Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van waterhoentjes

Ze zijn behoorlijk schichtig, maar als je een beetje geduld hebt, zal het lukken ze vast te leggen op de foto: waterhoentjes. Waterhoentjes vindt je overal. Van de vijver en het kanaal in de buurt tot in de vrije natuur. Kansen genoeg dus om het beestje op de foto vast te leggen.

Kenmerken

Kenmerkend voor een waterhoentje is de rode snavel met gele punt. Het zijn zwarte vogels met een bruinige rug en witte strepen aan de zijkant van hun lijf. Verder valt de manier van lopen en zwemmen op. De meeste vogels lopen rechtop en zwemmen met hun staart in of op het water, maar de waterhoen loopt en zwemt altijd een beetje met zijn staart omhoog en zijn kopje een beetje naar beneden. De poten van het waterhoentje zitten zo in elkaar dat ze vrij makkelijk over moerasplanten en andere vegetatie in het water kunnen lopen.

Tips voor het fotograferen van waterhoentjes

Wie een waterhoentje goed op de foto wil zetten, kan het beste zorgen voor een telelens of camera met zoomfunctie. Zo kun je op afstand blijven. Zorg ervoor dat je een plek uitkiest waar je goed zicht hebt, maar de waterhoen niet stoort. Probeer eens om de vogel vast te leggen op het moment dat hij of zij net iets te eten heeft. Misschien zitten er nog wel waterdruppels op het kopje en lijfje. Dat kan mooie foto’s opleveren. Een waterhoentje dat loopt over de vegetatie in het water kan ook voor mooie foto’s zorgen. Probeer dan zo laag mogelijk bij de grond te blijven om op ooghoogte met het beestje te komen. Verder gaan waterhoentjes nog wel eens de confrontatie aan met andere watervogels. Zeker de meerkoet is nog wel eens het doelwit van een opgewonden waterhoentje die hem of haar duidelijk maakt uit de buurt te blijven. En dat is dan weer goed voor een mooie actiefoto.

De jongen van een waterhoentje zijn ook een mooi onderwerp voor een foto. Het zijn grijszwarte pluizenbolletjes met een rood kopje met gele punt aan de rode snavel. Als ze opgroeien verdwijnt het rood op hun kop en wordt hun kop langzaam zwart.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik heb ook een aantal van deze foto’s.
    Vraagje: hoe kom je nauw van die typische blauwe zweem in de foto af?
    Altijd weer vraag ik me af >>> was het in werkelijkheid ook zo.
    Benieuwd naar het antwoord.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u