HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Het groene geluk en het witte goud

Als je met natuurfotografie een beetje je centen wilt verdienen, dan zijn er twee randvoorwaarden; een goeie tipgever en een tolerante vriendin. In 2013 was één van mijn workshopdeelnemers zo aardig om mij de gouden tip te geven waar ik dat seizoen op wachtte. Mijn vriendin deed de rest; heel geduldig wezen.

Pa komt nog even controleren of de kust veilig is.
Pa komt nog even controleren of de kust veilig is. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Op een zonnig terras in wildpark het Aardhuis zaten we met enkele cursisten nog wat na te praten toen één van hen mij tussen neus en lippen meldde een groene specht in de tuin te hebben zitten. Nou hoor ik dat tientallen keren per jaar; ’bij ons in de tuin’, maar meestal levert dat een nogal lege tuin op met zo af en toe een dwaalgast. Cees, zo heette mijn tipgever, liet mij een vluchtig genomen bewijsplaatje zien van een verre boom met een groene vlek. Genomen vanachter zijn keukenraam. Zijn mededeling dat ‘hij’ daar nu behalve elke dag ook de hele dag zat, deed mij subiet een afspraak met hem maken.

Onze werkplek gedurende een maand. Onopvallend en op gepaste afstand.
Onze werkplek gedurende een maand. Onopvallend en op gepaste afstand. Fotograaf: Bart Stornebrink

Op een halve vrije dag spoedde ik mij richting Arcen, Limburg. Wat je ver haalt is lekker zullen we maar zeggen. Na vorstelijk ontvangen te zijn door zijn bijzonder gastvrije vrouw, liepen we de tuin in. Niet heel groot, klein moestuintje links, een oude schuur rechts en een kippenren in het midden. Aan het eind stond een oude kersenboom, met een spechtengat op slechts anderhalve meter boven het maaiveld. Te mooi om waar te zijn. Postend vanuit de schuur was het wachten op bewijs. Eén van de toekomstige ouders inspecteerde al binnen een paar minuten het nest in aanbouw. Raak dus!

Met een 500 mm vanuit een schuiltentje op ruime afstand gaat alles gewoon zijn gangetje.
Met een 500 mm vanuit een schuiltentje op ruime afstand gaat alles gewoon zijn gangetje. Fotograaf: Bart Stornebrink

Met de gastheer maakte ik een deal. Ik zou een schuiltent strategisch in de boomgaard plaatsen waar hij dan regelmatig zelf ook in kon fotograferen. Ik zou enkele dagen samen met hem gaan zitten om hem wat fototechniek bij te brengen en naderhand zou ik hem een cursus Lightroom geven. Eén nadeel; wilde ik deze kans ten volle benutten, dan zaten er flink wat kilometers aan te komen, om nog maar te zwijgen van de vele uren van huis. Nou wordt dat huis vooral door mij alleen bewoond, dus wie maakt je wat, zou je denken. Maar veel van mijn vrije tijd steek ik ook in mijn lieve vriendin en die stond nu flink onder druk; de vrije tijd. Dus een nieuw leven als vrijgezel hing in de lucht.

Pa en ma lossen elkaar af bij een lekker hard zonnetje.
Pa en ma lossen elkaar af bij een lekker hard zonnetje. Fotograaf: Bart Stornebrink

De eerste afspraak maakte ik met Cees, nadat hij had gezien dat de spechten flink aan het hakken waren en elkaar daar vaak bij aflosten. Een mooie warming up voor het echte werk. Een hele mooie middag in onze vip loge was zo voorbij. Snel weer op weg naar de Veluwe. Een eetafspraak met de vriendin. Op weg naar huis ontdekte ik midden in het aspergeseizoen te zitten. Een briljant idee was geboren. Ik kook ze graag en mijn vriendin eet ze graag. Dus een bosje bloemen werd al gauw een bosje asperges bij thuiskomst. Ik had tijd gekocht. Het witte goud had zijn werk gedaan. Voor even.

Ingetogen en uitgevlogen. Asperges die het daglicht hebben gezien worden groen en smaken rijker. Bron www.oceaandeli.nl
Ingetogen en uitgevlogen. Asperges die het daglicht hebben gezien worden groen en smaken rijker. Bron www.oceaandeli.nl Fotograaf: www.oceaandeli.nl

Ik ga ieder jaar een paar weken naar de Bijeneters in Frankrijk voor een workshop. De groene specht kostte geld, de bonte bijeneter levert geld op. Met pijn in het hart moest ik het groene gezin achterlaten. En mijn vriendin ook. Voor maar liefst drie weken. Nou wist ik dat zij er nog wel zou zijn als ik terug kwam, maar van de spechten was ik niet zo zeker.

Klaar voor de nieuwe wereld. Even opletten meneer de fotograaf.
Klaar voor de nieuwe wereld. Even opletten meneer de fotograaf. Fotograaf: Bart Stornebrink

De koude en natte lente in Frankrijk was rampzalig, maar die in Nederland had voor een vertraging gezorgd bij de opvoeding van het groene spechtengezin. Exact één dag na mijn terugkomst uit Frankrijk meldde Cees mij nog leven te zien rond de oude kers. En dus spurtte ik wederom zuidwaarts. Precies die middag gebeurde het. Op gepaste afstand was ik getuige van het uitvliegen van vier gezonde jongen. Ik heb zitten janken als een klein kind. Zoveel mazzel, zoveel schoonheid, het werd me even teveel. Al die tijd dat ik in een andere tent naast een Franse rivier had gezeten, waren zij groot gebracht door die twee grote groene kanjers.

Ma verstrekt nog eenmaal wat lekkers om ze te stimuleren het nest te verlaten.
Ma verstrekt nog eenmaal wat lekkers om ze te stimuleren het nest te verlaten. Fotograaf: Bart Stornebrink

Nadat ik Cees en zijn vrouw innig bedankte voor alle gastvrijheid, snelde ik naar huis met een extra grote bos asperges. Mijn vriendin was er inmiddels al wel aan gewend en dus was het alweer gewoon geworden. Toen ze mijn foto’s terug zag, begreep ze ineens waarom ik daar (bijna) alles voor over heb. Ze voegde daar nog aan toe; ‘lieverd, ik ben al lang blij dat ik een vent heb die liever in een schuiltent zit dan in een biertent. Ik spoedde mij naar de keuken waar ik de reeds uitgevlogen asperges in kokend water vleide. Groen voor de noodzakelijke verandering. We hebben er een mooie witte fles bij open getrokken.

Net die ene middag na drie weken tussenpose vlogen ze uit. Ongestoord en in goede gezondheid.
Net die ene middag na drie weken tussenpose vlogen ze uit. Ongestoord en in goede gezondheid. Fotograaf: Bart Stornebrink

 

Redactioneel naschrift

Nestfotografie is tegenwoordig een beladen onderwerp met vele meningen, van absoluut not-done tot ‘onder voorwaarden toegestaan’. Vogelfotograaf Chris van Rijswijk heeft hier een goed betoog over geschreven. Natuurfotografie.nl schuwt nestfotografie niet uit principe, maar gaat wel de discussie aan over gezond verstand, respect voor natuur en dier, en hoever fotografen gaan in hun drive naar ‘mooie’ beelden. Wat ons betreft is Bart erin geslaagd met respect, volharding en natuurkennis prachtige nestbeelden te maken om ons te laten zien. Maar wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar uw mening als lezer!

Deel dit artikel


22
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerrelt op 18 mei 2016 om 21:38

  Zoals gezegd: een zeer goede en makkelijk leesbare column met daarbij prachtige foto’s!

  Fotograferen die tegen nestfotografie zijn: overdrijf niet zo! Net alsof vogels belangrijker zijn dan mensen! En net alsof het zo verschrikkelijk erg is als een vogel een uurtje niet bij het nest durft te komen omdat daar een kerel bij zit!
  Die vogels zijn echt maar zo niet verstoord!

 2. Door peter wijn op 17 mei 2016 om 14:07

  Mooie foto’s (ik houd wel van een beetje groenzweem onder een boom), uitstekend onderwerp. Ik had graag gelezen hoe je bepaald hebt dat je daar veilig bezig was. Met het birdpix-beleid, zoals het door gewaardeerde Ad Sprang hieronder is verwoord, ben ik het absoluut oneens. Als je niet weet hoe je met broedende vogels om moet gaan, zou je in deze periode van het jaar geen vogels moeten fotograferen. Niet in je eigen tuin, niet in Arcen in Nederland en ook niet in Frankrijk.

 3. Door Kees op 14 mei 2016 om 13:05

  Prachtig verhaal aangaande de scoringsdrift van de hedendaagse vogelfotograaf. ” Wordt er onder collega vogelfotografen nog wel genoeg genoten vroeg ik me vandaag even af, of is alles een wedstrijdje geworden”, lees ik bij een reactie van de auteur van dit artikel. Opvallend ook het geklaag over de ‘verloren uren’ en het gereis dat het lijkt dat de 100% vogelfotoscore daarmee verdiend en gerechtvaardigd is. Lees ik ook nog dat de auteur een groot natuurkenner is en verbaas me dan ook dat hij voor een nest groene spechten (toch een vrij algemene soort) de hulp van een ‘cursist’ nodig heeft. Al met al een verwerpelijk artikel dat weer veel mensen op ideeën brengt en onbegrijpelijk dat de uitbater van deze natuursites zo nadrukkelijk de aandacht vestigt op het ‘gepeupel’ dat op Birdpix met strenge regeltjes in het gareel gehouden wordt en ondertussen zijn vriendjes de vrije hand geeft en dat ook schaamteloos laat zien. In de natuurfotografie is duidelijk zijn aangaande de regels ozo belangrijk. Een rood stoplicht is gewoon stoppen en als dat voor een klein gedeelte van de bevolking niet geldt dan wordt het toch een grote bende en rijdt iedereen op den duur gewoon door. En bovenstaande foto’s, niet iets waar je als gelouterd fotograaf trots op kan zijn want die kan iedereen maken. Wel opvallend qua inspiratie en net zo opvallend als dat schuiltentje want die is net als dit artikel, zonder beleid geplaatst.

  1. Door Mark van Veldhuizen op 14 mei 2016 om 14:16

   Dag Kees,
   Of ik lees het verkeerd, maar ik begrijp uit dit verhaal dat Bart de hulp van een cursist alleen voor de locatie nodig had. Over nestfotografie en de birdpix/natuurfotografie-verhouding kun je inderdaad schermen, ik begrijp je standpunt wel.
   Beetje minder boos, beetje meer nuance misschien?

   Gr Mark.

 4. Door Mark van Veldhuizen op 14 mei 2016 om 10:50

  Leuk verhaal Bart. En wauw! Wat een mooie foto’s.

  Gr Mark.

 5. Prachtige reportage met respect voor mens en dier, ik heb vorig jaar vogelaars zien staan bij het nest van een grauwe klauwier, met een toeter IN het nest:-( totaal zonder respect, en ik heb ze daar verschillende keren op gewezen, en zelf weggejaagd… uiteindelijk is het diertje zelf vertrokken, jammer genoeg, ik geef nooooooit meer iets door aan waarnemingen want dan weet de hele wereld het… ten kostte van het dier, nu geniet ik er alleen van, en hoop zo meteen de klauwier weer te zien 🙂
  Jij hebt het prachtig gedaan, respect.

 6. Beste reageerders. Dank voor jullie deelname aan de discussie. Ik kan me uiteraard in de meeste voors en tegens wel vinden. Na 25 jaar heb ik ze allemaal ook wel eens langs zien komen. Waar we het allemaal over eens zijn is onze liefde voor de vogels en dat we de beesten geen onnodig geweld aan doen en ze lekker hun ongestoorde leventje willen laten leiden. En daar is een ieder zelf verantwoordelijk voor. Een aantal argumenten gaan wat mij betreft mank. In de eerste plaats vind ik het getuigen van hoogmoed dat het laten zien van je plaatjes het slechtste in de mens naar boven zou halen. Alleen al de aanname dat je met jouw fotootjes überhaupt die impact zou hebben. Ten tweede vind ik het navelstaren van de vogel fotowereld nog stuitender. Die vormt met zijn forums maar een minuscuul deel van de grote natuurwereld in al haar variëteit. Iedereen die 18 jaar en ouder is maakt maar lekker zelf uit wat hij of zij verantwoord vind. Elkaar daar de maat in nemen is weer zo typisch Hollands. Voor overtreders van wetten hebben we een overheid. De flora en faunawet is daarin bepalend voor ons allemaal en die voorziet met artikel 10 en 11 voldoende in waar je je aan te houden hebt. Ik ben niet mijn broeders hoeder. Daar zijn handhavers voor. Ik ben een natuurfotograaf die weet wat hij doet, die zich te pletter geniet en die daar anderen graag deelgenoot van wil maken. Vooral die mensen die niet achter zo’n lange lens zitten, maar een ander (foto)leven hebben. Voor hen heb ik een column geschreven waarin ik wilde laten weten hoe ik mijn fotomomenten beleef en hoeveel geluk en plezier mij (ons) dat geeft in ons leven. Op mijn website en Facebook pagina krijg ik daar veel bijval voor. Wordt er onder collega vogelfotografen nog wel genoeg genoten vroeg ik me vandaag even af, of is alles een wedstrijdje geworden. Oh ja en die kleurzweem lossen we even op. Goed gezien. Foutje bij het aanleveren.

  1. Door Zenno op 13 mei 2016 om 20:34

   Bart je zou wijzer moeten zijn met 25 jaar moet je beter weten,deze discussie heeft geen nut meer.
   Wel vind ik het mooie fotos en ik zou ze zelf ook graag maken.

 7. De eerste foto had wel wat beter afgewerkt mogen worden, die is veel te groen.

 8. Door Arno van Berge Henegouwen op 13 mei 2016 om 14:46

  Heel goed, dat nestfotografie ter discussie komt. De vogelfotografie is daar tenslotte mee begonnen. De toelatingseisen van nestfoto’s op sites als Birdpix en het verwante Natuurfotografie zouden wat mij betreft wel wat opgerekt mogen worden. Maar voordat je dat doet, stel ik voor, dat de redacties van toonaangevende fotobladen en fotosites de koppen bij elkaar steken en gezamenlijk een eisenpakket opstellen. In dat proces organiseert bijvoorbeeld de Pixfactory een pixdag rond dit onderwerp. Vergeet daarbij de wetgever niet. Die dag is er ook een prachtige gelegenheid het werk van de eerste vogelfotografen dat nu in musea bewaard wordt te tonen. De dag zou er omheen georganiseerd kunnen worden. Voorkomen moet worden, dat er wildwesttaferelen ontstaan in natuurfotoland. En dat zal gebeuren, want iedereen kan nu met de huidige techniek proberen om Baudet, Strijbosch of Nol te spelen.
  Over een aantal nestfotovogelsoorten hoeft geen verschil van mening te bestaan. Broedende ooievaars op palen, futen onder de oever en meerkoeten die onder de oever broeden lijken mij meestal geen probleem. Boerenzwaluwen in een schuur en huiszwaluwen onder een dak ook niet. Pas wanneer die jongen hebben wordt het voor fotografie interessant. Er zijn zombies die zich pal voor een oeverzwaluwwand of ijsvogelnest opstellen en ja dat is vragen om problemen. Een week geleden zijn daar nog twee vissers hier in het Buijtenpark in Zoetermeer fiks voor bekeurd. Nestkastjes zijn in principe geen probleem. Merels in de tuin zijn talrijk, maar je moet er niet te dicht bij gaan zitten, want katten-, kraaien- en eksterogen volgen je. Rietlanden, weides, verbied nestfoto’s die daar gemaakt zijn. Visarend- en zeearendhorsten, en eigenlijk alle roofvogelhorsten in de open lucht waar nu soms kijkhutten speciaal geplaatst worden, bannen. Midden in een meeuwenkolonie? Ook niet doen. Een spechtennest in een tuin, laat het aan de bezitter van de tuin. En kijk naar de soort. Groene spechten zijn schuw en sneller verstoord dan een grote bonte specht. Ik geef zomaar een paar voorbeelden, waar niemand het mee eens hoeft te zijn. En ik pas mijn mening graag aan na het horen van argumenten voor of tegen. Ik vlucht niet weg in een schuiltent voor de tegenstanders van nestfotografie.
  De foto’s van Binsbergen cs. hadden één ding gemeen. Goed belicht en mooi eigenzinnig afgedrukt. Dan begrijp ik niet, dat Bart, in elke geval de eerste foto, een groenzweem van jewelste meegeeft. Hoeveel mooier is die niet op jouw site Bart. Ik zou die nog even aanpassen voor dit bericht.

  1. Door Zenno op 13 mei 2016 om 16:35

   Klopt allemnaal wat je zegt,in de Karen 60/70 spoorde de vogelbescherming ook aan vote nestfotografie voor invertarisatie,maar de tijden zijn veranderd,nu lopen er fotografen die het verschil tussen even merel en mus niet kennen,moeten we dan nu ook zulke menses nestfotografie laten doen?? Dat alles staat los van wat forums,bureaus willen,zou het niet fijn zijn als er geen nestverstoring is door oneself mensen? Je zou dit gewoon niet moeten willen,de nature staat voorop vind ik.

  2. Door Zenno op 13 mei 2016 om 16:36

   Die automatische woorden invuller werkt ook lekker…….

 9. Door Zenno op 13 mei 2016 om 13:10

  Ik vind dat je de verantwoordelijk moet nemen en uit respect dit soort foto’s niet moet
  plaatsen heel simpel,want er gaat nog steeds veel mis en als er nog mensen zijn die naïef zijn,sorry maar niet iedereen gedraagt zich netjes en dan zijn dit soort foto’s toch echt niet nodig.

 10. Door Peter Roques op 13 mei 2016 om 12:52

  Om te beginnen is dit een schitterende reportage bij een voortreffelijke column van Bart waarin hij op zeer persoonlijke wijze beschrijft hoe hij tot deze foto’s is gekomen.
  Als er dan 1 ding duidelijk is is het dat Bart uiterst respectvol en voorzichtig te werk is gegaan met het plaatsen en laten staan van een tent.

  De discussie over nestfotografie is al wel bekend maar zal niet gauw echt afgerond worden gezien de aard van het onderwerp.
  Ik kreeg recent van een kennis een foto te zien gemaakt in een vogelhuisje waarvan voor het maken van de foto het dakje even afgenomen was.
  Dat is nu het soort foto’s waar de discussie – terecht ! – over gaat en moet gaan.
  Wordt ten behoeve van het maken van de foto’s de rust en veiligheid van de vogels verstoord moet de maat zijn voor wel of niet plaatsen van nestfoto’s.
  Geheel verbieden werkt niet, nooit en zal niet werken gezien de diversiteit van menselijke geesten.
  Beter zou het uitgangspunt kunnen zijn door middel van het plaatsen van reportages als van Bart en voorzien van commentaar te laten zien hoe het wel kan en verrijkend is. En wellicht ook aan de hand van “foute” series te laten zien hoe het niet moet c.q. mag. Dan schep je duidelijkheid en heb je een kans mensen op te voeden.
  Dan heb je winst geboekt !

 11. Door Zenno op 13 mei 2016 om 12:29

  99 van de 100 wil zijn hoofd niet stoten aan deze onderwerpen of voor hun naamsbekendheid,Daan leeft van deze sites.

 12. Door Annemarie op 13 mei 2016 om 08:53

  Prachtige foto’s!! Weer een prettig leesbare met humor doorspekte column, ik lees ze graag! De discussie over nestfotografie vind ik zo onzinnig, daar moet de discussie helemaal niet over gaan. De discussie behoort te gaan over houding en gedrag van de mens, daar valt en staat bijna alles mee! Helaas zijn er altijd premiejagers en misschien onnozele niet wetende mensen, die op een zeer dieronvriendelijke manier een foto proberen te maken, dit is helaas niet alleen bij nestfotografie. Helaas struinen er door onze mooie natuur ook mensen die deze natuur niet respecteren, laten we gezamenlijk bekijken hoe dit verbeterd kan worden. Bedankt Bart voor het delen van deze bijzondere foto’s!!

  1. Hoi Annemarie,

   Je zult begrijpen dat ik het hier grondig mee eens ben. Op alle fronten;-) Dank je wel! Groet, Bart

   1. Annemarie, ik sluit me bij je aan 🙂 groet Karin

 13. Door Ad Sprang op 13 mei 2016 om 07:16

  Een verwerpelijke vorm van fotografie, ook al weet ik hoe omzichtig de fotograaf te werk gaat. Etaleren doet verkopen……
  Niet voor niets is op Birdpix een streng anti nestfotografie beleid. Het naschrift bij dit artikel praat deze grote MISSER wat mij betreft niet goed.

  1. Hoi Ad,

   Ik begrijp en respecteer je standpunt, maar deel hem uiteraard niet. Er is in de wereld nog nooit iets niet gedaan als we het er niet over hebben. En verbieden kan alleen een overheid iets. Ik ben ook tegen drugsgebruik, maar aangezien de mens experimenteert en grenzen opzoekt, ben ik meer van de voorlichting. En het goede voorbeeld. Groet Bart

   1. Door Ad Sprang op 13 mei 2016 om 09:39

    Beste Bart,
    Zoals je weet voert Birdpix een actief beleid tegen nestfotografie. De moderatoren werken zich een slag in de rondte om deze vorm van fotografie buiten de deur te houden. Jaarlijks is gedurende de broedperiode op de portal zelfs een link naar de lijst te vinden met soorten die niet in de broedtijd getoond worden, ook al zijn het geen nestfoto’s. Uiteraard komt de Groene Specht ook op deze lijst voor. Ik vind het onbegrijpelijk dat de eigenaar van Birdpix oogluikend toestaat dat er via een achterdeurtje toch foto’s van de Groene Specht worden getoond en nog wel in de meest erge vorm, bij en in het nest. Prominent op de portal van een website die nestfotografie weert en dit hoog in het vaandel heeft staan.
    De discussie over nestfotografie is al gevoerd en hoeft hier niet dunnetjes over.
    Wat voegen dit soort beelden toe vraag ik me in alle ernst af. Mooie plaatjes, dat wel maar al zo vreselijk vaak vertoond en een moeilijkheidsgraad van 0,0.
    Hooguit breng je mensen op ideeën……
    Omdat ik jou persoonlijk meermalen heb meegemaakt weet ik dat jij zéér omzichtig te werk gaat en het belang van de vogels altijd voorop stelt, zie dit dus niet als een aanval op jou persoonlijk!!!
    Ik heb Daan middels een moderator topic gevraagd dit artikel van de pixen te verwijderen. Ik ben benieuwd hoe principieel Birdpix nu effectief is.

    Met hartelijke groeten,
    @d

    1. Door Rinus op 15 mei 2016 om 12:53

     Ik ben met 100% eens met @d en ben verbaasd dat dit artikel nu nog steeds op de openingspagina van BP staat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *