Niet alleen de krokussen zijn nu overal volop te zien, ook de blauwe druifjes steken hun kopjes weer boven het zand uit. En hoe klein de bloempjes ook zijn, ze lenen zich uitstekend voor nadere bestudering en mooie plaatjes. Neem vooral de tijd om een paar creatieve foto’s te schieten van de blauwe druifjes. Steekt gelijk mooi af tegen de muur!
Wie goed kijkt zal zien dat blauwe druifjes, die er overigens ook in een witte variant zijn, uit veel verschillende bloemkelkjes bestaan. Binnen in die bloemkelkjes zitten ministampertjes en meeldraadjes verstopt. Ook die zijn prachtig om te fotograferen. Daarvoor is wel een macrolens nodig.
Ben je niet in het bezit van een macrolens of toestel met macrofunctie? Pak dan gewoon eens een loep om de bloempjes te bekijken. Het is sowieso een goede tip om, ook als je wel een macrolens of toestel met macrofunctie hebt, niet gelijk te beginnen met fotograferen. Kijk eerst eens goed en bestudeer het onderwerp. Dat geeft je gelijk een aantal mooie invalshoeken.
Tips
Denk bij blauwe druifjes naast detailfoto’s ook eens aan abstracte foto’s. Vaak staan de druifjes in groepjes bij elkaar. Juist een foto van de steeltjes van de blauwe druifjes in combinatie met de bloempjes zelf kunnen een mooi abstract beeld opleveren. Let hierbij wel goed op de compositie, want een steeltje dat net iets te ver naar links of rechts staat, kan het beeld verstoren.
Omdat blauwe druifjes uit zoveel kleine ‘onderdeeltjes’ bestaan, is het extra leuk om te experimenteren met je standpunt. Fotografeer het bloempje eens van onderaf of recht van boven. Dat levert zeker mooie beelden op. Let daarbij goed op de achtergrond. Een egale lucht kan helpen bij het fotograferen van onderaf. En wie van bovenaf de foto maakt, moet er goed op letten dat de ondergrond niet onrustig is.
Maar wat voor standpunt je ook kiest: het blauwe druifje is een prachtig bloempje wat het fotograferen waard is!
Eén reactie
Beste Karin, volgens mij is deze foto zo bewerkt, dat het oorspronkelijke blauwe (of witte) druifje iets te wazigs wordt. Vind ik persoonlijk jammer. Maar ja, smaken verschillen nu eenmaal.