Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je kikkers?

Meerkikker, kwakend met zijn kwaakblazen.
Meerkikker, kwakend met zijn kwaakblazen. Fotograaf: Jelger Herder

In het voorjaar en de zomer hoor je ze volop kwaken: kikkers. Ze zijn dan ook niet moeilijk te vinden. Kikkers zijn er in verschillende soorten. Groene kikkers, bruine kikkers en de heikikkers bijvoorbeeld. Dus wie in de buurt van water woont of zelfs in de tuin goed oplet, heeft grote kans een paar van die vrolijke kwakers tegen te komen.

Kikkers zijn behoorlijk fotogenieke beestjes. In hun omgeving zijn het kleine beestjes en het loont dus de moeite om ze eens in hun omgeving vast te leggen om een idee te krijgen van het formaat van de beestjes ten opzichte van hun leefomgeving. En let ook eens goed op de camouflage van de beestjes. Soms zitten ze zo goed gecamoufleerd dat je ze amper opmerkt. Pak er ook eens een lens of camera bij die de details van de huid van een kikker goed kan vastleggen. Die bevat namelijk veel structuren en hobbels, wat voor mooie plaatjes zorgt. Let wel op dat je de beestjes niet verstoort, kom dus niet te dichtbij.

Sommige kikkers zijn op bepaalde momenten extra fotogeniek. Zo kleuren de mannetjes van de heikikker tijdens de paarperiode blauw en staan groene kikkers erom bekend dat ze hun wangen opblazen om een partner te lokken. Let hier eens een tijdje op en probeer die opgeblazen wangen in een foto te vangen. Dit levert ook zeker mooie beelden op.

En heb je zin in een beetje actie? Focus dan eens op een bepaalde kikker. Misschien vang je hem wel in beeld terwijl hij een mooie sprong maakt, een insect opeet of op een andere manier actief is.

Tot slot loont het ook de moeite eens een hele groep kikkers bij elkaar op de foto te zetten.

Nog een kleine tip: op dit moment is er nog volop kikkerdril te vinden. Kom om de zoveel tijd terug en breng de ontwikkeling van kikker in beeld: van kikkerdril tot kikkervisje naar uiteindelijk een volwassen kikker.

Meer informatie over kikkers

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u