HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Het oude vrouwtje op de Posbank

Gelukkig, eindelijk is de zomer weer voorbij! De komende periode staat voor mist, mooie luchten, veel kleuren en natuurlijk een regenbui op zijn tijd. Dit in tegenstelling tot de hedendaagse zomer, een hele lange regenbui op iedere tijd.

Het oude vrouwtje op de Posbank
Op een dag klopt echt alles, de heide volop in bloei, mistflarden en een fenomenale lucht, optimaal genieten dus. Fotograaf: Bert Faber

Posbank time

De heide bloeit en in huize Faber is het weer Posbank time. Stress in optima forma! Alle weersvoorspellingen checken en letten op koude nachten, die ochtendmist beloven. Yes, de voorspellingen geven perfecte omstandigheden aan voor een ochtendje Posbank, dus vanavond vroeg het nest in en morgenochtend heel vroeg het nest weer uit. Een onrustig nachtje, want staat de wekker niet te vroeg of te laat? – te vroeg = zonde want te weinig nachtrust, te laat = zonde want het licht kan zo ontzettend mooi zijn ruim voor zonsopkomst. – 

Het oude vrouwtje

Ik kom al diverse jaren op de Posbank en bijna altijd kom ik haar tegen. Ze is zeker 70+, met hippe Nikes, een strak sportbroekie en regencape, in hoog tempo komt ze voorbij wandelen. Vorig jaar stond ik in de potdichte mist, mijn statief opgesteld, camera klaar en daar kwam ze als een bosnimf uit het dal in de mist opdoemen. Ze murmelt wat over fotografen en ik vraag haar wat haar dwars zit. Dagelijks loopt ze al jarenlang hetzelfde rondje over de Posbank en ze begrijpt niet waarom zoveel fotografen in deze ‘paarse periode’ hun plaatjes komen schieten. Daarbij veel moois vertrappen om toch maar vooral vooraan te staan.

Ik vraag haar of ze niet ziet hoe mooi en uniek het hier voor Nederland is en dat het zo menselijk is – voor fotografen – om te proberen betere en mooiere foto’s te maken dan al die anderen. Ze kijkt me niet begrijpend aan, de Posbank is niets bijzonders, hier loopt ze haar dagelijkse rondje, dit is “gewoon” zoals het is, haar eigen omgeving.

Tja, zij murmelt over die paar stappen die ik van het pad af ben terwijl dit heerschap niet alleen dwars door mijn beeld mag lopen maar tevens zonder pardon de heide mag vertrappen… en dat met vier benen tegelijk … oh wacht… ik en mijn statief zijn er 5
Tja, zij murmelt over die paar stappen die ik van het pad af ben terwijl dit heerschap niet alleen dwars door mijn beeld mag lopen maar tevens zonder pardon de heide mag vertrappen… en dat met vier benen tegelijk … oh wacht… ik en mijn statief zijn er 5. Fotograaf: Bert Faber

Weekendrondje

Daar moet ik even over nadenken. Voor velen geldt dat gebieden verder weg van huis, vaak mooier en meer bijzonder gevonden worden. Je eigen leefomgeving wordt meestal niet als mooiste gezien, omdat het niet verrassend is, maar ‘gewoon’. Ik bedank haar, wens haar een prettige wandeling toe en denk daarbij “tot volgend jaar”. En terwijl ik de diepere betekenis van onze dialoog probeer te doorgronden, planten twee heren even hun statieven naast mij in de paarse zee terwijl ze de planning voor dit weekend terloops doornemen. Vanochtend Posbank, vanmiddag bronstige herten en morgen Waterleidingduinen voor de vosjes. De planning voor het volgende weekend heb ik niet gehoord maar zal wel zoiets zijn als Waddenkust en Oostvaardersplassen. En met deze heren valt de dialoog op z’n plaats.

Zij vindt dit dus gewoon… Nou ik vind het speciaal, waar anders kan je in Nederland dit soort foto’s maken?
Zij vindt dit dus gewoon… Nou ik vind het speciaal, waar anders kan je in Nederland dit soort foto’s maken? Fotograaf: Bert Faber

Fotohooligans

Als het echt zo is dat je eigen omgeving niets uitdagends te vinden is betekent dat we dus allemaal op de verkeerde plek in Nederland wonen. Dat is toch wel apart, dan zou je vanuit Ljouwert naar Maastricht moeten om je favoriete landschap te fotograferen en vice versa. En het is al zo vroeg opstaan, om voor zonsopkomst ter plekke te zijn! Aan de andere kant heeft het ook wel weer iets grappigs om als milieubewuste natuurfotograaf met zachte ‘G’ 300km te rijden om in Moddergat de zonsopkomst te fotograferen. Of zouden die natuurfotografen carpoolen met bouwvakkers die voor dag en dauw vanuit Limburg naar Friesland crossen omdat Limburgse bouwvakkers schijnbaar goedkoper zijn? Voor de vlaaien hoeven die Friezen het niet te doen, daar hebben ze hun weilanden vol mee liggen.

Zouden deze heren alleen voor de “grand view”gaan, of ook het kleine zien en weten te waarderen?
Zouden deze heren alleen voor de “grand view”gaan, of ook het kleine zien en weten te waarderen? Fotograaf: Bert Faber

Ik zou er stress van krijgen en al die andere Limburgers die dan ook op dat unieke plekje bij Moddergat staan, het liefst met mijn statief om de oren slaan, omdat ze mijn fotomomentje verwoesten. Voilà… de eerste fotohooligan is geboren. Voordat je het weet komen fotohooligans uit heel Nederland elkaar met statieven om de oren slaan, ergens in het centrum van Nederland, laten we zeggen Zwolle. Alwaar de zeldzame ‘Oeral plofkip’ te fotograferen is en ze daarbij elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Erg vervelend natuurlijk, want fotografie is spelen met licht maar dan op een minder agressieve manier.

De niet begrijpende dame en beide telelens-heren zijn het levende bewijs: je eigen omgeving is niet interessant!

De uitdaging

Terwijl de zon langzaam omhoog kruipt en ik het gesprek met het drietal voor mezelf nog eenmaal analyseer begint er iets te knagen. Ik kan me het echt niet voorstellen. Waarom moet ik naar ver om iets moois te vinden? Een goed fotograaf is toch niet afhankelijk van de plek? Die kan overal schitterende beelden maken!

Na een bakje koffie even in de voortuin spelen…., een Krokus.
Na een bakje koffie even in de voortuin spelen…., een Krokus. Fotograaf: Bert Faber

En om mijn theorie te toetsen wil ik je graag uitdagen. Zoek een gebiedje – een bosje, een meertje of sloot – op loop- of fietsafstand. Ga daar aan de slag! Misschien dat je de eerste keer denkt ‘wat moet ik hier?’ maar dat is niet erg. Kijk maar eens 10 minuten om je heen, wat beweegt er in het gras, stond die paddenstoel er net ook al, wat hoor ik toch steeds? Ik garandeer je dat als je het gebiedje wekelijks/maandelijks bezoekt en je fotografische creativiteit er op los laat, je na een jaar een schitterende serie hebt gemaakt waarvan je Facebook vrienden zich afvragen, ‘hoe krijgt ie het toch steeds weer voor elkaar?’ Die heeft een geweldige plek gevonden… zeker ver weg!

Je zal er maar in de buurt wonen en op zoek zijn naar sfeer, licht, kleur en natuurbeleving
Je zal er maar in de buurt wonen en op zoek zijn naar sfeer, licht, kleur en natuurbeleving Fotograaf: Bert Faber

Zo, ik ga me voorbereiden op een rustig ochtendje Posbank in mijn eigen omgeving, kijken of ik het oude vrouwtje nog tegenkom. Mocht jij haar daar nog zien? Doe haar dan vooral mijn hartelijke groeten.

Deel dit artikel


16
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat een prachtig verhaal maar ook interessante wijsheid

  1. Bedankt voor je fijne reactie Harold!

 2. Ik heb haar gezien!! Niet alleen gisteren samen met jou maar vanmorgen weer!! Ze bestaat echt!

  1. Tuurlijk bestaat ze echt Johan! Denk je dat ik dit hele verhaal uit mijn duim gezogen heb? Als er een iemand geen fantasie heeft, ben ik het wel. Grt Bert

 3. Mooie entree Bert! En terechte constatering…niet alles wat ver weg is is per definitie beter, mooier of lekkerder!

  1. Bedankt voor je fijne reactie Erik

 4. Door Gert-jan op 23 augustus 2016 om 17:21

  Misschien ben ik wel dodelijk saai, maar ik vind mijn omgeving helemaal te gek om in te zijn en te leven. Het enige wat te kort schiet is, mijn fotografische kwaliteiten. Andere krijgen veel reacties op hun foto’s. Ik mag blij zijn met hooguit twee reacties op NP . maar ik ben wel erg gelukkig zoals ik ben , en geniet van elke foto die ik maak wat andere daar ook van vinden.

  1. Hallo Gert-jan, bedankt voor je reactie. Fijn dat je erg kunt genieten van je hobby. Het doel mag mijns inziens ook nooit zijn om zoveel mogelijk pluimpjes van anderen te krijgen maar gewoon doen wat je leuk vind. Wat ik wel als tip mee kan geven, experimenteer! Met een digitale camera kan je onbeperkt foto’s maken en van alles uitproberen. Thuis kan je aan de hand van de exif gegevens precies zien wat je gedaan hebt, zodat je van jezelf kunt leren. Zet de camera eens op de m-stand, speel met je diafragma, sluitertijd standpunt. Doe het vooral anders dan dat je gewend bent. Sommige resultaten zullen je bevallen, andere niet. Wat betreft het leren van commentaar van anderen, zou ik je aanraden om lid te worden van een goede fotoclub. Tot nu toe ben ik nog niet echt gecharmeerd van de kwaliteit van feedback via internetforums en sociale media. Vaak is de naam belangrijker dan de foto zelf.

 5. Mooi beschreven en zo waar. Al zijn die mooie platen in verre oorden ook wel gaaf om te maken!

  1. Bedankt voor je reactie Robin. Tuurlijk zijn verre oorden ook leuk. Maar ik merk bij mezelf dat ik mijn beste beelden dichtbij huis maak.

 6. Door Henk Hogeweg op 19 augustus 2016 om 18:36

  Prachtig verwoord Bert, en inderdaad wij wonen in een bijzonder gebied met bos, heide, water, vlak en heuvelachtig, je moet het alleen ervaren en zien.

  1. Bedankt Henk, je laat regelmatig fraaie beelden uit je eigen omgeving zien, wat dit verhaal alleen maar bevestigd.

 7. Door Richard Vermeulen op 19 augustus 2016 om 13:01

  Geweldig verhaal Bert. Ik ben er blij mee dat je dat ‘omgevingsverhaal’ eens aan de kaak stelt. En dan ook nog eens op een luchtige en niet bekritiserende manier. Knap geschreven en prachtige foto’s. Chapeau!

  1. Bedankt voor je positieve reactie Richard!

 8. Ik heb haar nog niet bewust gezien, maar zal er eens op letten. Want ik kom er vaak, op de Posbank en het Herikhuizerveld. Ik woon er in de buurt. En ik blijf de pracht van het gebied steeds meer ontdekken, in ieder jaargetijde. Zonder daar persé voor van de pafen te hoeven gaan (hoewel, eventjes van het pad af om naar het begin van een beekje te lopen… blijft bijzonder!).
  Fijne dag,
  Joas

  1. Hallo Joas, bedankt voor je reactie. Ondanks dat ik er dit jaar al diverse keren geweest ben, heb ik haar helaas niet meer gezien. Voorgaande jaren kwam ik haar regelmatig rond zonsopkomst tegen. Veel fotoplezier op de Posbank, het is een uniek gebied! Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *