Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je het groentje?

Het groentje, de enige dagvlinder in Nederland met een groene kleur. Fotograaf: Hans Brongers

Het groentje is zeker geen groentje. De foto’s in dit artikel verraden al dat het hier niet gaat over een onervaren nieuweling, maar over een kleine vlinder genaamd het groentje. Overduidelijk herkenbaar want het is de enige vlinder in Nederland met een groene kleur! Onervaren is deze kleine fladderaar op zijn minst en al zeker niet op het gebied van camouflage. Dit maakt dat je het groentje heel snel over het hoofd ziet. Vooral als dit prachtig groen gekleurde vlindertje op een jong blad zit, is het nauwelijks te zien.

Het groentje of het braamstruikvlindertje

Vroeger dacht men dat de braamstruik de belangrijkste waardplant voor deze vlinder was. Daarom werd het toen het braamstruikvlindertje genoemd. Tegenwoordig weet men dat het groentje meerdere waardplanten heeft. In onder andere het bloemhoofd van de gewone dopheide, struikheide en brem zet het afzonderlijke eitjes af.

Waar kun je hem vinden?

Hoewel de naam anders doe vermoeden is het groentje familie van de blauwtjes. Hij komt niet in groten getale voor in Nederland, maar zeldzaam is het niet meer. Het vlindertje wordt momenteel lokaal waargenomen in onder andere Limburg, Brabant, Gelderland, Drenthe en Groningen. Ook wordt hij waargenomen op Texel, Vlieland en Terschelling. Het groentje geeft de voorkeur aan zandgronden, struwelen, bosranden en kapvlakten.

Het groentje is te vinden in de overgangen tussen bosranden zanderige heidegronden. Fotograaf: Hans Jansen

Mooi vlindertje, lastig te fotograferen

Het groentje is een fotogeniek vlindertje, maar om het te fotograferen is niet zo eenvoudig. Wanneer het diertje inactief is in de vroege ochtend, zul je het door diens formaat en kleur nauwelijks zien zitten. Dit in tegenstelling tot veel soortgenoten van het groentje. Pas wanneer de temperatuur hoog genoeg is en de insecten actief zijn, kun je ook dit vlindertje zien. Er zit dus niets anders op, wanneer het vliegt, het te volgen en te hopen dat het ergens gaat zitten. Pas wanneer het groentje even stil zit, heb je een kans.

Op zoek naar het groentje

Om deze groene dagvlinder te vinden zoek je naar overgangen van struwelen of bosranden naar droge en zanderige heide. Op die plekken heb je grote kans het vlindertje te vinden. De mannetjes vliegen korte afstanden tussen lage struiken en boompjes. De vrouwtjes daarentegen zijn iets minder beweeglijk. Pas als vrouw en man elkaar ontdekken, is een fraaie dansvoorstelling niet uitgesloten. Naast de beschreven plekken kun je het groentjes ook vinden op schrale bloemrijke graslanden, op open plekken in bossen of veengebieden.

Herkenbaarheid

Naast de niet te missen groene kleur, is het groentje ook te herkennen aan de zwart wit geringde antennes en pootjes.

 


Wil je meer informatie over het groentje en over het fotograferen van deze prachtige vlinder? Lees dan ook dit artikel.

Wil je meer informatie over macrofotografie? Lees dan het artikel ‘Alles wat je moet weten over macrofotografie‘.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u