Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van salamanders en hagedissen

Hagedissen kun je op warme dagen aantreffen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Stel je loopt op een warme voorjaarsdag of warme zomerdag ergens in de natuur, bij voorkeur ergens in de buurt van of op een zandpad en stapt nietsvermoedend over een takje heen. Althans, dat denk je, want na een milliseconde te twijfelen, zet je toch je voet maar niet neer. En dat blijkt maar goed ook, want wat je voor een takje aangezien had, blijkt een levend wezentje te zijn: een hagedis dat lekker op het zandpad zit te zonnen. Jij blij dat je je voet niet neergezet hebt. Het kan je zomaar gebeuren en als je dan je camera in de aanslag hebt en heel voorzichtig te werk gaat, heb je zelfs kans dat het beestje nog even blijft zitten ook. Kun jij als natuurfotograaf mooi even het beestje op de gevoelige plaat vastleggen.

Loop je in de natuur, let dan vanaf nu extra goed op waar je je voeten neerzet. Met mooi zonnig weer zie je de hagedisjes vaak ergens op een verhoogd punt lekker zitten zonnen. Bijvoorbeeld op een bult zand dat met gras of andere vegetatie is bedekt. Als je als fotograaf rustig blijft zitten en weinig beweegt, is de kans vrij groot dat het beestje gewoon zijn gang gaat. Hij of zij zal lekker in het zonnetje gaan zitten, af en toe eens door het gras wegkruipen om iets verderop weer verder te gaan zitten zonnen. Maar ook salamanders kun je op het land tegenkomen. Zorg dus dat je je camera in de aanslag hebt en de instellingen al goed hebt staan. Dan kun je direct die mooie foto schieten die je op het oog hebt. Tip: ga op je buik liggen en leg de camera plat op de grond. Zo kun je de hagedis of salamander recht van voren fotograferen voor een origineel standpunt.

Verschil tussen een hagedis en een salamander

Voor wie zich afvraagt wat nou het verschil is tussen een hagedis en een salamander: een salamander is een amfibie, een hagedis een reptiel. Salamanders leven deels in het water en deels op het land, hagedissen leven juist op het land. Een salamander heeft een zachte vochtige huid en geen schubben. Daarom zul je een salamander ook niet zien zonnen. Dan zou hun huid uitdrogen. Een hagedis heeft een harde dikke huid met schubben en warmt zich wel op in de zon.

Wil je meer weten over het fotograferen van amfibieën en reptielen klik dan hier.

Bron: Ravon herkenningskaart.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u