Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het is weer mooi (weer) geweest…

Donkere wolken pakken zich samen. In de verte zie je de ontlading van de wolken hun werk doen. Schuine strepen van de regen laten zien dat de wind vrij spel heeft en de wolken opjaagt. KNMI geeft code oranje af. Nederland maakt zich op voor een hevige voorjaarsstorm. Mensen lopen gehaast door de straten, bang om nat te worden. Boodschappen worden gauw in de auto gekieperd. Hangjongeren kiezen eieren voor hun geld en druipen af. Een fietsende vrouw gehuld in een regenjas sterk voorovergebogen met één hand aan haar capuchon en de andere aan het stuur van haar fiets. Ze moet vanwege de sterke wind flink moeite doen om haar tweewieler op de weg te houden. Tussen alle commotie van rondrennende mensen staat één man wijdbeens en strak voor zich uitkijkend naar de naderende storm. Hij heeft een brede grijns op zijn gezicht. Dit … Dit wordt zijn moment, zijn avond, zijn avontuur. Een enorme lichtflits verlicht de hemel voor een moment. Een harde knal komt er vrij snel achteraan. Het is begonnen. Hij kan los.
Deze wolken zijn een stuk vriendelijker en bovendien… Ze drijven landafwaarts :) Fotograaf: Peter le Fevre

Regisseur van het weer

Dit, beste lezer… is het begin van deze column. Het vervolg echter blijkt helemaal afhankelijk te zijn van het weer. Want zoals iedereen wel weet: het weer kun je niet leiden of naar je hand zetten. Het weer is nu eenmaal geen instrument in een symfonieorkest dat je het met een mengtafel samen met alle andere instrumenten ‘in balans’ kan zetten. Schuifje één: Bewolking. Hoe verder de schuif opengaat hoe donkerder de wolken van waaruit je met schuif twee de hoeveelheid regen die daar dan uitvalt bepaalt. Met schuifje drie regel je het aantal zonuren. De wind kan met schuif vier van ‘windstil’ tot ‘orkaan Katrina Categorie 5’ naar je hand worden gezet. Schuif vijf is de temperatuur en dan tot slot nog wat schakelaartjes hier en daar waarmee je specifieke natuurverschijnselen aan of uit kan zetten. Volledig de regie te hebben zoals de Griekse God Zeus zijn scepter zwaaide in de oudheid.

Via de regietafel het knopje “Anticrepusculaire straling“ aangezet. Handig wanneer je eigen weergod bent. Fotograaf: Peter le Fevre

Nee, niets van dit alles. Gelukkig hebben we wel steeds meer tooltjes in de vorm van apps op je smartphone waarmee je de weersverwachting wat beter in de gaten kan houden.
Een beetje doorgewinterde fotograaf haalt daar de informatie uit om zijn of haar beste beelden mee te kunnen maken.

Maar daar sta ik dan

Toen ik begon te schrijven aan het idee van dit verhaal was de eerste alinea redelijk actueel. Ik hoefde er alleen nog wat ‘passende weerbeelden’ bij te schieten. We weten inmiddels hoe het vanaf begin mei vergaan is. Volop zon, geen regen maar droogte. Nederland zucht onder een hittegolf. En wat een bofbipsen zijn we. We hebben er maar liefst twee gehad!

Ik sta hier nu nog steeds wijdbeens te wachten op die ene bliksemflits om de foto te kunnen maken die nodig is bij deze column. Knabbel voor de zoveelste keer aan een kaasstengel en neem een slok water onder een brandende zon. De camera zit onder het stof en van de brede grijns is weinig meer over. De impressie op mijn gezicht maakt plaats voor de nodige bedenkingen. Is dit nu het voorland van wat ons te wachten staat met al dat ‘gedoe’ over klimaatveranderingen?

In een eerdere column gaf ik al aan dat mijn voorkeur ligt in gebieden boven mijn woonplaats. Dit geldt zeker voor de natuur, maar ook de weersomstandigheden daar zijn voor mij gevoelsmatig veel prettiger.

Ik wil die enorme wolkenpartijen zien.
Ik wil die wind voelen.
Ik wil..
Ik wil..

Wat ik wil, is voor het merendeel van de mensen een huivering. Hoe vaak ik niet met opgestroopte mouwen rond het vriespunt in het veld sta en voor gek word verklaard? Wat overigens alleen maar een bevestiging is wat ik zelf al lang weet. Hoe vaak ik niet hoor: ‘Nou geef mij maar zon!

Een wolkendek wat gezag uitstraalt. Fotograaf: Peter le Fevre

Natuurlijk heeft de zomer met alle zomerse activiteiten ook zijn charme. Laatst sprak ik een bevriend fotograaf die in zijn ‘zomerdip’ ofwel in zijn ‘zomerreces’ zit. En ik snap hem. Persoonlijk vind ik de zomer het minst aantrekkelijke seizoen van het jaar. Motivatie is dan soms moeilijk te vinden.

Ieder zijn ding

Ik sta er niet meer. Ik heb de spullen gepakt en ben naar huis gegaan. Wanneer je als natuurfotograaf een mooie foto wilt maken dan is het succes van die foto afhankelijk van een aantal dingen. Het weer is daar een grote factor in. Maar ook kennis, het onderwerp en de boodschap die je ermee wilt uitstralen zijn factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Persoonlijk vind ik dreigende luchten mooi. Zonlicht geeft prachtige schaduweffecten en kan in luttele seconden het landschap doen veranderen in een mysterieus geheel. In de herfst geeft het ontbreken van licht soms intense kleuren. Iets waar ik dan weer dol op ben. In de winter? Hoe mooi is het wanneer je een bevroren landschap subtiel in beeld brengt? De rust die dat uitstraalt. Zo stil en broos. En… zo heerlijk koud.

Wanneer het bos in rust ’s morgens door de zon bestraald wordt. Dat is toch gaaf? Fotograaf: Peter le Fevre

Creatief in de weer met het weer

Het mooie is dat juist door de wisselende weersomstandigheden er altijd wel een natuurfotograaf opstaat en zegt: ‘Yes! Dit is mijn moment, mijn avontuur’. Vervolgens de fototas pakt en er op uit trekt!

Wat zijn jouw favoriete weersomstandigheden om (bij) te fotograferen?

Geef een reactie

11 reacties

 1. Laat ik daarom nou degene zijn die altijd op zomerreces gaat… 😉
  – als je op zoek bent naar een bepaald beeld is het zeker herkenbaar.
  – als je gewoon op pad gaat en wel ziet kun je altijd mooie foto’s maken

 2. Ik begrijp je stelling volledig dat dreigende luchten mooie landschapsplaatjes opleveren. Wat ik zelf de laatste tijd merk is dat ik ook wel een beetje ben uitgekeken op de foto’s die bij een bepaald weertype horen. Dreigende luchten, dus veel lucht en weinig landschap op de foto. Bij mist de standaard Posbank en natuurlijk de geïsoleerde boompjes op de foto. De oranje bal foto’s zijn ook allemaal hetzelfde. Met ander woorden als je alleen bij het voor jou ideale weertype gaat fotograferen, blijf je ook een beetje hangen in veel van hetzelfde. Dus ik zou zeggen ga gewoon, wees creatief en verras jezelf. Andere lenskeuze, ander onderwerp, ander gebiedje etc. Het levert vast een leuke middag op.

  1. He Bert 🙂
   Ja, dat klopt. Voor het maken van een beeld ga je uit van wat je er mee wilt laten zien. Soms kan minimale invulling van je beeld al genoeg zijn. Soms bombastisch en treurig. De meeste beelden die ik op SocMed voorbij zie komen zijn ook geweldig om naar te kijken. Gelukkig (voor mij denk ik) is mijn interesse gebied enorm groot en zal ik niet gauw zonder beelden komen te zitten. Het gevoel, je stemming, je emotie e.d. die zorgen er uiteindelijk voor welk beeld je gaat maken. Inderdaad, hoe je het ook doen en waarmee .. het gaat zeker voor een leuke tijd zorgen. Dank voor je reactie!!!

   1. @Johan: beetje flauwe reactie, maar dat terzijde. Ik zie het juist als een positief iets, je hebt een middagje vrij, de omstandigheden zijn niet ideaal, maar je wilt toch met je camera op pad en gaat gewoon. Beetje onwennig loop je rond en ga je toch aan de slag. Lekker klooiend komen je wellicht tot verrassende resultaten. Das toch de essentie van deze hobby? Lekker bezig zijn en ook durven je comfort zone te verlaten? Probeer het eens 🙂

    1. Ik denk dat juist die houding je drijft naar (in ieder geval andere) inzichten. Juist de drang om dan ’toch goede beelden’ te maken zal uiteindelij resulteren in verrassende beelden.
     Zeker het uit je comfortzone (voor mij vooral reportages/portet) treden zal dan tot verrassende resultaten komen.
     De comfortzone verlaten is nooit verkeerd.
     Laten we het inderdaad proberen :-)!

     1. Wat hadden we ook alweer afgesproken Peter? Kreeg ik nu per woord of per regel “reactie”betaald ? Wil je niet op te hoge kosten jagen 🙂

 3. Ja Peter, het weer speelt telkens een hoofdrol in het leven van de buitenfotograaf, daar kunnen we gewoon niet om heen. Persoonlijk pas ik mijn hele leven aan het weer aan, wanneer ik wel of niet naar buiten ga. Wolken zijn en blijven fascineren, maar ik ben niet vies van een wolkenloze lucht! Ik heb me uitstekend vermaakt de afgelopen zomer. Mochten er zijn die meer over weerfotografie willen weten dan is https://webshop.natuurfotografie.nl/product/praktijkboek-weer-en-nachtfotografie/ dit boek een echte aanrader! Zie de webshop, de herfst zit eraan te komen. Benieuwd waar het weer ons weer mee verrast en waar we allemaal mee thuis komen

  1. Hoi Karin, gelukkig maar dat dat zo is. Er zijn altijd fotografen die ook met een strak blauwe lucht de creativiteit de loop kunnen laten.
   Het boek ken ik en is absoluut een aanrader.
   Welk weer dan ook … 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

11 reacties

 1. Laat ik daarom nou degene zijn die altijd op zomerreces gaat… 😉
  – als je op zoek bent naar een bepaald beeld is het zeker herkenbaar.
  – als je gewoon op pad gaat en wel ziet kun je altijd mooie foto’s maken

 2. Ik begrijp je stelling volledig dat dreigende luchten mooie landschapsplaatjes opleveren. Wat ik zelf de laatste tijd merk is dat ik ook wel een beetje ben uitgekeken op de foto’s die bij een bepaald weertype horen. Dreigende luchten, dus veel lucht en weinig landschap op de foto. Bij mist de standaard Posbank en natuurlijk de geïsoleerde boompjes op de foto. De oranje bal foto’s zijn ook allemaal hetzelfde. Met ander woorden als je alleen bij het voor jou ideale weertype gaat fotograferen, blijf je ook een beetje hangen in veel van hetzelfde. Dus ik zou zeggen ga gewoon, wees creatief en verras jezelf. Andere lenskeuze, ander onderwerp, ander gebiedje etc. Het levert vast een leuke middag op.

  1. He Bert 🙂
   Ja, dat klopt. Voor het maken van een beeld ga je uit van wat je er mee wilt laten zien. Soms kan minimale invulling van je beeld al genoeg zijn. Soms bombastisch en treurig. De meeste beelden die ik op SocMed voorbij zie komen zijn ook geweldig om naar te kijken. Gelukkig (voor mij denk ik) is mijn interesse gebied enorm groot en zal ik niet gauw zonder beelden komen te zitten. Het gevoel, je stemming, je emotie e.d. die zorgen er uiteindelijk voor welk beeld je gaat maken. Inderdaad, hoe je het ook doen en waarmee .. het gaat zeker voor een leuke tijd zorgen. Dank voor je reactie!!!

   1. @Johan: beetje flauwe reactie, maar dat terzijde. Ik zie het juist als een positief iets, je hebt een middagje vrij, de omstandigheden zijn niet ideaal, maar je wilt toch met je camera op pad en gaat gewoon. Beetje onwennig loop je rond en ga je toch aan de slag. Lekker klooiend komen je wellicht tot verrassende resultaten. Das toch de essentie van deze hobby? Lekker bezig zijn en ook durven je comfort zone te verlaten? Probeer het eens 🙂

    1. Ik denk dat juist die houding je drijft naar (in ieder geval andere) inzichten. Juist de drang om dan ’toch goede beelden’ te maken zal uiteindelij resulteren in verrassende beelden.
     Zeker het uit je comfortzone (voor mij vooral reportages/portet) treden zal dan tot verrassende resultaten komen.
     De comfortzone verlaten is nooit verkeerd.
     Laten we het inderdaad proberen :-)!

     1. Wat hadden we ook alweer afgesproken Peter? Kreeg ik nu per woord of per regel “reactie”betaald ? Wil je niet op te hoge kosten jagen 🙂

 3. Ja Peter, het weer speelt telkens een hoofdrol in het leven van de buitenfotograaf, daar kunnen we gewoon niet om heen. Persoonlijk pas ik mijn hele leven aan het weer aan, wanneer ik wel of niet naar buiten ga. Wolken zijn en blijven fascineren, maar ik ben niet vies van een wolkenloze lucht! Ik heb me uitstekend vermaakt de afgelopen zomer. Mochten er zijn die meer over weerfotografie willen weten dan is https://webshop.natuurfotografie.nl/product/praktijkboek-weer-en-nachtfotografie/ dit boek een echte aanrader! Zie de webshop, de herfst zit eraan te komen. Benieuwd waar het weer ons weer mee verrast en waar we allemaal mee thuis komen

  1. Hoi Karin, gelukkig maar dat dat zo is. Er zijn altijd fotografen die ook met een strak blauwe lucht de creativiteit de loop kunnen laten.
   Het boek ken ik en is absoluut een aanrader.
   Welk weer dan ook … 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Peter le Fevre

Peter le Fevre

Peter zoekt het graag hogerop. In Nederland maar zeker ook in Scandinavië kan hij zich prima uitleven. Beeld en verhaal komen dan tot leven...

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: