Voorbereiding
Onweer op de gevoelige plaat vast kunnen leggen, is vooral een kwestie van timing. Een onweersbui is niet zo heel groot en heeft vaak maar een kort leven. Een goede indicator van wat je kunt verwachten, is de 24-uurs radar. Pas op het laatste moment wordt natuurlijk pas duidelijk waar de buien exact ontstaan en hoe heftig ze zijn. Of het onweer al dichterbij komt kun je volgen via de bliksemradar. Ook op de website Blitzortung kun je live exact zien waar de bliksem inslaat op basis van Google Maps kaarten en luchtfoto’s.
Dag of nacht
Onweersbuien kunnen op ieder (warm) moment ontstaan bij een vochtige, onstabiele luchtopbouw. Wanneer de buien overdag ontstaan, zijn het vooral de wolkenluchten die tot de verbeelding spreken. Leg ze in een open landschap vast met een groothoekobjectief. De fraaiste resultaten krijg je wanneer de zon het landschap nog verlicht. Het overdag vastleggen van de bliksem is een hele opgave. Doordat het licht is, blijft de sluitertijd kort. Het is een kwestie van heel veel foto’s maken en nog meer geluk hebben.

De situatie verandert ’s nachts. Je plaatst de camera op een statief en stelt in op de B-stand (bulb). Je stelt scherp op (bijna) oneindig, waarbij een diafragmawaarde van f/5.6 tot f/16 volstaat. Een ISO-waarde van 100 tot 200 is doorgaans voldoende, omdat een bliksem enorm fel is. De exacte instellingen hangen af van:
- De afstand tot de bliksem: hoe dichterbij, hoe feller deze zal zijn.
- De hoeveelheid regen die een bliksem omhult en daardoor eventueel het licht tempert.
Met behulp van een draadontspanner open je de sluiter, waarna je wacht tot een bliksemschicht zich door het beeldveld beweegt. Door nogmaals op de draadontspanner te drukken beëindig je de opname en ben je klaar voor de volgende bliksemfoto. Let er op dat de sluiter tijdens het wachten op een bliksem niet te lang open staat. Strooilicht en bliksems buiten het beeldveld lichten de omgeving aan. Afhankelijk van de hoeveelheid strooilicht kun je de sluiter enkele seconden tot enkele minuten open laten staan.
Pas op
Bliksemschichten zijn gevaarlijk, maar onweer kondigt zich luid en duidelijk aan. Om te weten hoe ver de bliksem van je verwijderd is, kun je het aantal seconden tellen tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder. Daarna deel je het aantal seconden door drie en je weet bij benadering de afstand in kilometers.

Wil je bliksem fotograferen, dan doe je dat het veiligst vanaf ruime afstand van de bui. Als je vanuit huis een goed uitzicht hebt, is dat een goede locatie om testfoto’s te maken en te experimenteren met instellingen. Voor aansprekende foto’s waarin het landschap ook een rol speelt, moet je op zoek naar een locatie waar je goed uitzicht op de bui hebt. Komt de bui dichterbij, zorg dan dat je in een dichte auto zit. Ga dus nooit ver van de auto af om mooie plaatjes te schieten. Nu maar hopen dat het onweer bij jou in de buurt losbarst!

4 reacties
Dank je wel voor je heldere uitleg ..ik stond voor mijn slaapkamerraam ( ramen op natuurlijk)gedaan zoals jou uitleg ik kreeg op m stand en manueel niet scherp. Maar goed er kwam een flits maar niet op de foto te zien. …heb ik iets fouts gedaan
Ik fotografeer met een Nikon D7500 en groothoeklens 10-20
Groetjes Tineke
Hallo Tineke,
het is natuurlijk lastig te bepalen wat er niet helemaal goed is gegaan. Scherpstellen in het donker kan lastig zijn. Een lichtje in de verte oid helpt daarbij. Vervolgens daar niet meer aankomen. Welke instellingen gebruikte je verder? Dat de bliksem er zelf niet opstaat, kan door de instellingen komen, maar ook doordat deze zich wellicht toch net buiten beeld bevond?
Goed geschreven, nog 1 tip, ik heb net een poging gedaan, maar zat achter de bliksem helaas. Ik gebruikte net een 8 stops nd filter en een sluitertijd van 30 sec dat elke 2 sec opnieuw werd gedaan door de interval timer in mijn 5d4. Zo krijg je vanzelf de bliksem wel en mocht die er niet zijn krijg je mooi wolken materiaal voor een time lapse.