Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je zeevonk

Zomer! Dé tijd van het jaar om je te laten verwonderen op het strand tijdens de nachtelijke uren, het natuurverschijnsel zeevonk is dan mogelijk zichtbaar! Fantastisch om te zien, maar nog leuker om te fotograferen. Eechter is dat laatste soms knap lastig! In deze tutorial leg ik je uit hoe je dit doet!
Een prachtige nacht met zeer felle zeevonk welke steeds opnieuw aanspoelde op strand, vandaar dat er diverse lagen zichtbaar zijn. Fotograaf: Corné Ouwehand

Weet je niet wat zeevonk is? Lees dan eerst dit artikel!

Instellingen voor het fotograferen van zeevonk

Nu je weet wat zeevonk is en waar je het kunt vinden, zijn we beland bij het technische gedeelte: het fotograferen van zeevonk. Dit is een lastig iets, zeker omdat de instellingen iedere keer anders zullen zijn. Maar ook omdat het uitmaakt hoe je precies de zeevonk wilt fotograferen. Laten we met de basis beginnen.

Allereerst heb je een camera nodig die je manueel kunt instellen, met daarop een lens die manueel kan focussen. Aan autofocus heb je in het donker niets, die zal er veelal naast zitten qua focus. Over het scherpstellen zal ik verderop in deze tutorial meer vertellen.

Goed, de instellingen: Kies een lens met een zo groot mogelijk diafragma, dat wil zeggen, een lens met het laagste F-getal. Bijvoorbeeld f/1.4, f/1.8, f/2 of f/2.8. Hoger dan dit kan ook, maar dan zul je met een hogere ISO-waarde moeten fotograferen. Dat heeft nadelen voor de kwaliteit van de foto (onder andere veel ruis).

Met de sluitertijd bepaal je hoe erg je de zeevonk ‘bevriest’ of ‘uitsmeert’. Als je de zeevonk meer wilt bevriezen, kies dan voor een sluitertijd tussen de 0,5 en 1,5 seconde. Letterlijk de zeevonk hiermee bevriezen lukt natuurlijk nooit, maar je komt in de buurt. Als je voor zo’n relatief snelle sluitertijd kiest, zul je de ISO-waarde flink op moeten hogen, denk hierbij aan ISO 2500 tot soms wel 8000, dit is afhankelijk van hoe fel de zeevonk is. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis, hou hier dus wel rekening mee.

Door een wat kortere sluitertijd te gebruiken en hogere iso zijn de golven een soort van bevroren waardoor de zeevonk met veel detail te zien is, overigens zijn er op deze foto ook lichtende nachtwolken te zien op de achtergrond. Fotograaf: Corné Ouwehand

Wil je de zeevonk wat meer uitsmeren, dan kun je een langere sluitertijd kiezen, bijvoorbeeld tot ongeveer 10 seconden of soms zelfs 20 seconden. Dan kan de ISO-waarde ook lager blijven en zal de beeldruis minder aanwezig zijn.

Dit zijn grofweg de instellingen waar je aan moet denken bij zeevonk fotografie. Dus stel eerst je diafragma in. Daarna de gewenste sluitertijd en tenslotte pas je de ISO-waarde aan, zodat je een goed belichte foto krijgt. Nogmaals, dit kan afwijken als de zeevonk heel fel is, of juist heel subtiel. Het blijft veel experimenteren. Na iedere foto kijk je hoe de belichting is en daarop pas je de instellingen aan. Thuiskomen met een paar honderd foto’s is zeker niet gek.

 

Door een langere sluitertijd te gebruiken wordt de zeevonk wat meer uitgesmeerd en met minder detail zichtbaar. Fotograaf: Corné Ouwehand

Scherpstellen

Nóg zo’n lastig iets. Aan de autofocus heb je, zoals eerder gezegd, niets in het donker, het moet dus manueel! Gelukkig zijn er ook daar wat trucjes voor.

Optie 1
Scherpstellen op een object aan de horizon. Wil je zeevonk in de branding fotograferen, dan kun je vaak het beste kiezen om scherp te stellen op een schip of booreiland aan de horizon. Zoom middels de live view 5x of 10x in, draai aan je scherpstelring totdat de lichtjes van de boot op hun kleinst zijn. Als ze eenmaal op hun kleinst zijn, dan zit je in focus.

Optie 2
Draai je om en kijk of er ver weg, op de boulevard of ergens op het strand een huis of strandtent staat welke verlicht is. Stel opnieuw via de liveview manueel scherp op het object ver weg en kom daarna niet meer aan je scherpstelring. In feite stel je scherp op de ‘oneindige’ scherpstelafstand. Dat is de afstand die je vaak nodig hebt als je de golven in de zee fotografeert die best een eind van je vandaag zijn.

Optie 3
Dit is eigenlijk de beste optie. Ik heb deze bewust als laatste geplaatst in dit rijtje omdat hij ook wat nadelen heeft voor de overige fotografen/zeevonk spotters. Het beste is om even met je zaklamp te schijnen op de plek waar jij zeevonk ziet of waar jij zeevonk wilt fotograferen. Wederom zoom je daar middels je live view op in en stel je scherp, dan zit je 100% in focus. Let daarbij wel goed op, als jij met je zaklamp schijnt kun je de foto’s van overige fotografen verpesten of kun je het zicht op zeevonk ontnemen van de spotters. Als je dit doet, zorg dan dat je dit héél kort doet. Dit is namelijk erg frustrerend voor overige fotografen.

Door even met een zaklampje te schijnen op de plek waar de zeevonk steeds op het zand bleef liggen kom ik deze mooie close-up maken. Fotograaf: Corné Ouwehand

Overige zeevonk tips

Wat nog handig kan zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen is het gebruik van de zelfontspanner. Bij de meeste camera kun je dit instellen van 2, 3, 5 of 10s. Hierdoor heb je geen beweging in de foto door het indrukken van de ontspanknop.

En niet geheel onbelangrijk, een statief is onmisbaar tijdens zeevonkfotografie! Maar ik vermoed dat je dat reeds begrepen had gezien de sluitertijden waarmee we werken.

Tot slot: Zeevonk is onvoorspelbaar. Veelal is het zichtbaar na een mooie zomerdag, maar dat is zeker geen garantie. Soms is het er juist na een hele dag regen wel, en na een mooie dag met zon niet. Het klinkt misschien simpel, maar je moet gewoon gaan, als je niet gaat, ga je het sowieso niet zien.

7 reacties

  1. Door een van de linkjes te volgen heb ik geleerd dat het water overdag niet veel in beweging moet zijn. En dat je overdag een zalmkleur zou kunnen zien. Dank voor je informatieve tutorial.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

  1. Door een van de linkjes te volgen heb ik geleerd dat het water overdag niet veel in beweging moet zijn. En dat je overdag een zalmkleur zou kunnen zien. Dank voor je informatieve tutorial.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: