Hoe fotografeer je vuurwerk?

Vuurwerk
Stevig statief, 49s belichting bij ISO 200 op F8. Fotograaf: Jaap Schelvis

Vuurwerk en natuurfotografie? Het is niet een heel gelukkige combinatie, want vuurwerk is per definitie verstorend voor de natuur. Zo zijn grote wolken vogels op radarbeelden zichtbaar, opgeschrikt door het luide geknal uit de steden. Maar goed, vuurwerk is toch vooral ook erg mooi. We geven je een paar tips voor het fotograferen van vuurwerk.

  1. De omgeving
    Oké, we blijven toch een beetje bij natuur en landschap. Wat is vuurwerk zonder mooie omgeving? Kies van te voren een goed standpunt uit. Het is verleidelijk om bij het afsteken zelf te gaan staan, maar daarmee wordt het een stuk lastiger de omgeving in je beeld te betrekken. Een stadspark of stadsrand is misschien wel een betere plek. Kies een boom, maak gebruik van een fraai verlichte skyline of uitgelicht bouwwerk. Nog mooier, maak gebruik van water, dat de kleuren van het vuurwerk reflecteert.
  2. Statief
    Hoewel vuurwerk op het moment van afgaan erg fel is, verdient het de voorkeur te werken vanaf statief. Daarmee wordt het mogelijk langer te belichten, waardoor ook de omgeving zichtbaar wordt.
  3. Instellingen
    Stel allereerst manueel scherp en laat de camera daarop scherp gesteld staan. De autofocus kan door de lichtflitsen gemakkelijk in verwarring worden gebracht. Ook de sluitertijd, ISO (100 tot 400) en het diafragma stel je manueel in. De keuze van het diafragma wordt mede bepaald door het standpunt. Is alles ver weg, dan volstaat f/5.6. Heb je daarentegen veel voorgrond dichtbij, knijp het diafragma dan naar bijvoorbeeld f/8. De sluitertijd is afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht en de hoeveelheid vuurwerk, maar ook van de sfeer die je wil bereiken. Vergelijk het met stromend water, met korte sluitertijden bevries je iedere beweging, met lange sluitertijden vervaagt alles. Met vuurwerk is het niet anders. Maak desnoods eerst enkele testfoto’s en laat de instellingen vervolgens staan. Dan blijft het verder een kwestie van heel veel foto’s maken. Fotografeer je in een stedelijke omgeving, dan is het verstandig de witbalans aan te passen naar 3000 tot maximaal 4000 Kelvin, aangezien je omgeving anders wel heel erg oranje wordt.
  4. Denk om je lens
    Nee, dan bedoelen we niet oppassen voor rondvliegende pijlen. We hebben het hier over de weersomstandigheden. De jaarwisseling dreigt niet overal droog te gaan verlopen. Regent het, bescherm de camera daar dan tegen en hou / poets de lens droog. Daar waar het niet regent moet je bedacht zijn op condensvorming. Ook hier geldt, hou de lens schoon.
  5. Veiligheid voor alles
    Hoe mooi vuurwerk ook is, ongevaarlijk is het niet. Hou afstand en hou je omgeving in de gaten.

Veel plezier!

Geef een reactie

5 reacties

  1. Hoe kinderachtig van de redactie om onwelgevallige reacties te wissen… maar vuurwerk heeft NIETS met natuur te maken. Waarom beginnen jullie niet een niet-natuurfotografie website als je dit allemaal zo leuk vind? Langs alle kanten wordt de schaden van deze onzin, deze rituele typisch NLse “2-daagse oorlog” alweer gerapporteerd 🙁

    1. Dank voor je opbouwende kritiek Egon. Zoals in de intro reeds staat, heeft vuurwerk niets met de natuur te maken en zijn wij ook eerder voorstander van het afschaffen ervan. Omdat veel mensen het toch ook mooi vinden, maken we voor dit item een keer een uitzondering en vertellen we dus hoe je het kunt vastleggen.

    2. Hoi Egon,

      Ik heb jouw eerdere reactie verwijderd vanwege het taalgebruik, niet vanwege de boodschap.

      m.v.g.
      Bjorn van Lieshout

      1. ?????????????????????????????????????
        Wat mankeert er aan mijn taalgebruik
        ?????????????????????????????????????

        (mag ook via prive email, Bjorn, als je dat prettiger vindt)

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u