Menu

Hoe fotografeer je knopschimmel

Knopschimmel, moeilijk te vinden maar wel erg fotogeniek. Fotograaf: Hans Brongers

Knopschimmel vinden betekent speuren met je neus op de grond. Speuren tussen de dode bladeren naar een paddenstoel waarop de knopschimmel groeit. Een minuscuul schimmeltje bestaande uit een nauwelijks zichtbaar draadje met een evenzo amper zichtbaar knopje erop. Het zoeken ernaar is evenwel de moeite waard, want het levert fotogenieke beelden op.

Een schimmel op een schimmel

De knopschimmel kiest veelal de kleinere plaatzwammen uit als gastheer, zoals de mycena. Het vruchtlichaam van de schimmel is knopvormig en niet groter dan 1 mm. Dit knopje staat op een draadje dat tot 2 cm lang kan worden. Het knopje is eerst melkachtig wit en verkleurt later naar donker tot zwart. De knopschimmel maakt niet alleen gebruik van de gastheer, maar deelt deze met vele anderen. Zo ontstaat er een ‘harig’ geheel van schimmels op een schimmel.

Tips bij het fotograferen

Laag bij de grond: Fotografeer de knopschimmel vanaf een zo laag mogelijk standpunt, zo mogelijk op ooghoogte. Gebruik een pittenzak voor de stabiliteit van de camera. Mocht je jouw camera op de grond leggen, leg deze dan op een plastic zak Zo houd je jouw apparatuur schoon en droog.

Achtergrond: Bij het fotograferen van paddenstoelen speelt de achtergrond een essentiële rol. Zoek een compositie uit waarbij op de achtergrond de herfstkleuren zichtbaar zijn. Kijk eens of het je lukt om een deel van het bladerdak als achtergrond te krijgen. Het licht dat door de openingen in dat bladerdak komt, vormt mooie vlekkerige ringen in je opname. Een rustige achtergrond en toch voldoende scherpte op de paddenstoel en de knopschimmel is een kwestie van het vinden van het juiste diafragma getal.

Voorgrond: Ook de voorgrond kan het beeld sterk verrijken. Fotografeer tussen de herfstbladeren door en je krijgt een mooie kleurrijke en vage voorgrond.

Lampje: Door een brandend lampje te plaatsen achter de knopschimmel komen de schimmeldraadjes mooi tot hun recht. Experimenteer hier wat mee, want al snel heeft het licht van het lampje de overhand.

 

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u