Slakken zijn leuke weekdieren om te fotograferen. Het voordeel is dat je ze bijna overal kunt vinden. Loop eens rondje door de tuin, het park of langs een berm in de buurt en je komt ze tegen. Je ziet ze het hele jaar door en ze kunnen vooral in het voorjaar een plaag zijn voor de planten. Slakken zijn voornamelijk actief met vochtig, warm weer en ’s nachts. Na een regenbui komen ze tevoorschijn en kun je ze vrij makkelijk fotograferen.
Slakken zijn wellicht niet het meest in trek bij fotografen. Er zijn immers altijd wel leukere, minder slijmerige onderwerpen waar je liever voor kiest. Toch zijn ze de moeite waard, je kunt er oneindig mee experimenteren, zijn altijd in de buurt en gaan alle seizoenen mee.
Algemene informatie
Slakken zijn de enige weekdieren die zowel op het land als in het water voorkomen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je waterslakken en landslakken. In Nederland en België zijn er tientallen soorten die op het land leven. Een andere benaming voor slakken is buikpotigen (Gastropoda). Deze naam wordt gebruikt vanwege de gespierde onderzijde van de slak waarmee ze zich voortbewegen. Het dieet van de slak bestaat uit van alles en nog wat, het zijn echte opruimers van de natuur. Zo eten ze graag planten, dode bladeren en dood organisch materiaal. Helaas voor de slak hebben ze ook veel vijanden waaronder vogels, reptielen en egels.
Fotografietips
- Leg de scherpte op de ogen en tentakels van de slak. Je kunt met de tentakels ook een mooi symmetrisch beeld creëren.
- Het slakkenhuis kun je ook in beeld brengen. Het slakkenhuis heeft soms prachtige kleuren en vormen.
- Meervoudige belichting. Tegenwoordig hebben bijna alle camera’s deze functie, mocht dat niet zo zijn kun je ook twee foto’s maken en later in de nabewerking de foto’s samenvoegen. Maak bijvoorbeeld eerst een foto van de slak en daarna een foto van waterdruppels.
- High-key en low-key. Voor high-key zoek je een witte achtergrond (of reflectiescherm) of fotografeer tegen de lucht in voor hetzelfde effect. Voor low-key zoek je een donkere achtergrond en belicht je de slak met een lampje of met natuurlijk licht. Let hierbij wel op schaduwen die kunnen ontstaan.
- Betrek ook de leefomgeving erbij. Slakken zitten soms op prachtige bladeren of planten die ook zeker in het beeld betrokken mogen worden.
- Slakken zijn sneller dan je zou denken, ze blijven niet altijd keurig stilzitten. Houdt daarom altijd je sluitertijd in de gaten.
Geef een reactie