Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe krijgen landschapsfoto’s een dramatische en energieke uitstraling?

De combinatie van kleur, lichtval en weertype geeft deze foto veel pit. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Graag mag ik er naar kijken. Van die landschapsfoto’s met een dramatische en energieke uitstraling. Ze vallen op omdat er een zekere spanning in zit, waardoor je blik er net wat langer op blijft hangen. In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je zelf ook zo’n spectaculaire foto kunt maken.

Meer pit in je foto’s

Hoe krijgen landschapsfoto’s nou een krachtige, pakkende en levendige uitstraling? Voor mij is daarbij de combinatie van weertype en lichtval van belang. Vaak krijg je het mooiste effect wanneer er veel hoge bewolking is en weinig laaghangende bewolking. Hierdoor heeft het zonlicht de ruimte om te reflecteren op het wolkendek waardoor mooie effecten en kleuren kunnen ontstaan. Het gouden uur is hier het beste moment voor. Het eerste of laatste zonlicht heeft een aangename warme gloed en geeft het geheel een energieke uitstraling.

Contrast

Contrast in de foto maakt het beeld net wat spannender. Dit betreft zowel kleurcontrast als contrast in lichtintensiteit. Gebrek aan contrast geeft juist een serene en rustige sfeer. Wanneer er een groot contrast is in lichtintensiteit, betekent dit dat er een groot verschil bestaat tussen het donkerste en lichtste punt in je foto. Het dynamisch bereik in je foto is dan groot. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor wanneer de zon net wat ruimte krijgt om tussen dreigende wolken luchten door te schijnen. Bij tegenlicht of zijlicht is het contrast het grootst en daarom is dit lichttype interessant om de foto een energieke uitstraling te geven.

Het grote dynamische bereik in deze foto zorgt voor een wat spannende, dreigende en dramatische sfeer. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Daarnaast is kleur zeer bepalend voor de sfeer in de foto. Zo geeft de kleur blauw vaak een koud en rustig gevoel. Rood associëren we vaak met temperament en warmte, maar rood kan daarnaast ook een dreigend gevoel geven. Groen is fris en geel heeft een zomerse of energieke uitstraling. Door de juiste kleurencombinaties te gebruiken, kun je je foto extra kracht geven. Dit is bijvoorbeeld ook iets waar veel gebruik van wordt gemaakt in de schilderkunst. Kleuren met een groot contrast worden ook wel complementaire kleuren genoemd. Zo zijn de kleuren rood en groen complementair aan elkaar. Maar ook geel en paars of blauw en oranje. Door het contrast tussen de kleuren komen ze zo dynamisch en levendig mogelijk naar voren.

Een foto waarin de complementaire kleuren blauw en oranje centraal staan. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Planning

Je kunt natuurlijk op goed geluk de deur uit gaan. Een zekere mate van planning kan je echter helpen de kans te vergroten om met het door jouw gewenste beeld thuis te komen.

Zoals aangegeven is het soort weer dus belangrijk voor de sfeer in de foto. Je wilt het liefst hoge bewolking maar er moet ook ruimte zijn voor het zon om het landschap te beschijnen. Het raadplegen van een goed weersverwachtingsmodel is daarbij belangrijk. Naast ‘Buienradar’, maak ik daarbij gebruik van de Apps ‘Clear Outside’ en ‘Windy’ om inzicht te krijgen in de te verwachte mate van bewolking. Juist bij verandering van weertype, bijvoorbeeld de overgang van een warmte- naar een koufront, is de kans op bewolking en vocht in de atmosfeer groter. Houdt dit soort veranderingen dus goed in de gaten. Meer bewolking brengt ook het risico op regen mee. Bescherm daarom je kostbare apparatuur goed door een paraplu of regenhoes. Goed licht mag natuurlijk niet ontbreken. Daarom fotografeer ik het liefst rond het gouden uur, waarbij de kans op warm licht en complementaire kleuren het groots is. Dit soort omstandigheden lenen zich goed voor weidse en open landschappen, zoals strandvlaktes, stuifzanden of heidevelden. In een bosomgeving zie je minder van de lucht en komt dit minder tot zijn recht.

Succes bij het maken van je eigen beelden!

De ideale omstandigheden voor een foto met een krachtige en energieke uitstraling. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

 

 

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u