Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe kies je een cameratas?

Een cameratas is bedoeld om je camera, lenzen, accessoires zoals batterijen, filters en flitsers te transporteren. Het aanbod is bijzonder uitgebreid. Hoe kies je een cameratas voor natuurfotografie?
Natuurfotograaf met cameratas
Als natuurfotograaf ben je altijd op zoek naar de cameratas die het beste bij jouw manier van fotograferen past. Fotograaf: Annie Spratt / Unsplash

Hoe groot moet je fototas zijn?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je wil meenemen. Een cameratas moet plaats bieden aan al het materiaal dat je meeneemt op een uitstap of fotoreis. Het maakt natuurlijk een enorm verschil of je met een compacte systeemcamera en een groothoekzoom op stap gaat, dan wel met een forse DSRL met vaste grip en een 600mm objectief.

Op de websites van de tassenmerken staan foto’s of tekeningen die aangegeven wat er in een tas past. Kijk daar kritisch naar, zeker als je grotere body’s of objectieven hebt is het soms persen om alles in de tas te krijgen. Daarom koop je een cameratas het best in een camerawinkel waar je rustig kunt uitproberen of alles past. Wees ook kritisch voor vermeldingen als ‘camera met 600mm bevestigd’. Je transporteert objectieven best zonder dat ze aan de camera zijn bevestigd, omdat door schokken de lensvatting beschadigd kan worden. Een grotere tas kost een paar tientjes meer, een kapotte lensvatting is een dure herstelling.

Een goede cameratas heeft binnenin gewatteerde, uitneembare inzetstukken. Met de verwijderbare inzetstukken kun je de tas aanpassen aan je uitrusting. De inzetstukken helpt voorkomen dat je uitrusting tegen elkaar botst.

De inhoud van een fototas.
Op de websites van de tassenmerken staan foto’s of tekeningen die aangegeven wat er in een tas past. Fotograaf: Shimoda

Welke stijl?

Een lichte camera en een of twee objectieven passen in een messenger bag – een tas die je met een riem over je schouder draagt. Maar op lange uitstappen gaat zo’n messenger bag doorwegen. Een sling bag biedt meer draagcomfort: dit is een compacte tas die je op je rug draagt met één brede riem die diagonaal over je borst loopt. Door de tas om je lichaam te draaien heb je sneller toegang tot je camera dan bij een rugzak.

Op lange uitstappen en als je veel materiaal meeneemt gaat er niets boven een echte rugzak (backpack) met twee draagriemen. Een model met een heupgordel verdeelt een deel van het gewicht naar je heup, waardoor je schouders minder belast worden – aanbevolen als je zware objectieven meezeult. Als je voor langere trips de natuur intrekt, zoek dan een rugzak met aparte ruimtes voor persoonlijke spullen (eten en reservekleding) en voor je camerakit. Voor echte outdoortrips let je ook op externe bevestigingspunten voor drinksystemen, trekkingstokken of zelfs een zonnepaneel of ski’s.

Een nadeel van een rugzak is dat je niet zo snel bij je cameraspullen kunt. Er bestaan rugzakken met een onderste compartiment dat je naar voren kan roteren, wat een oplossing is als je geen te grote objectieven meeneemt.

Rollertassen (trolleys) met wieltjes zijn fantastisch op vaste bodem, maar in de natuur heb je er niets aan.

De heupgordel van een fototas.
Een heupgordel verdeelt het gewicht. Fotograaf: Mindshift
Sommige rugzakken hebben een cameracompartiment dat naar voren schuift.
Sommige rugzakken hebben een cameracompartiment dat naar voren schuift. Fotograaf: Mindshift

Weerbestendigheid

Bij natuurfotografie moet je altijd rekening houden met de weersomstandigheden. Alle rugzakken bieden bescherming tegen lichte motregen, maar zodra het hard begint te regenen heb je een regenhoes nodig. In tropische landen of als je regelmatig dicht bij water fotografeert kan een volledig waterdichte rugzak zoals de DryZone-serie van LowePro zijn nut hebben – als je uitglijdt en in het water valt blijft de inhoud van je tas droog.

Over het algemeen zijn het de ritsen die het eerste stukgaan in een cameratas, dus let op een stevige en degelijk aanvoelende rits (vooral voor het hoofdcameracompartiment). Een rits van slechte kwaliteit kan onverwachts kapot gaan of blokkeren.

Als je fototas nat geworden is, haal dan al het materiaal er uit wanneer je thuis bent. Verwijder ook de tussenstukken en laat de tas drogen met alle ritssluitingen en flappen open.

Een fototas met regenhoes
Een regenhoes houdt de rugzak en de inhoud droog. Fotograaf: Peak Design

 


Ben jij op zoek naar een geschikte fototas om je spullen veilig en comfortabel in te vervoeren?

Tot en met 14 april ontvang je 5% korting op de tassen van Tenba en Shimado.

Bekijk hier het aanbod. Je 5% korting kun je claimen met kortingscode: TS23GHJ

Eén reactie

  1. Als je fysieke beperkingen hebt en daardoor een onstabiele mobiliteit hebt, kan een rugzak erg ongemakkelijk zijn. Het gewicht trekt mij omver. Een goede oplossing heb ik nog niet gevonden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Als je fysieke beperkingen hebt en daardoor een onstabiele mobiliteit hebt, kan een rugzak erg ongemakkelijk zijn. Het gewicht trekt mij omver. Een goede oplossing heb ik nog niet gevonden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: