Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het verenkleed van de spreeuw fotograferen

De veren van een spreeuw. Fotograaf: Hans Jansen

Het verenkleed van de spreeuw heeft een boeiend kleurenpatroon, terwijl je zou kunnen denken dat het een gewone zwarte vogel is. Een onverwachte verrassing van deze kleurrijke vogel.

Het winterkleed met witte spikkels. Fotograaf: Hans Jansen

Bijzondere ontdekkingen

Hoe vaak beleef je niet in de natuur dat anderen iets hebben ontdekt, terwijl je er zelf aan voorbij bent gelopen? Je zou willen dat je het had gezien, maar blijkbaar is je oog er toch niet op gevallen. En hoe verrassend kan het zijn dat je zonder bedoeling met de camera op pad gaat en je jezelf gewoon laat verassen door wat de dag je brengt? En dat je dan opeens bijzondere ontdekkingen doet. Een ontdekking die soms letterlijk “aan je voeten ligt”.

 

De prachtige verentooi van een spreeuw. Fotograaf: Hans Jansen

Mijn verrassing vond ik dit keer in een dode spreeuw. De spreeuw was tegen een glaswand gevlogen en had het niet overleefd. Toen ik de spreeuw in mijn hand nam, zag ik de bijna magische reflectie van kleuren op het zwarte verenkleed. Op dat moment ontstond er gelijk een fotografische uitdaging. Veel mensen kennen de spreeuw als een “niet-opvallende” zwarte vogel. Het tegendeel is echter waar. Van dichtbij is hij prachtig. Dit geldt met name voor het winterkleed, waarin ook nog vele witte spikkels zitten. De onfortuinlijk gesneuvelde spreeuw heb ik mee naar huis genomen en ik heb getracht om met wisselende lichtinval het verenkleed te fotograferen.

Iriserende kleuren. Fotograaf: Hans Jansen

Het bijzondere effect met iriserende kleuren

De reflectie van het licht op het verenkleed van een spreeuw laat een prachtige groene, blauwe en paarsachtige glans zien. Het bijzondere is dat het niet de eigen kleur is van de vleugels (die zijn overwegend zwart), maar het is de lichtinval en de reflectie die zo’n bijzondere gloed geeft. Deze bijzondere kleurschakeringen worden iriserende kleuren genoemd. Iriserende kleur komt veel vaker voor in het dierenrijk en we kennen het bijvoorbeeld bij de veren van een pauw, het mooie blauw van de ijsvogel, of bij vlinders zoals de dagpauwoog en talloze andere insecten. Het is een optische illusie en iriserende kleuren ontstaan door de insluiting van lucht. Aan de grenslagen tussen lucht en veer wordt het licht gereflecteerd, zoals bij een oliefilm op water. De bijzondere kleuren ontstaan dus niet in de veren, maar in de lagen er om heen. Een aanname is dat deze in het oog springende kleuren voornamelijk een belangrijke functie hebben om indruk te maken op partners. Maar hoogst waarschijnlijk doet het in de natuur vooral dienst als camouflage en afleiding bij bedreigingen. Het is in elk geval voor de waarnemer een heel mooi verschijnsel!

 

Vlekjes iriserende glans. Fotograaf: Hans Jansen

Tips

  • Ook dode dieren kunnen interessant zijn (als ze ongedeerd zijn) en nog hun prachtige schoonheid, zoals het verenkleed van de spreeuw, weergeven met alle details.
  • Het is boeiend om soms ook “zomaar” in je eigen omgeving op pad te gaan en je te laten verrassen. De schoonheid van de natuur kan opeens “aan je voeten kan liggen“.
  • Meer informatie over de spreeuw vind je in het artikel: Spreeuw.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ze zijn prachtig, van dichtbij en op enige afstand wanneer ze in grote groepen voorbij trekken. Mooi verhaal, heldere uitleg en mooie beelden Hans :). Groet

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u