Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je de koninginnenpage?

In high key is de koninginnenpage extra indrukwekkend. Fotograaf: Milou Hinssen

De komende weken kun je de koninginnenpage (Papilio machaon) nog tegenkomen in de natuur. De laatste jaren is de populatie van de grootste dagvlinder van Nederland toegenomen. Dat maakt de kans groter dat je ze ziet én kunt fotograferen.

Je kunt de koninginnenpage herkennen aan de gele vleugels met de blauwe rand aan de onderkant en de twee rode stippen. De twee ‘staartjes’ aan de onderzijde van de vleugels zijn het meest kenmerkend voor deze soort. Vanwege de grootte van de koninginnenpage zijn ze prima te fotograferen met verschillende objectieven. Een macrolens, zoomlens of telelens zijn ideaal om de vlinder mee vast te leggen. Kies een open diafragma voor een rustige achtergrond.

Leefgebied

De koninginnenpage leeft in gebieden waar voldoende nectarplanten groeien en waar veel waardplanten zijn. Wilde peen is de meeste bekende waardplant. Venkel, (wilde) dille en andere schermbloemigen zijn eveneens populair bij de vlinders. Ga eens kijken bij een moestuin in de buurt of een ruig stukje grasland. Of, als je geluk hebt, komen ze bij je op bezoek in de tuin.

Vanuit een ander standpunt fotograferen levert originele beelden op. Fotograaf: Milou Hinssen

Fotografietips

  • Je kunt de vlinders het beste in de avond of ochtend fotograferen. Ze zitten dan namelijk stil en het licht is zacht.
  • Mocht je de koninginnenpage overdag willen fotograferen, wacht dan totdat deze op een bloem zit om te drinken of wacht op het moment dat de eitjes worden afgezet. De vlinder blijft dan even stil zitten, wat je genoeg tijd geeft om scherp te stellen en een foto te maken. Een telelens is dan handig om te gebruiken omdat je dan genoeg afstand kunt bewaren en zodoende de vlinder niet verstoort.
  • Fotografeer ook eens vanuit een ander standpunt. Bijvoorbeeld van heel dichtbij of laat de vlinder opgaan in de omgeving.
  • Vergeet de ogen en poten niet. Omdat het een grote vlinder is, zijn deze makkelijker te fotograferen. Met een macrolens kun je dit goed vastleggen en hiermee krijg je vaak originele beelden.
  • Probeer eens een high key foto te maken. Doordat de koninginnenpage bijzondere kleuren heeft, krijg je een mooi contrast met de witte achtergrond.
  • Geen vlinder maar wel een rups gevonden? De rupsen van de koninginnenpage zijn in het laatste stadium (voordat ze verpoppen) zeer kleurrijk en ook erg leuk om te fotograferen.

Meer informatie

Meer informatie over de koninginnenpage is te vinden op de website: Vlinderstichting.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u