Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe herken je de vier algemeen voorkomende heidelibellen?

Zwarte heidelibel.

De verschillende soorten prachtige heidelibellen vliegen op dit moment weer volop rond en van de meeste soorten kun je tot in het najaar, van sommige soorten soms wel tot in november, genieten. Maar… hoe herken je de vier algemeen voorkomende heidelibellen?

In onze regio komen verschillende soorten heidelibellen voor, waaronder vier vrij algemeen voorkomende soorten:

  • bruinrode heidelibel
  • bloedrode heidelibel
  • steenrode heidelibel
  • zwarte heidelibel

Minder algemeen voorkomende soorten zijn:

  • geelvlek heidelibel
  • zwervende heidelibel
  • zuidelijke heidelibel
  • bandheidelibel

Misschien verwacht je gezien de naam heidelibellen alleen op de heide tegen te komen, maar niets is minder waar. Sommige soorten zoals de bloedrode, steenrode en bruinrode heidelibel kun je overal tegenkomen. Je ziet ze naast op de heide ook in de duinen, in bossen, veenweidegebieden en in steden en dorpen.

De Kempense heidelibel is een soort die minder algemeen voorkomt. Fotograaf: Yvon van der Laan

Alhoewel heidelibellen, als ze opgewarmd zijn, redelijk actief zijn, zijn ze ook dan goed te fotograferen. Ze kiezen namelijk vaak een uitkijkpunt, waar ze, als ze niet verstoord worden, langere tijd blijven zitten.

Ook de bandheidelibel is een minder algemeen voorkomende soort. Fotograaf: Yvon van der Laan

Hoe herken je de vier algemeen voorkomende heidelibellen

Soms is het best lastig de verschillende soorten te determineren, want het is namelijk niet zo dat bijvoorbeeld de steenrode heidelibel steenrood is en de bloedrode bloedrood. Zo zijn vrouwtjes en jonge mannetjes zelfs helemaal niet rood, maar geel. Om je op weg te helpen met de determinatie heb ik de verschillen tussen de meest voorkomende heidelibel soorten hieronder op een rijtje gezet.

Steenrode heidelibel

  • Deze soort is 35-40 mm groot. De poten zijn zwart/geel of zwart/lichtbruin. Verder heeft deze libel een zogenaamde hangsnor (zwart streepje tussen het oog en de rest van de kop) langs de ogen. Uitgekleurde mannetjes hebben een rood achterlijf. Het achterlijf van de vrouwtjes is geel tot, bij oudere exemplaren bruin, van kleur. Het achterlijf van de mannetjes heeft een knotsvormige verbreding aan het uiteinde. Bij de vrouwtjes is de legschede die haaks van het achterlijf afstaat opvallend zichtbaar.

Bruinrode heidelibel

  • Deze libel is 35-44 mm groot. De poten zijn evenals de poten van de steenrode heidelibel zwart/geel of zwart/lichtbruin. Deze soort heeft geen hangsnor langs de ogen. De libel heeft vaak gelige vlekken op de zijkant van het borststuk. Het achterlijf van het mannetje is lang en slank. Uitgekleurde mannetjes hebben een rood achterlijf. Het achterlijf vrouwtjes is geel en verkleurd later naar bruin/bruinrood. De legschede is niet echt opvallend en staat schuin van het achterlijf af.

Bloedrode heidelibel

  • De bloedrode heidelibel is 34-39 mm groot en heeft zwarte poten. De mannetje hebben een knotsvormig en de vrouwtje een cilindrisch achterlijf. Uitgekleurde mannetjes hebben een rood achterlijf. Het achterlijf van de vrouwtjes is geel tot bruin bij de oudere exemplaren.
De bloedrode heidelibel heeft zwarte poten. Fotograaf: Yvon van der Laan

Zwarte heidelibel

  • De zwarte heidelibel is een kleine libel (29-34 mm). De poten zijn zwart. Daarnaast heeft de libel een zwarte band op de zijkanten van het borststuk met daarin drie kleine gele vlekjes. Verder heeft de libel een brede zwarte baan op de zijkanten van het achterlijf. De hoeveelheid zwart op het lichaam is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. De vrouwtjes hebben meer geel dan de mannetjes.

Meer informatie

Meer informatie over libellen vind je op de site van de Vlinderstichting. Ook vind je hier een handige heidelibellen herkenningskaart.

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u