HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Het voordeel van grijsverloopfilters

Details in de lucht dankzij een grijsverloopfilter.
Details in de lucht dankzij een grijsverloopfilter. Fotograaf: Bob Luijks

‘Grijsverloopfilters, dat is toch iets uit het analoge tijdperk? Tegenwoordig is het effect prima na te bootsen op de computer, zeker als ik fotografeer in RAW…’. Dat klopt ten dele zeker. In sommige situaties is het dynamisch bereik van je camera precies toereikend genoeg om details te tonen in zowel de lichte als donkere delen van de foto. Vaker zal het contrast echter te groot zijn voor de camera: het landschap is correct belicht, maar de lucht uitgebeten wit, óf de lucht is in orde, maar nu is het landschap nagenoeg zwart geworden.

Meerdere foto’s samenvoegen of een grijsverloopfilter?

De geheugenkaartjes kunnen haast een eindeloze hoeveelheid foto’s kwijt, dus twee of drie dezelfde foto’s met uiteenlopende belichtingen gaan daar prima op. Naderhand kun je deze op de computer samenvoegen tot één correct belichte foto. Hieruit blijkt meteen het grote voordeel van grijsverloopfilters: je bent lekker in het veld bezig met het maken van een correcte foto in plaats van uren te Photoshoppen. Natuurlijk, grijsverloopfilters hebben ook nadelen. Elementen die voor de lucht staan, zoals een boom, worden ook donkerder. In berglandschappen ontbreekt een rechte horizon en kan het gebruik van filters ook problematisch zijn. Juist voor deze situaties is de computer dan weer handig. Eerder schreven we al een artikel over de filters en hoe je ze gebruikt.

Meer over grijsverloopfilters

Wil je meer weten over het gebruik van grijsverloopfilters, lees dan ook eens deze artikelen:


Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *