Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het verwijderen van flare in Photoshop

Zelfs als je lenzen en filters brandschoon zijn, is de kans groot dat je gekleurde en lichte vlekken in je foto’s krijgt als je recht tegen de zon of een andere lichtbron in fotografeert: zogenaamde flare. Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen niet recht in de zon te fotograferen, maar soms voegt de zon in beeld enorm toe aan je compositie. Helemaal als je je diafragma sluit tot f/16 of f/22 en de zon net langs een harde rand schijnt. De zon wordt dan weergegevens als een mooie stervorm en juist dat effect is nogal gewild in de landschapsfotografie. Hoe ga je dan om met die flare?
Prachtig zo'n zonnetje, maar dat kan ook leiden tot flare in beeld. Fotograaf: Marijn Heuts

Flare verwijderen tijdens het fotograferen

De oplossing zit hem er in dat je al tijdens het maken van de foto rekening houdt met het weghalen van de flare. Dat kun je doen door eerst de reguliere foto te maken en dan een tweede waarbij je een of twee vingers voor de zon houdt. Voor het overige is die tweede opname wel identiek aan de eerste, dus zelfde compositie, zelfde belichting en zelfde witbalans. Het gebruik van een statief en manuele belichting is dan eigenlijk verplicht.

Als eerste maak je de reguliere foto. De rode markeringen geven aan waar er flare ontstaat. Fotograaf: Marijn Heuts

De voorbereiding in het veld

Door je vinger voor de zon te houden haal je de zon als het ware uit je beeld en verdwijnen alle flare vlekken elders in je beeld. Dek ook weer niet te veel af met je vingers, omdat je dan later weer een groter deel uit de foto zonder de vingers moet gebruiken. Dat is niet alleen meer werk, maar vergroot ook de kans op foutjes.

De nabewerking

Bewerk na het importeren in Lightroom beide foto’s op exact dezelfde manier. Het best neem je eerst de foto zonder je vingers en bewerk je deze volledig naar wens. Omdat hier het hele beeld zichtbaar is, vormt deze foto het beste uitgangspunt om te kunnen beoordelen of je bewerking naar wens is. Synchroniseer vervolgens je bewerking naar de foto met vingers. Daartoe selecteer je eerste de bewerkte foto zonder vingers. Druk vervolgens op Control of Command en klik op de afbeelding met de vingers. Klik nu met de rechtermuisknop en kies Synchroniseer. Zorg er voor dat alle vakjes aangevinkt staan zodat ook echt alle bewerkingen worden gesynchroniseerd.

Na de bewerkingen in Lightroom stap je over naar Photoshop om de flare daadwerkelijk te verwijderen. Fotograaf: Marijn Heuts

Klonen met behulp van lagen in Photoshop

Open dan de beide foto’s als lagen in Photoshop. Selecteer daarvoor beide foto’s in Lightroom, klik rechts en kies Open Als Lagen in Photoshop. In Photoshop zorg je er voor dat de laag met de vingers in beeld bovenaan de stapel staat. Is dat niet het geval, sleep dan de laag met de vingers naar boven. Voeg aan de laag met de vingers een wit masker toe. Het snelst gaat dat via het snelmenu met de icoontjes. Je kunt nu delen van die bovenste laag verbergen door met een zwarte kwast (B voor kwast) op het masker te schilderen. Schilder voorzichtig de vingers weg.

Schilder in het masker de vingers weg. Fotograaf: Marijn Heuts

 

Via het masker halen we het gedeelte zonder vingers naar boven vanuit de ondergelegen laag. Fotograaf: Marijn Heuts

Je hebt nu een samengesteld beeld. Het grootste deel bestaat uit de foto met de vingers, enkel de plek waar de vingers zaten haal je uit de foto waarin de zon in beeld staat. De flare is nu als het goed is verdwenen als sneeuw voor de zon. Voeg de beide lagen samen tot één beeld via Laag > Enkele Laag Maken (Layer > Flatten Image) en werk eventueel de foto verder af.

Het eindresultaat, vrij van flare. Fotograaf: Marijn Heuts

Tot slot

Blijft er sprake van flare tussen de zonnestralen, dan kun je die voorzichtig proberen weg te halen met het kloon-gereedschap. Dupliceer daarvoor wel eerst de laag met je foto, zodat je altijd terug kunt als je een foutje maakt.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: