Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je heide?

Voor-, achtergrondelement en mooi licht.
Voor-, achtergrondelement en mooi licht. Fotograaf: Bob Luijks

Mooi hè, zo’n paars gekleurd landschap? Toch valt het op de foto vaak tegen. Daarom hebben we een aantal tips voor je. En wacht niet te lang. Deze week bloeit de heide op z’n mooist!

Voorgrond
Hoe uitgestrekter, hoe indrukwekkender we de heide ervaren. Althans, met het oog. Op een foto is het niets meer dan een heleboel paarse pixels. De voorgrond is in grote mate bepalend voor de sfeer. Daar bedoelen we twee dingen mee. Allereerst moet het grote paars doorbroken worden. Zonder accentpunt blijft ons oog maar rondzwerven over de foto. Dit accentpunt kan van alles zijn, zoals een pol pijpenstrootje of stukje kleurrijk mos. Zolang het maar opvalt. Het andere aspect is schaal. Wanneer we vanaf ooghoogte de heide vanaf afstand fotograferen, zien we letterlijk alleen maar paarse pixels. Kruip dus dicht op je voorgrondobject voor het nodige detail.

Achtergrond
Ook de achtergrond verdient aandacht. Een uitgestrekt heidelandschap heeft wel een ankerpunt in de verte nodig om de aandacht vast te houden en het oog door de foto te geleiden. Een opvallende boom is ideaal.

Licht
Waar andere bloemen het in de schaduw ook prima (en vaak beter) doen, geldt dat zeker niet voor heide. Zon is onontbeerlijk om de paarse sfeer tot leven te wekken. Nog beter, een beetje grondmist en ochtendkleuren aan de hemel.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Wat een goed tips, ik ben dol op de heide en elk jaar maak ik foto’s maar ze vielen altijd tegen. Gisteren naar de Schoorlde duinen geweest en jouw tips toegepast, nu ben ik heel tevreden over het resultaat van mijn heidelandschap

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u