog niet weet is dat de roerdomp, kwak en woudaap ook onder de familie van de reigers vallen. Deze soorten weten zich goed te verstoppen, zijn zeldzaam en daardoor moeilijk te fotograferen. De ralreiger en de groene reiger behoren ook tot de familie. Zij zijn dwaalgasten in Nederland. Wil je deze bijzondere soorten zien dan maak je het meeste kans op de ralreiger. Deze soort wordt de laatste jaren weer steeds vaker waargenomen.

De grote zilverreiger in de spotlights. Fotograaf: Milou Hinssen

Fotografietips

Het gehele jaar door kun je reigers zien en fotograferen. Tenzij het te koud wordt, dan trekken de vogels zuidwaarts. In de wintermaanden kun je de blauwe reiger en de grote zilverreiger vinden in weidegebieden omringd door sloten. Vanuit de auto of vanaf een beschutte plek tussen bomen kun je de reigers redelijk goed fotograferen. Ze zijn vrij schuw en vliegen snel op. Dit moment kun je uiteraard gebruiken om de vogel in vlucht vast te leggen maar ook stilstaand zijn ze mooi. Houdt afstand en let goed op het gedrag van de reiger. Rond deze tijd van het jaar is er in de ochtend vaker mist, dit zijn prachtige momenten om de reigers te fotograferen. Ook met tegenlicht kun je experimenteren, probeer eens een silhouet te fotograferen of juist de warme tinten van het licht vast te leggen. Met een beetje geluk vind je een groep reigers bij elkaar. Zo’n kolonie van reigers is een extra leuke uitdaging om te fotograferen. Zo kun je inzoomen op een aantal reigers bij elkaar of juist de hele kolonie vastleggen in hun leefomgeving.

Tot slot

Geniet van deze geweldige vogels! Plan een keer een uitje voor jezelf met de camera en ga op zoek naar deze fascinerende jagers. Ze zijn minder saai dan ze zich voordoen en een grote uitdaging voor veel fotografen. Woon je in een stad? Dan kun je vooral de blauwe reiger daar ook veelvuldig vinden tegenwoordig. Het is een boeiend onderwerp voor bijvoorbeeld een fotografie project.

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden in de artikelen: ‘Grote zilverreiger nieuw in ons landschap‘ en ‘De blauwe reiger, een verrassende vogel‘.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u