Regisseur van het weer
Dit, beste lezer… is het begin van deze column. Het vervolg echter blijkt helemaal afhankelijk te zijn van het weer. Want zoals iedereen wel weet: het weer kun je niet leiden of naar je hand zetten. Het weer is nu eenmaal geen instrument in een symfonieorkest dat je het met een mengtafel samen met alle andere instrumenten ‘in balans’ kan zetten. Schuifje één: Bewolking. Hoe verder de schuif opengaat hoe donkerder de wolken van waaruit je met schuif twee de hoeveelheid regen die daar dan uitvalt bepaalt. Met schuifje drie regel je het aantal zonuren. De wind kan met schuif vier van ‘windstil’ tot ‘orkaan Katrina Categorie 5’ naar je hand worden gezet. Schuif vijf is de temperatuur en dan tot slot nog wat schakelaartjes hier en daar waarmee je specifieke natuurverschijnselen aan of uit kan zetten. Volledig de regie te hebben zoals de Griekse God Zeus zijn scepter zwaaide in de oudheid.

Nee, niets van dit alles. Gelukkig hebben we wel steeds meer tooltjes in de vorm van apps op je smartphone waarmee je de weersverwachting wat beter in de gaten kan houden.
Een beetje doorgewinterde fotograaf haalt daar de informatie uit om zijn of haar beste beelden mee te kunnen maken.
Maar daar sta ik dan
Toen ik begon te schrijven aan het idee van dit verhaal was de eerste alinea redelijk actueel. Ik hoefde er alleen nog wat ‘passende weerbeelden’ bij te schieten. We weten inmiddels hoe het vanaf begin mei vergaan is. Volop zon, geen regen maar droogte. Nederland zucht onder een hittegolf. En wat een bofbipsen zijn we. We hebben er maar liefst twee gehad!
Ik sta hier nu nog steeds wijdbeens te wachten op die ene bliksemflits om de foto te kunnen maken die nodig is bij deze column. Knabbel voor de zoveelste keer aan een kaasstengel en neem een slok water onder een brandende zon. De camera zit onder het stof en van de brede grijns is weinig meer over. De impressie op mijn gezicht maakt plaats voor de nodige bedenkingen. Is dit nu het voorland van wat ons te wachten staat met al dat ‘gedoe’ over klimaatveranderingen?
In een eerdere column gaf ik al aan dat mijn voorkeur ligt in gebieden boven mijn woonplaats. Dit geldt zeker voor de natuur, maar ook de weersomstandigheden daar zijn voor mij gevoelsmatig veel prettiger.
Ik wil die enorme wolkenpartijen zien.
Ik wil die wind voelen.
Ik wil..
Ik wil..
Wat ik wil, is voor het merendeel van de mensen een huivering. Hoe vaak ik niet met opgestroopte mouwen rond het vriespunt in het veld sta en voor gek word verklaard? Wat overigens alleen maar een bevestiging is wat ik zelf al lang weet. Hoe vaak ik niet hoor: ‘Nou geef mij maar zon!’

Natuurlijk heeft de zomer met alle zomerse activiteiten ook zijn charme. Laatst sprak ik een bevriend fotograaf die in zijn ‘zomerdip’ ofwel in zijn ‘zomerreces’ zit. En ik snap hem. Persoonlijk vind ik de zomer het minst aantrekkelijke seizoen van het jaar. Motivatie is dan soms moeilijk te vinden.
Ieder zijn ding
Ik sta er niet meer. Ik heb de spullen gepakt en ben naar huis gegaan. Wanneer je als natuurfotograaf een mooie foto wilt maken dan is het succes van die foto afhankelijk van een aantal dingen. Het weer is daar een grote factor in. Maar ook kennis, het onderwerp en de boodschap die je ermee wilt uitstralen zijn factoren waar rekening mee gehouden moet worden.
Persoonlijk vind ik dreigende luchten mooi. Zonlicht geeft prachtige schaduweffecten en kan in luttele seconden het landschap doen veranderen in een mysterieus geheel. In de herfst geeft het ontbreken van licht soms intense kleuren. Iets waar ik dan weer dol op ben. In de winter? Hoe mooi is het wanneer je een bevroren landschap subtiel in beeld brengt? De rust die dat uitstraalt. Zo stil en broos. En… zo heerlijk koud.

Creatief in de weer met het weer
Het mooie is dat juist door de wisselende weersomstandigheden er altijd wel een natuurfotograaf opstaat en zegt: ‘Yes! Dit is mijn moment, mijn avontuur’. Vervolgens de fototas pakt en er op uit trekt!
Wat zijn jouw favoriete weersomstandigheden om (bij) te fotograferen?
11 reacties
Laat ik daarom nou degene zijn die altijd op zomerreces gaat… 😉
– als je op zoek bent naar een bepaald beeld is het zeker herkenbaar.
– als je gewoon op pad gaat en wel ziet kun je altijd mooie foto’s maken
🙂 Als je niet echt een doel hebt kun je elke foto als uitdaging zien …
Ik begrijp je stelling volledig dat dreigende luchten mooie landschapsplaatjes opleveren. Wat ik zelf de laatste tijd merk is dat ik ook wel een beetje ben uitgekeken op de foto’s die bij een bepaald weertype horen. Dreigende luchten, dus veel lucht en weinig landschap op de foto. Bij mist de standaard Posbank en natuurlijk de geïsoleerde boompjes op de foto. De oranje bal foto’s zijn ook allemaal hetzelfde. Met ander woorden als je alleen bij het voor jou ideale weertype gaat fotograferen, blijf je ook een beetje hangen in veel van hetzelfde. Dus ik zou zeggen ga gewoon, wees creatief en verras jezelf. Andere lenskeuze, ander onderwerp, ander gebiedje etc. Het levert vast een leuke middag op.
He Bert 🙂
Ja, dat klopt. Voor het maken van een beeld ga je uit van wat je er mee wilt laten zien. Soms kan minimale invulling van je beeld al genoeg zijn. Soms bombastisch en treurig. De meeste beelden die ik op SocMed voorbij zie komen zijn ook geweldig om naar te kijken. Gelukkig (voor mij denk ik) is mijn interesse gebied enorm groot en zal ik niet gauw zonder beelden komen te zitten. Het gevoel, je stemming, je emotie e.d. die zorgen er uiteindelijk voor welk beeld je gaat maken. Inderdaad, hoe je het ook doen en waarmee .. het gaat zeker voor een leuke tijd zorgen. Dank voor je reactie!!!
@Bert: ach, welke foto is niet al eens gemaakt? Tijd voor een nieuwe hobby? 😉
@Johan: beetje flauwe reactie, maar dat terzijde. Ik zie het juist als een positief iets, je hebt een middagje vrij, de omstandigheden zijn niet ideaal, maar je wilt toch met je camera op pad en gaat gewoon. Beetje onwennig loop je rond en ga je toch aan de slag. Lekker klooiend komen je wellicht tot verrassende resultaten. Das toch de essentie van deze hobby? Lekker bezig zijn en ook durven je comfort zone te verlaten? Probeer het eens 🙂
Ik denk dat juist die houding je drijft naar (in ieder geval andere) inzichten. Juist de drang om dan ’toch goede beelden’ te maken zal uiteindelij resulteren in verrassende beelden.
Zeker het uit je comfortzone (voor mij vooral reportages/portet) treden zal dan tot verrassende resultaten komen.
De comfortzone verlaten is nooit verkeerd.
Laten we het inderdaad proberen :-)!
Wat hadden we ook alweer afgesproken Peter? Kreeg ik nu per woord of per regel “reactie”betaald ? Wil je niet op te hoge kosten jagen 🙂
:-).. stuur factuur maar naar de redactie.
Ja Peter, het weer speelt telkens een hoofdrol in het leven van de buitenfotograaf, daar kunnen we gewoon niet om heen. Persoonlijk pas ik mijn hele leven aan het weer aan, wanneer ik wel of niet naar buiten ga. Wolken zijn en blijven fascineren, maar ik ben niet vies van een wolkenloze lucht! Ik heb me uitstekend vermaakt de afgelopen zomer. Mochten er zijn die meer over weerfotografie willen weten dan is https://webshop.natuurfotografie.nl/product/praktijkboek-weer-en-nachtfotografie/ dit boek een echte aanrader! Zie de webshop, de herfst zit eraan te komen. Benieuwd waar het weer ons weer mee verrast en waar we allemaal mee thuis komen
Hoi Karin, gelukkig maar dat dat zo is. Er zijn altijd fotografen die ook met een strak blauwe lucht de creativiteit de loop kunnen laten.
Het boek ken ik en is absoluut een aanrader.
Welk weer dan ook … 😉