Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe blijf je jezelf uitdagen?

Bliksem fotograferen, erg leuk en uitdagend. Fotograaf: Milou Hinssen

Merk je ook dat je vaker ‘vastloopt’? Dezelfde foto al vaker hebt gemaakt of dat je blijft hangen in een vaste routine? Probeer jezelf dan eens uit te dagen. Nieuwe technieken, onderwerpen of composities kunnen je daar wellicht bij helpen.

Stap uit je comfortzone

Als macrofotograaf is het interessant om je eens te gaan verdiepen in landschapsfotografie. Gewend om altijd naar de kleine natuur te kijken, al scannend rondlopen in het bos, je blik gericht op alle details? Kijk ook eens omhoog, ver voor je uit, sta eens stil en probeer het geheel in je op te nemen. Je verbreedt daarmee jouw blikveld. Hoe maak je een mooie foto van het bos of de zonneharpen die door het bladerdek heen schijnen? Door je te verdiepen in een andere tak van fotografie kun je het geheel beter in je opnemen. De aspecten die je leert kun je later wellicht weer gebruiken voor macrofotografie. De kleuren, het sprookjesachtige, hoe krijg je dat gevoel terug in een macrofoto?

Zo werkt het natuurlijk ook andersom en voor andere takken van fotografie. Stap eens uit je comfort zone en laat los wat je altijd doet. Misschien verras je jezelf met een mooie foto maar vooral met nieuwe ideeën en inzichten.

Nieuwe technieken proberen kan voor een nieuwe uitdaging zorgen. Fotograaf: Milou Hinssen

Verdieping

Een andere manier om jezelf uit te blijven dagen is door veel te lezen, inspiratie op te doen via boeken of internet of een workshop te gaan volgen. Je krijgt dan vaak nieuwe technieken uitgelegd en je kunt meegenieten van het (aanstekelijke) enthousiasme van andere fotografen.

Uiteraard zijn er tal van manieren om jezelf uit te blijven dagen. Je kunt jezelf volledig in één onderwerp verdiepen. Dat onderwerp kun je helemaal ‘uitpluizen’, van omgeving, jaargetij, ontwikkeling en kleuren. Alles wat er bij dat onderwerp hoort of mee in verbinding staat kun je fotograferen. Op die manier is het ook leuk om een serie te maken of zelfs een heel project.

Samenvatting

  • Stap uit je comfortzone.
  • Probeer andere takken van fotografie.
  • Probeer nieuwe technieken.
  • Zoek inspiratie, wat spreekt jou aan of juist totaal niet en probeer het toch eens uit.
  • Verdiep je volledig in één onderwerp.
  • Maak een serie of een project.
  • Belangrijkste: laat je verrassen door de natuur én jezelf!

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u