Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je pissebedden?

Pissebed. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Ze leven graag op donkere plekjes in de bodem of onder stenen en in de tuin nog wel eens onder bloempotten: pissebedden. Wie ze eens nader bekijkt, ziet dat het best grappige beestjes zijn. Dus ga eens op zoek en bestudeer ze eens beter en ontdek de mogelijkheden om ze op de foto te zetten. Moeite met het vinden van pissebedden? Neem eens een paar kinderen mee op pad. Leuk voor de kinderen en meestal zijn het meesters in het vinden van kleine diertjes als pissebedden! Kunnen ze er ook gelijk wat van leren.

Pissebedden zijn grijze of bruine beestjes en een beetje ovaal van vorm. Ze hebben een exoskelet, een soort pantser aan de buitenkant van het lijf dat hun skelet vormt. Dit pantser ziet eruit als een pantser met schubben. Het groeit niet mee als de pissebed groeit, dus moeten ze vervellen. Grote kans dus dat je naast de pissebed zelf ook de velletjes vindt als je goed zoekt. En met heel veel geluk kom je er misschien wel één tegen die toevallig aan het vervellen is. Verder hebben ze grappige voelsprieten aan het uiteinde van hun kopje. Ze zijn ongeveer twee centimeter lang en hebben zeven paar poten.

Zoom bij het fotograferen van een pissebed eens in op de details. Ga voor een mooie foto van het kopje met voelsprieten. Of verdiep je in het pantser van het diertje. Let dan eens goed op alle details en kleurverschillen. Soms is een gedeelte van het pantser donkerder grijs dan een ander gedeelte. Pissebedden leven vaak in groepjes bij elkaar. Zet ook eens zo’n grote groep op de foto. En natuurlijk is een foto met het beestje in zijn geheel in beeld ook mooi. Zoek dan zo’n standpunt uit dat je het hele diertje erop krijgt, inclusief de pootjes. Dan valt gelijk op hoe grappig het beestje het eigenlijk is.

Meer informatie

Meer informatie over pissebedden vind je in het artikel: Pissebed, een nuttig bodembeestje.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u