Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Hoe fotografeer je reeën?

Reeën in het open veld. Ze hadden mij gespot, maar concludeerden dat ik geen gevaar vormde en gingen vlak daarna weer verder met foerageren. Fotograaf: Yvon van der Laan

Tot en met eind februari/begin maart is het nog mogelijk reeën in groepjes, dit noemen we sprongen, te fotograferen, want daarna, rond maart/april, gaan de sprongen weer uit elkaar en gaan de reeën weer een min of meer solitair leven leiden.

Het leef gedrag van reeën

In de wintermaanden, vanaf ongeveer november, vormen reeën groepjes (sprongen). Een sprong reeën bestaat uit dieren van allerlei leeftijden en ook leven in een sprong geiten en bokken samen. De periode november/december is ook de periode dat de bokken hun gewei verliezen.

Het vormen van sprongen heeft te maken met veiligheid omdat onder andere de dekking in de wintermaanden minder is. In een sprong gaan de reeën gezamenlijk op zoek naar voedsel. Een aantal dieren houdt dan de omgeving in de gaten terwijl de andere dieren foerageren.

Rondom maart/april gaan de sprongen weer uit elkaar en worden met name de mannetjes weer territoriaal. Inmiddels is het gewei van de bokken weer aangegroeid. Dit komt ze goed van pas bij het bemachtigen van een territorium en het afbakenen daarvan. In deze periode dulden ze namelijk geen andere bokken in hun territorium. Geiten leven in de zomermaanden ook veelal alleen of met hun kalfjes.

De periode juli/augustus is de bronsttijd van de reeën. De bokken zijn dan volop bezig met het afbakenen van hun territorium en het verjagen van andere bokken. Hierbij heeft het gewei o.a. de functie om te imponeren en het afbakenen van het territorium door middel van het schuren met het gewei langs boompjes.

Na de bronstperiode start de cyclus opnieuw.

Fotografietips

  • Het fotograferen van reeën is een leuke bezigheid, maar verstoor de reeën niet. Merk je dat ze onrustig worden van jouw aanwezigheid, laat ze dan met rust.
  • Benader een sprong reeën voorzichtig. Je kunt dan vaak dichtbij komen zonder dat ze zich iets van jou aantrekken.
  • Gebruik een telelens om reeën vast te leggen.
  • Reeën zijn, ook al lopen ze te grazen, over het algemeen behoorlijk beweeglijk. Pas de sluitertijd hierop aan.
  • Het mooiste is de dieren vast te leggen in de vroege ochtend, vooral als er ochtendnevel is, en aan het einde van de dag.

Wil je meer lezen over het fotograferen van de ree, lees dan dit artikel.

Veel fotografieplezier!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u