Het histogram als redding

 

Oranjetipje op pinksterbloem
Werk je met tegenlicht zoals bij deze foto, dan kun je de belichting ter plekke checken met behulp van het histogram van je camera. Fotograaf: Anita Bosker

Gelukkig hebben we tegenwoordig de mogelijkheid meteen de resultaten van de foto te bekijken. Dat betekent dat je al in het veld veel fouten in de belichting kunt voorkomen. Gebruik hiervoor de grafische functie van je camera: het histogram. Deze functie geeft de toonverdeling van het licht in de foto weer. Zo kun je snel problemen met de belichting herkennen. Een berg pixels rechts op de grafiek betekent een (overbe)lichte foto. Een berg pixels links in de grafiek betekent een donkere of onderbelichte foto.

In het veld

Als je meer belichting toepast dan de camera voorstelt, is het zeker handig het licht in je foto direct met behulp van je histogram te controleren. Een goede foto heeft een belichting van tonen van licht naar donker. Er zitten nog details in de schaduwgebieden en in de gebieden met lichtaccenten. Maar wees ook niet te ijverig met zoeken naar de perfecte belichting. Je kunt prachtige foto’s maken door met het licht te spelen en te experimenteren.

Meer weten?

Wil je meer weten over het histogram en hoe je hiermee omgaat, lees dan ook eens deze artikelen:

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u