Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je vogels in vlucht

Jan van Gent
Het is niet makkelijk vogels in vlucht te fotograferen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Vogels fotograferen in vlucht is moeilijk. Het volgen en scherpstellen is beslist een uitdaging. Want soms vliegt een vogel wel 90 kilometer per uur. Maar door veel te oefenen en steeds beter inzicht in het gedrag en vliegpatronen van de vogels te krijgen, gaat het je zeker lukken om goede foto’s van vogels in vlucht te maken. Om de vogels volledig scherp te krijgen en te bevriezen, kun je uitgaan van een aantal basisinstellingen op je camera:

 1. Zet je camera op autofocus en gebruik de tracking-functie, zodat je camera de vogel constant volgt. Probeer zoveel mogelijk scherp te stellen op de kop van de vogel.
 2. Gebruik een sluitertijd tussen 1/1000 en 1/4000. Afhankelijk of de vogel voorbij zweeft of op snelheid langs vliegt.
 3. Een diafragma tussen de f 5.6 en f 8 moet in principe voldoende zijn om de vogel scherp te krijgen.
 4. Makkelijk is om je ISO-instelling op automatisch te zetten. Moet je het licht corrigeren, stel de ISO waarde dan handmatig in. Speel met verschillende combinaties van sluitertijd, diafragma en ISO waarde.

Als je uit de hand fotografeert, dan ben je meer flexibel dan als je vanaf statief fotografeert. Heb je een zware lens op je camera, dan zal je uiteindelijk liever vanaf statief fotograferen.

Maar moeten vogels in vlucht per se scherp zijn? Bewegingsonscherpte kan extra dynamiek aan je foto’s geven, dus probeer zeker ook deze manier van fotograferen uit. Houd je sluitertijd laag. Bijvoorbeeld op 1/200 of zelfs lager, en experimenteer er vrolijk op los.

Jan van Gent
Vogels in vlucht hoeven helemaal niet scherp te zijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

Kijk voor prachtige foto’s van vogels in vlucht ook eens naar het artikel van Chris van Rijswijk.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Beste Jody,

  Ik heb een paar keer geprobeerd om vliegende vogels te fotograferen, maar helaas ……. niet gelukt ….
  Na jouw stukje en tips over de camera instelling gelezen te hebben, ga ik weer met ‘frisse moed ‘ een poging wagen. Ook bij mij zal het eens lukken :-)).

  Hartelijke groet,
  Annette.

  1. Hallo Annette, het lukte mij beter toen ik me op grotere vogels ging richten, zoals meeuwen, lepelaars en jan van genten dus. Intensieve oefening helpt, zoals een paar honderd foto’s achter elkaar maken. Heel veel plezier vooral! Groeten, Jody

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u