Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je paddenstoelen?

Van de alom bekende rood-met-witte-stippen vliegenzwam tot de mysterieuze dodemansvinger. Paddenstoelen schieten weer uit de grond in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Het hart van menig natuurfotograaf gaat er sneller van kloppen. Maar hoe kom je nou verder dan het standaard kiekje?
Fotograaf: Caroline Piek

1. Beperk jezelf

Ren niet door het bos om zoveel mogelijk paddenstoelen te fotograferen. Na zo’n soortenjacht kom je al snel thuis met een berg registrerende foto’s. Ga eens aan de slag met één exemplaar en experimenteer met verschillende lenzen, standpunten, uitsneden etc. Heb je de paddenstoel al eens van onderaf bekeken? Of van héél dichtbij? Door jezelf tot één onderwerp te beperken, kom je al snel tot nieuwe inzichten en creatieve invalshoeken.

2. Gestrekt tussen de blaadjes

Veel wandelaars kijken raar op als ik plat op mijn buik in het bos lig. Ik gebruik graag een laag standpunt voor het fotograferen van paddenstoelen. Het is misschien comfortabeler om te blijven staan en snel een foto te maken, maar het loont zeker om even de spieren te rekken en strekken. Door een laag standpunt te gebruiken word je als kijker meteen de foto in gezogen. Het lijkt alsof je daar zelf op die bosbodem ligt. Een stuk spannender dan een statische foto die schuin van boven is gemaakt. Ben je niet zo atletisch? Dan biedt een hoekzoeker uitkomst.

workshop paddenstoelen
Herhaling en een laag standpunt. Fotograaf: Caroline Piek

3. Ontpop jezelf tot stylist

Wees niet te snel met afdrukken, maar kijk eerst eens goed naar de setting waarin de paddenstoel staat. Zijn er storende takjes of grassprieten zichtbaar als je door de lens kijkt? Donkere schaduwen onder blaadjes kunnen ook teveel opvallen. Kijk ook eens naar het uiterlijk van de paddenstoel zelf. Dennennaalden, kleine blaadjes of dode insecten kleven vaak aan de hoed of de steel zit vol met modder. Een klein kwastje is handig om voorzichtig wat oneffenheden weg te halen. Let op dat je niets vernielt.

Voorzichtig tuinieren… Fotograaf: Jaap Schelvis

4. Schilderen met kleur

Gouden stralen van het laagstaande zonnetje, blaadjes in ontelbaar veel rood-geel schakeringen en vergeet de paddenstoelen zelf niet. Herfstbossen staan in vuur en vlam in de meest opvallende kleuren, maar hoe vang je die in jouw foto? Leg bijvoorbeeld eens wat kleurige herfstblaadjes in de voorgrond en fotografeer de paddenstoel hier doorheen. Door een groot diafragma (= een klein F-getal) te gebruiken ontstaat een kleurrijke, onscherpe waas. De camera kan moeite hebben met focussen op de paddenstoel. Het is dan handig om handmatig scherp te stellen in de M-stand.

Workshop paddenstoelen 4-1
Kleur in combinatie met onscherpte. Fotograaf: Caroline Piek

5. Pak eens een andere lens

Bij paddenstoelenfotografie denken veel fotografen aan close ups. Wijk van de gebaande paden af en experimenteer eens met een groothoeklens. Zo kun je een paddenstoel in de context van zijn natuurlijke omgeving fotograferen. Je bereikt het beste effect door een laag standpunt te gebruiken. Zo lijkt het omringende bos nog indrukwekkender. Gebruik een lens met een kleine scherpstelafstand, zodat je lekker dicht op de paddenstoel kunt kruipen. Met een wat groter diafragma loopt het bos mooi in de onscherpte weg.

Workshop paddenstoelen
Betrek de omgeving ook eens in je beeld. Fotograaf: Caroline Piek

6. Zorg voor stabiliteit

Paddenstoelen groeien vaak op donkere plekken in het bos. Vooral bij macrofotografie kunnen langzame sluitertijden een probleem opleveren. Ik hou er zelf niet van om een groot statief te gebruiken, omdat dit je bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Veel statieven komen ook niet laag genoeg bij de grond om paddenstoelen te fotograferen. Als simpele oplossing kun je een rijstzak gebruiken. Gebruik je een wat lichter model DSLR, dan is de Joby Gorillapod heel handig. Dit is een klein statiefje met flexibele pootjes die je bijvoorbeeld om een boomtak kunt buigen.

7. Regen is je beste vriend

Heeft het flink geregend? Een paar dagen later schieten de paddenstoelen uit de grond!
Ga eens op stap vlak na een regenbui. Kleine regen- of dauwdruppeltjes geven een foto net even iets extra’s. Speel ook eens met reflecties in de druppels. Dit levert vaak verrassende en originele foto’s op!

Workshop paddenstoelen
Zwam in vuur en vlam. Fotograaf: Caroline Piek

Heb je na deze tips zin gekregen om het bos in te trekken? Vast wel, maar dat hoef je natuurlijk niet altijd alleen te doen. Regelmatig zijn er paddenstoelen workshops te boeken via natuurfotoworkshop.nl.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

  1. Inderdaad een leuke bezigheid die Paddenstoelen. Gebruik voornamelijk de rijstzak. Zoek vaak bij kuilen en randen die wat hoger liggen, door het niveau verschil heb je dan meer mogelijkheden voor een mooie achtergrond. Werk ook met stacking, F op 2,8 zodat de hele paddenstoel scherp is en de achtergrond toch wazig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Inderdaad een leuke bezigheid die Paddenstoelen. Gebruik voornamelijk de rijstzak. Zoek vaak bij kuilen en randen die wat hoger liggen, door het niveau verschil heb je dan meer mogelijkheden voor een mooie achtergrond. Werk ook met stacking, F op 2,8 zodat de hele paddenstoel scherp is en de achtergrond toch wazig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: