HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Mart Smit

Fotograaf Henri van Vliet stelt 12 eigenwijze vragen aan een natuurfotograaf.
Hij benadert hiervoor vooral fotografen die nog niet echt bekend zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat aandacht verdienen.

Interview Mart Smit
Fotograaf: Mart Smit

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Mart Smit. Ik onderscheid me van de meeste andere fotografen doordat ik ook graag bewust lelijke foto’s maak. Soms moet je wel eens wat duidelijk maken en dan zet ik bijvoorbeeld expres dat stuk afval nog in beeld, wat veel anderen fotografen waarschijnlijk buiten beeld zouden laten of weg halen. Het resulteerde in een expositie vol afvalfoto’s in Ecomare.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

Mijn meest bekeken foto op Facebook is mijn profielfoto. Die is waarschijnlijk bekender dan al mijn natuurfoto’s, maar wellicht ken je deze: de foto met meeuwenpoten, omdat die een prijs won in de Lowland Photo Contest.

Sporen in het zand
Sporen in het zand Fotograaf: Mart Smit

Wat is je favoriete onderwerp ?

Momenteel ben ik zo’n beetje met alles bezig wat op het strand te vinden is. Het is er buiten alle fotografische mogelijkheden ook nog eens heerlijk vertoeven. Even je hoofd leeg  maken en de frisse zeewind door je neusvleugels.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Het lijkt mij onwijs gaaf om ooit een (foto)boek uit te brengen. Dat lijkt mij een mooie wens om 2017 af te vinken. 😉 *hint* *hint*.

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s ?

Mijn vader (Jan Smit). Samen beheren we het bedrijfje Smit in Beeld. We discussiëren bijna dagelijks over foto’s. Daarnaast heb ik een chatgroep met Jarno van Bussel, David Peskens en Tjeerd Visser waarin we vaak onze foto’s delen.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet ?

Ik sluit niks uit, want ik verander net zo hard als het licht. Ik ben ook behoorlijk allround wat dat betreft. Vogels, insecten, planten en landschappen. Het passeert allemaal mijn lens. Als ik toch iets moet noemen dan zal het studiofotografie zijn. Ik ben het liefste buiten en houd  er niet van om dingen in scène te zetten.

Regenbui Schiermonnikoog
De regenbui die mij later heeft doordrenkt van de regen wordt hier nog met het laatste zonlicht beschenen. Fotograaf: Mart Smit

Welke (type) foto ben je beu ?

De standaard ‘vogel op tak’ foto. Een foto moet voor mij een verhaal vertellen. Dat kan zowel het verhaal van het onderwerp zijn als het gevoel van de fotograaf, of beide.

Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

Oefff, sensorvlekken. Momenteel kan ik niet meer fotograferen boven de f8. Anders ben ik achteraf uren aan het poetsen. Dat krijg je van strandfotografie.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ?

Ik haal inspiratie uit heel veel fotografen (ook een hoop buiten fotografie). Waarschijnlijk heeft mijn vader het meeste invloed, omdat ik dagelijks met hem met fotografie bezig ben. Ik hoef een foto overigens niet mooi te vinden om er inspiratie uit te halen, maar ik haal de inspiratie uit de beweegreden en de passie van de fotograaf om tot zo’n beeld te komen. Jasper Doest is wel een fotograaf die me raakt met zowel zijn verhaal als beelden. Daar haal ik veel inspiratie uit voor zowel mijn fotografie als dagelijks leven.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Samen met mijn vader heb ik wel eens wilde zwanen gefotografeerd in Zweden. In het vroege voorjaar komen ze massaal bij elkaar om te baltsen. Niet er van uit gaande dat het ook -20 graden met sneeuwstormen kon worden, gingen we met de camper. De ijspegels hingen letterlijk aan mijn slaapzak. De warmste plek in de camper was de koelkast, lekker geïsoleerd.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad ?

Oeps (Eigenlijk het standaard Windows 10 achtergrondje, maar nu even snel gewijzigd). Een heerlijke strandfoto, waardoor ik bij het zien eigenlijk al weer naar buiten wil.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

Een vraag als ‘wat is je grootste blunder tijdens het fotograferen?’ past wel in dit lijstje. Ik ben al eens naar een zeehond toe getijgerd, en toen kwam ik erachter dat er geen compact flash card in mijn camera zat.

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Menno Graaf op 1 november 2017 om 14:51

    Weer een mooi interview en Mart Smit verdient het om eens in het licht te worden gezet, al lang goed bezig!

  2. Door Nel Appelmelk op 31 oktober 2017 om 17:25

    Mooie beelden. En een boeiend interview. Bedankt heren.

  3. Bucketlist item is inmiddels afgevinkt. Het boek heet Aan Zee, zie http://www.smitaanzee.nl. Bedankt Henri voor dit grappige interview.
    Groet Mart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *