Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het geheime wapen van Lightroom – deel 1

Werken met Lightroom is vrij snel onder de knie te krijgen. Toch weten veel gebruikers het geheime wapen van Lightroom nog niet goed te vinden. Lees maar eens op hoeveel manieren de Alt/Option-toets handig van pas komt.
De Alt toets voor Windows of de Option toets voor Mac biedt veel extra gebruiksgemak in Lightroom.

De Bibliotheek

1. Snel ontwikkelen in Bibliotheek

Zie hoe in het rechterpaneel de tekst is veranderd na het indrukken van de Alt-toets.

Het “Snel ontwikkelen” paneel is een weinig gebruikt hulpmiddel voor het bewerken van foto’s. Gebruik jij het ooit? Om snel bewerken nog krachtiger te maken kan de Alt/Option toets uitkomst bieden. Klik er op en de aanpassingen Verzadiging en Details komen tevoorschijn in de plaats van Helderheid en Levendigheid. Dus hoef je nu minder snel uit te wijken naar de Ontwikkel Module.

2. Trefwoorden

Trefwoorden snel bereikbaar via Alt/Option in combinatie met cijfertoetsen. Fotograaf: Jowan Iven

Nog zo’n onbekende functie in de bibliotheek is het gebruik van de Alt/Option toets voor het toekennen van trefwoorden. Druk de toets in en je ziet cijfers verschijnen bij de trefwoorden. Naast Recente Trefwoorden in het voorbeeld zie je dubbele pijltjes staan. Wanneer je daar op klikt verschijnt er een keuzemenu dat je laat kiezen van welke trefwoordenset je gebruik wilt maken. Met de cijfertoetsen kan je nu razendsnel een select groepje trefwoorden toekennen aan je foto’s. Voor het terugvinden van je foto’s in een grote database is het toekennen van trefwoorden eigenlijk een must geworden. Dit taaie klusje verloopt vanaf vandaag een heel stuk vlotter.

Ontwikkel Module

3. Solo Modus

De Solo Modus bespaart je een hoop gescroll tijdens het ontwikkelen. Daarmee toont Lightroom alleen het ontwikkelpaneel waar je in werkt en klapt automatisch de andere panelen dicht. Er zijn verschillende manieren om de solo modus aan en uit te zetten. Een daarvan gaat als volgt: houd de Alt/Option toets in terwijl je, bijvoorbeeld, op het driehoekje van Details klikt. Daarmee schakel je de Solo Modus aan of uit. Je kan zelfs zien of je in Solo Modus werkt of niet. In Solo Modus bestaan de pijltjes, rechts naast de paneelnaam, uit puntjes terwijl anders een solide pijl wordt weergeven.

4. Een paneel resetten

Snel even je instellingen resetten is nu zo gedaan. Fotograaf: Jowan Iven

Stel, je bent volop in een ontwikkelpaneel bezig geweest maar je wilt opnieuw beginnen. Alle pijltjes handmatig terugzetten is een hele klus. Dat kan dus sneller. Houd de Alt/Option toets in en er verschijnt een ”Reset” melding in het paneel per groepje bewerkingen. Bijvoorbeeld de bewerking “Tint” verandert dan in “Reset Tint” Klik daar op en je bent terug bij af voor dat onderdeel van je bewerking.

Dit werkt zo ook voor de hulptools zoals onder bijvoorbeeld het radiaalmasker. Bij de hulptools verschijnt linksboven in beeld “opnieuw instellen”. In tegenstelling tot “opnieuw instellen” rechtsonder in je radiaalmaskerpaneel worden nu alleen de instellingen gereset van het geselecteerde masker. Kies je voor “opnieuw instellen” onderaan in het paneel, dan worden alle radiaalmaskers gewist.

5. Kleurtintcurve

Met meer controle de kleurtintcurve aanpassen. De Alt/Option toets biedt hulp. Fotograaf: Jowan Iven

Kleurtintcurve is een van de fijnste tools om in Lightroom contrasten te bewerken. Wat je daar allemaal mee kan is een artikel op zichzelf. Met je muis subtiele aanpassingen uitvoeren op die curve vergt soms heel wat motorieke vaardigheden. Ook daar heeft Adobe iets op gevonden. Houd de Alt/Option toets ingedrukt en de gevoeligheid van de muis/cursor wordt verminderd zodat het gemakkelijker is geworden om die fijne aanpassingen uit te voeren.

6. Standaard Instellingen

Standaard instellingen per camera, dat is handig als je meer dan 1 type camera hebt. Fotograaf: Jowan Iven

Wie met twee verschillende cameramerken of -types werkt kan er voor kiezen om automatisch bepaalde instellingen op foto’s van dat type camera te laten uitvoeren. Wanneer je de Alt/Option toets inhoudt zie je helemaal rechtsonder in beeld de knop “Standrd inst… “ verschijnen. Wie daar op klikt krijgt een pop-up menu met de vraag of je voor de gebruikte camera de instellingen wil bijwerken tot de huidige gebruikte instellingen of dat je wilt resetten naar de Adobe Standaard. Annuleren kan natuurlijk ook.

7. Gesplitste tinten

Corrigeren van een kleurafwijking of smaakvol toevoegen van een eigen kleurtje over de gehele foto, het kan met gesplitste tinten. Door alleen het schuifje kleurtoon heen en weer te bewegen zie je niets gebeuren op het scherm. Je weet nog steeds niet welke kleur er wordt toegepast op de hooglichten of schaduwen van het totaalbeeld. Dat verandert zodra je de Alt/Option toets indrukt. Nu zie je in volle glorie (100%) welke kleurtint toegepast gaat worden. Kies de kleur die je bevalt en gebruik later de verzadiging om de gewenste hoeveelheid te bepalen.

Met de Alt/Option toets ingedrukt zie je de gekozen kleur in volle saturatie, later kies je de gewenste verzadiging met een apart schuifje. Fijn dat Adobe dit allemaal heeft bedacht, maar het werkt nog handiger op de manier zoals Marijn in zijn tutorial heeft uitgelegd. Dan pas je kleur en verzadiging tegelijk aan. Hoe makkelijk is dat?

8 Gecentreerd uitsnijden

Gecentreerd croppen, je zal er maar net naar op zoek zijn. Het kan met de Alt/Option toets. Fotograaf: Jowan Iven

Normaal gesproken crop je een foto in Lightroom door een van de punten vast te pakken en te schuiven naar de gewenste positie. In principe kan je volstaan met twee tegenoverliggende hoeken om de gewenste uitsnede te maken. Wanneer je tijdens het croppen de Alt/Option toets ingedrukt houdt zal je zien dat de tegenoverliggende hoek evenveel meebeweegt. Oftewel je bent gecentreerd aan het croppen.

Wordt Vervolgd

Zo dit was Deel 1 van het geheime wapen. We zijn op de helft. Probeer de diverse tips maar eens uit en wie weet versnelt het jouw bewerkingsproces zodat je tijd overhoudt voor andere leuke dingen. Volgende week gaan we verder met Deel 2.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: