Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je de vliegenzwam

Vliegenzwammen. Fotograaf: Jan Boer

De vliegenzwam; rood met witte stippen.

In de herfst komen weer overal paddenstoelen tevoorschijn. De meest bekende en opvallendste is waarschijnlijk wel de vliegenzwam. De rood met witte stippen paddenstoel uit de kinderverhaaltjes is natuurlijk ook wel een prachtig exemplaar. Camera erbij dus en foto’s maken!

Hoeveel vliegenzwammen er zijn verschilt per jaar. Sommige jaren struikel je erover in het bos. Dan staan ze in kringen bij elkaar, ook wel heksenkringen genoemd. Andere jaren moet je beter zoeken. Dat viel me dit jaar ook op. Er staan wel vliegenzwammen, maar in vergelijking met vorig jaar is het dit jaar zoeken. Ook in de tuin waar elk jaar een flink aantal van die mooie rode hoedjes staan, staan ze dit jaar niet.

Vliegenzwam. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Fototips voor de vliegenzwam

Wel een mooie vliegenzwam gevonden? Bekijk hem dan eens goed. Zoom in op de rand of juist op de rok van de paddenstoel, laat de hoed het hele beeld vullen of leg de stippen met de macrolens vast.

Ook erg leuk is het om de paddenstoel te fotograferen vanaf het moment dat hij zijn kopje boven de grond uitsteekt tot het moment dat de hoed volledig open is. Om de hele cirkel rond te krijgen, is het ook leuk om door te gaan tot de paddenstoel weer geheel verdwenen is. Zo leg je als fotograaf de hele levenscyclus vast. Al begint de cyclus natuurlijk onder de grond en is dit niet of heel moeilijk vast te leggen.

Of duik weer eens in de kinderwereld en doe of je een kaboutertje bent. Fotografeer de paddenstoel van onderen, dan is het net een kabouterhuisje. Let hierbij wel op storende grassprietjes, blaadjes en andere afleidende beeldelementen die de foto kunnen verstoren. Een mooie lucht waartegen de paddenstoel afsteekt, maakt de foto compleet.

De vliegenzwam is dus een uitstekend onderwerp om de hele middag mee zoet te zijn.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u