Menu

Het fotograferen van spinnen en spinachtigen

High key opname van een kruisspin. Eng, mooi en kwetsbaar. Fotograaf: Rob Blanken

Het is weer de tijd van het jaar om spinnen en spinachtigen te fotograferen. Je ziet ze nu namelijk nog meer dan anders.

Verschillende soorten

Spinnen zijn er in veel soorten en maten, dus meer dan genoeg mogelijkheid om te fotograferen. Vergeet ook vooral hun spinnenwebben niet. In de herfst zie je bijvoorbeeld veel kruisspinnen in hun web hangen. Maar ook hooiwagens kom je geregeld tegen. Let eens goed op of ze ergens op een plant of struik zitten. Zowel kruisspinnen als hooiwagens zijn behoorlijk fotogeniek. Het lijf van kruisspinnen is indrukwekkend met het kruis op hun rug en hun vaak stevige lijfje. Hooiwagens hebben lange sierlijke poten en een in verhouding klein lijfje. Bestudeer ze eens goed en je ontdekt hoe zo’n beestje er echt uit ziet.

Spin of spinachtige?

Kleine opmerking: hooiwagens zijn officieel geen spinnen, maar spinachtigen. Echte spinnen hebben een lijfje dat uit twee delen bestaat. Het lijfje van hooiwagens bestaat uit slechts één gedeelte. Hooiwagens kunnen ook geen gif produceren en geen spindraden maken. Ook hebben ze één paar ogen boven op hun kopje, terwijl spinnen vaak meerdere ogen hebben op hun lijfje. Maar officieel spin of niet, ze zijn bijzonder mooi en elegant om te fotograferen. Maak bijvoorbeeld eens een foto van een hooiwagen die met zijn sierlijke lange poten op een bloem of blad zit. Of zoom eens in op het lijfje. Dan zul je zien dat het beestje best leuke oogjes heeft.

Kruisspinnen en hooiwagens zijn uiteraard nog maar een paar soorten binnen de spinnenfamilie om te fotograferen in de herfst. Ga eens op zoek en wie weet wat je allemaal nog meer aan spinnen tegenkomt. En vergeet vooral niet vroeg op te staan om een spinnenweb met dauwdruppels vast te leggen (met misschien wel een spin erin). En voor wie niet zoveel met spinnen heeft: met een telelens of camera met zoomfunctie kun toch lekker op afstand blijven tijdens het fotograferen.

 


Wil je meer weten over het fotograferen van spinnen en spinnenwebben? In Natuurfotografie Magazine nr 5 van 2022 lees je een tutorial van Rob Blanken over het fotograferen van spinnen en hun web. Deze editie van het magazine kun je ook los kopen. Klik hier om hem te bestellen.

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u