Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het statief met de lange poten

De juiste keuze van een statief is voor iedereen een persoonlijke afweging. Lage statieven voor kleine mensen en hoge statieven voor lange mensen, dat lijkt een logische redenering. Of zit hier meer achter?
Met een extra large statief lukte het om precies boven dit zandpatroon te positioneren. Fotograaf: Jowan Iven

Middenkolom

Weet je het nog? De dag dat je voor het eerst een statief ging uitzoeken? Vaak wordt al snel de nadruk gelegd op een keuze van statief met of zonder middenkolom. Best handig hoor, die middenkolom, zo kan je een klein statief toch nog op grotere hoogtes krijgen. Nadeel is wel dat je verminderde stabiliteit voor lief moet nemen. Dat is tot op zekere hoogte best te doen. Grotere tele(zoom)lenzen op een volledig uitgeschoven middenkolom is echter niet zo’n goed idee. Dat is de eerste reden om een statief te kiezen waarbij je zonder gebruik van middenkolom al aangenaam rechtop kunt blijven staan. Vanzelfsprekend heb je daar een bepaalde pootlengte voor nodig.
Inclusief de dikke zolen van de wandelschoenen tik ikzelf bijna de 2 meter aan. Dat is dus de hoogte die mijn statief minimaal aan moet kunnen.

Een ander beeld door gebruik te maken van een hoog statief en het kantelbaar scherm van je camera. Een afstandsbediening is dan wel zo handig. Fotograaf: Marieke Bouwman

Laag bij de grond

Wanneer je een statief gebruikt zonder middenkolom dan kan je gemakkelijker dicht bij de grond aan de slag. Natuurlijk zijn er allerlei variaties beschikbaar met een uitneembare middenkolom, kantelbare versies of je gaat lekker creatief je toestel ondersteboven aan de kolom hangen. Het hangt er maar vanaf wat en hoe je wilt fotograferen. Zelf heb ik het liefst een statief zonder middenkolom, dan weet ik zeker dat deze nooit in de weg zit.

Deze oplossing is stabiel genoeg voor een korte lens en bij gebruik van een afstandsbediening. Fotograaf: Jowan Iven

Verrassende mogelijkheden

Met extra lange statiefpoten heb je de mogelijkheid om in lastige situaties voor andere oplossingen te kiezen. In plaats van de statiefpoten in een modderige beek te plaatsen gebruikte ik de tegenoverliggende helling. Daarmee voorkwam ik dat de poot langzaam in de bodem wegzakte en de opstelling instabiel werd.

Op reis

Anders dan in Nederland word je in het buitenland vaker geconfronteerd met uitdagende locaties om je statief neer te planten. Zo moest ik in de Lofoten plaats nemen op de ronde keien in plaats van ertussen. Het was de bedoeling met lange sluitertijden het zeewater tussen de keien mee te nemen in de compositie. Door een plekje op de “boulders” te kiezen kon de golfslag het statief niet in beweging brengen en bleven mijn voeten ook lekker droog. Extra belangrijk op een koude februarinacht in het noorden van Noorwegen. Met het comfort van een langer statief is het gemakkelijker om ergens steun te zoeken.

Twee keuzes: of midden in de golfslag staan of positie kiezen bovenop de gladde keien. Fotograaf: Jowan Iven

Nadelen

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan een lang statief verbonden? Natuurlijk wel. Een groter statief is per definitie zwaarder dan een kleiner statief van hetzelfde materiaal. Bij hoge statieven zijn de onderste poten soms wel heel erg dun. Dat komt de stabiliteit niet ten goede. Maar dit nadeel is relatief en sterk afhankelijk van de lenzen die je wilt gebruiken.

Mocht je je statief willen meenemen op reis, dan is het wel zo handig als je koffer of reistas geschikt is voor die afmetingen. Dat is ook precies de reden waarom ik een andere reistas heb moeten aanschaffen.

Om af te sluiten zou ik willen zeggen dat, eenmaal bevestigd aan mijn fotorugzak, een lang statief minder praktisch is. Behalve de extra instabiliteit tijdens het wandelen is het manoeuvreren onder omgevallen boomstammen door een beproeving geworden. Als het dat al niet was met de alleen de rugzak.

Hoogte is relatief

Een laag statief voor de ene fotograaf kan een reuzenstatief zijn voor de ander. Maar mocht je binnenkort toevallig op zoek gaan naar een ander statief, denk dan eens aan de extra mogelijkheden van een statief dat boven je uit torent.

3 reacties

  1. hallo Jowan, als mede lange natuurfotograaf benieuwd welk statief je dan gebruikt. Gaat mij precies nu om de balans tussen hoog/stabiel en meesjouwen. Mijn ervaring is ook dat ik de middenkolom thuislaat nu.
    alvast dank voor je reactie.
    Rob

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. hallo Jowan, als mede lange natuurfotograaf benieuwd welk statief je dan gebruikt. Gaat mij precies nu om de balans tussen hoog/stabiel en meesjouwen. Mijn ervaring is ook dat ik de middenkolom thuislaat nu.
    alvast dank voor je reactie.
    Rob

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: