Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe kleur je foto’s met de functie ‘Verloop Toewijzen’?

Als je foto helemaal naar wens is afgewerkt in Lightroom en Photoshop, kun je als finishing touch de foto nog een extra ‘color grading’ meegeven. Ik gebruik bewust de Engelse term omdat er geen echt goede Nederlandse vertaling is die de lading dekt. Color grading is het selectief kleuren van schaduwen, middentonen en hooglichten, om de foto een bepaalde sfeer mee te geven.
Kleurverloop "Teal and Orange" zie je ook vaak terug in Hollywood films. Fotograaf: Jowan Iven

In Hollywood-films is bijvoorbeeld de ‘orange & teal’ kleuring momenteel hip en happening. De schaduwen krijgen een cyaanblauwachtige kleur, terwijl de hooglichten richting oranje gaan. Niet alleen kun je door selectief kleuren de sfeer naar je hand zetten, je kan ook het contrast tussen donkere en lichte delen vergroten. Een verschil in helderheid was er al. Nu introduceer je ook nog eens een contrast in kleur, zoals tussen warm en koud.

Uiteraard zijn er in Photoshop heel veel manieren om selectief te kleuren. Misschien wel de handigste is gebruik te maken van een aanpassingslaag voor ‘verloop toewijzen’. De kortste route er naartoe is te klikken op het halfzwarte, halfwitte rondje rechts onderin. Hier vind je de aanpassingslagen, kies bijna onder aan voor Verloop Toewijzen, of Gradient Map in de Engelse versie.

Verloop Toewijzen vind je onderin het menu met aanpassingslagen. Fotograaf: Marijn Heuts

 

De actieve kleuren bepalen het eerste verloop, klik er in om aan te kunnen passen. Fotograaf: Marijn Heuts

Afhankelijk van de laatst gekozen versie en de actieve voorgrond- en achtergrondkleuren krijg je waarschijnlijk een vreselijk effect. Krijg je een zwartwit-effect, zul je meteen zien dat dit ook een prima manier is om een contrastrijke zwartwitomzetting te maken.

Zet eerst de overvloeimodus op kleur (color). Je schakelt zo aanpassingen aan helderheid en contrast volledig uit. De dekking van de laag zet je op ongeveer 15%. Het effect is dan een stuk subtieler en je kan beter inschatten welke kleuren werken en welke niet. Op volle sterkte ziet alles er slecht uit.

Klik op het pijltje rechts van het verloop. Fotograaf: Jowan Iven

Klik je op het pijltje rechts van het verloop, dan klapt een schermpje open met alle voorkeursinstellingen die in Photoshop zijn ingebakken. Op internet kun je her en der nog veel meer verlopen gratis downloaden, die je kunt toevoegen door op het tandwieltje rechts te klikken en vervolgens importeren te kiezen. Wij gaan ons eigen verloop maken.

Welk verloop je ook als basis kiest, de kleur linksboven is de kleur die aan de diepste schaduwen wordt toegevoegd, de kleur rechtsonder de kleur die in de lichtste hooglichten landt. In het midden (uiteraard) de kleur die naar de middentonen wordt gestuurd. Geleidelijk verlopen de kleuren dus van donker naar licht naar donker, vandaar ook de naam Verloop Toewijzen. De kleuren en verlopen kun je zelf aanpassen.

Klik daarvoor ergens in de verloopbalk en er klapt een nieuw scherm open, met onderaan weer de verloopbalk. De twee zwarte vierkantjes boven de balk mag je even vergeten. Je kunt er meer toevoegen en per punt aangeven of de dekking van de gekozen kleur 100% of minder moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld één kleur over de hele afbeelding leggen, maar die bijvoorbeeld enkel in de middentonen uitschakelen. De vierkantjes onder het verloop zijn interessanter. Links is de kleur voor de schaduwen, rechts die voor de hooglichten. Je kunt door onder het verloop te klikken extra punten toevoegen en dus ook zoveel kleuren als je wil. Met elk punt dat je toevoegt, ontstaan er ruitjes tussen de punten, waarmee je kan aangeven waar het midden (qua kleur) tussen de beide kleuren hoort te liggen. Wil je ergens juist geen kleur toevoegen, dan maak je op die plek een extra vakje aan waarbij je middengrijs als kleur kiest (50% helderheid, geen kleur, geen verzadiging).

De kleuren zijn veranderd in Orange & Teal, de overvloeimodus op Bedekken (overlay) pakte hier het mooiste uit vanwege het extra contrast dat wordt toegevoegd in deze modus. Fotograaf: Marijn Heuts

Klik je op een van de gekleurde punten, dan kun je links onderin de kleur aanklikken en opent de kleurenkiezer waar je helemaal los kan gaan en elke willekeurige kleur kan kiezen. Wij kiezen een cyaanblauw-achtige kleur. Aan de rechterkant kiezen we een oranje kleur. We voegen geen punten in het midden toe. Met de dekking op ongeveer 20% hebben we een mooi orange & teal effect gecreëerd.

Speel eens met de kleuren en kijk eens wat je op internet kan vinden. Vaak eindig je met typische filmische effecten zoals cross-processing en van die verwelkte jaren ’70 kleuren. Alles kan. Probeer ook eens de overvloeimodus op zacht licht (soft light) of bedekken (overlay) te zetten. Zelfs met de dekking op 100% zal het dan nog subtiel ogen. Welke overvloeimodus je ook kiest, je zult merken dat echt zwart en echt wit geen kleur krijgen. Dat komt omdat de verzadiging van welke kleur dan ook niet zichtbaar is vanwege de helderheid die of nihil, of maximaal is.

De foto voor (L) en na de aanpassing (R). Zelfs op 100% dekking is het effect subtiel. Fotograaf: Marijn Heuts

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: