Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je het beregenen van bloesem?

Sprookjessfeer in de fruitboomgaard. Fotograaf: Hans Brongers

Vorst, een geduchte vijand van fruitbloesem

Maart roert zijn staart, april doet hij wil! Twee weeruitspraken die de fruitteler maar al te goed naar waarde kan schatten. De teler weet maar al te goed dat het in maart en in april ’s nachts nog flink kan vriezen. De vorst is voor zijn bloesem een geduchte vijand, het kan tenslotte de complete oogst in gevaar brengen.

Een blauwe achtergrond door de bloesem van onderaf te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Een bewust gecreëerde regenbui

Gelukkig heeft de fruitteler een redmiddel achter de hand en dat is: beregenen! Als er vorst wordt voorspeld terwijl de bloesem in de takken van de fruitboom zit, draait de fruitteler de kraan open. Als je voor het eerst ziet dat de sproeiers aan staan boven de fruitbomen terwijl het vriest, is dat best een vreemd gezicht. Iets wat je niet verwacht. Toch kan deze bewust gecreëerde regenbui de redding zijn van de fruitoogst. Een dun laagje water bevriest waardoor de temperatuur niet lager wordt dan 0 graden Celsius. Hierdoor wordt de vrucht tegen verdere temperatuurdaling beschermd.

Druppels in de achtergrond zorgen voor een mooie bokeh. Fotograaf: Hans Brongers

Sprookjeswereld

Het beregenen van de fruitbomen levert ook prachtige beelden op. Vooral ’s morgens vroeg wanneer de eerste zonnestralen het beregenen belicht. Van een afstand ziet een fruitboomgaard er dan betoverend uit. Duizenden ijspegels blinken oogverblindend in het zonlicht. Je waant je even in een sprookjeswereld. In de ontelbare waterdruppeltjes die op de bomen neerdalen wordt zelfs een regenboog zichtbaar.

Met een beetje geluk zie je ook een regenboog. Fotograaf: Hans Brongers

Bloemen van glas

Dichterbij ervaar je de schoonheid van de beregening op de bloesem. Door het dun bevroren laagje water op de vruchten lijkt het erop dat de bloemen van glas zijn. Ieder detail en de kleuren van de bloesem worden door het ijslaagje versterkt. De regen die door het sproeien met regelmaat op jou neerdaalt maakt je snel flink nat. Maar…. wat deert dat? Zolang je jouw toestel maar beschermt tegen het water kom jij met de mooiste foto’s thuis.

Door het laagje ijs op de bloesem lijkt het alsof de bloem van glas is. Fotograaf: Hans Brongers

Tips voor het fotograferen tijdens het beregenen van bloesem

  • Zoek van tevoren waar fruitboomgaarden te vinden zijn en wanneer er bloesem aan de bomen zit.
  • De fruitbomen worden in het voorjaar beregend wanneer er nachtvorst is. Dit vindt plaats bij een heldere, koude nacht met flink wat wind. Houd dus de weerverwachtingen in de gaten.
  • Fotografeer het beregenen van de fruitbomen bij voorkeur vroeg in de ochtend bij een heldere hemel. Dan is niet alleen het licht het mooist, maar de temperatuur ook het laagst.
  • Fotografeer de boomgaard op een afstand en tegen de zon in. Zo wordt de beregening schitterend zichtbaar. Bovendien heb je kans op het ontstaan van een regenboog in de druppels.
  • Fotografeer je tussen de bomen houdt er dan rekening mee dat je nat wordt. Pas je kleding daarop aan en bescherm je camera tegen vocht.
  • Bij veel boomgaarden wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘tik-sproeiers’. Deze hebben een mechanisme bij de mond die ervoor zorgt dat de sproeier bij iedere tik iets draait. Zo wordt het deel rond de sproeier gelijkmatig beregend. Ga daarom zo dicht mogelijk bij een sproeier staan zodat het water over je heen wordt gespoten.
  • Wanneer een boomgaard met een omheining is omgeven, is het niet toegestaan om de boomgaard te betreden. Wanneer er geen omheining is, vraag dan altijd toestemming en wees je er van bewust dat je te gast bent en ga dan ook met respect en grote voorzichtigheid te werk. Kom in ieder geval nooit aan de bloesem. Ook niet om de compositie aan te passen.
  • Vang de regendruppels in je close-up compositie voor een mooie bokeh rond de bevroren bloesem.
  • Fotografeer ook de bloesem ook eens van onderen af zodat je de blauwe lucht als achtergrond hebt.
Zorg dat je niet nat wordt tijdens het fotograferen van de bloesem. Fotograaf: Hans Brongers

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u