Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe krijgen ze het toch voor elkaar?

Scrollend door mijn Instagram feed komen de mooiste foto’s voorbij. Het is een gevarieerd aanbod, waarbij het mysterieuze insta-algoritme weer eens bijzonder onvoorspelbaar is geweest. De meest prachtige landschappen, geweldige close-ups van dieren en magnifieke macrofoto’s. Het triggert vaak automatisch dé bekende vraag: ‘hoe krijgen ze het toch voor elkaar?’.
Kraanvogels over onze tuin, met een vleugje... Tja, wat eigenlijk? Fotograaf: Bert Kok

Alles willen weten

Het hoort een beetje bij de natuur van de mens, nieuwsgierig zijn. We willen graag alles kunnen verklaren of begrijpen. Dus de bekende vraag van hierboven is zo vreemd nog niet. Als je jezelf als fotograaf wilt ontwikkelen dan is die nieuwsgierigheid helemaal niet slecht en komt het je eigen ontwikkeling misschien wel ten goede. Alles willen weten, dat is toch handig?

Een doordrenkte roodborsttapuit. Misschien wel door mijn plantenspuit, wie weet… Fotograaf: Bert Kok

Behind the scenes

Nu werkt dit spelletje op meerdere manieren. De nieuwgierigheid van ‘hoe krijgen ze het toch voor elkaar’ biedt niet alleen mogelijkheden aan de fotograaf, maar ook aan de social media influencers. In de jacht op volgers wordt handig ingespeeld door het posten van reels met behind the scenes van de betreffende foto. Reels, voor wie het niet weet, zijn filmpjes. Vaak met een hippe montage om de aandacht van de kijker zo lang mogelijk vast te houden. Leuk toch zo’n blik achter de schermen?

Een goedgeplaatste rookmachine doet zijn werk. Fotograaf: Bert Kok

Voor en na

Een andere manier om op de nieuwsgierigheid van volgers in te spelen, is het posten van voor en na foto’s. Hierbij laat de eerste foto zien hoe de foto onbewerkt uit de camera rolt. Dit is dan het originele RAW of JPEG bestand. De tweede foto is het eindproduct, volledig afgewerkt en klaar voor de kijkers. De ene fotograaf laat hiermee graag zien dat zijn of haar foto rechtstreeks uit de camera al nagenoeg perfect is en amper een nabewerking nodig heeft. De andere fotograaf laat juist zijn bewerking skills zien. De uiteindelijke foto lijkt in niets meer op het origineel. Elementen zijn toegevoegd, of juist verwijderd. Kleuren springen eruit en maken het een echte eyecatcher. Is dat niet leerzaam?

 

Midden in de nacht met een lantaartje belicht, of toch niet? Fotograaf: Bert Kok

Making of

Kijkers zo lang mogelijk vasthouden, zodat ze niet alleen jouw foto bekijken maar ook nog de rest van jouw pagina bezoeken. Met een ‘making of’ kun je dit bereiken. Zet bij het onderschrift van de foto een begeleidende tekst waarin je verwijst naar een pagina of bericht waarin je een foto deelt van de ‘making of’ en de nieuwsgierigheid wordt geheid weer gewekt. Als kijker zie je meteen hoe de foto tot stand is gekomen, visueel. Waar staat de flitser, wordt er een paraplu gebruikt voor een diffuus licht en waar staat deze dan? Hoe wordt de camera geplaatst, op de grond of zo’n handig statief die je op de kop kunt gebruiken? Alles is in één oogopslag te zien in deze ‘making of’ foto. Met al deze handige informatie moet ik dat toch ook wel kunnen?

Macro, er is zóveel mogelijk! Fotograaf: Bert Kok

Hoe krijgen ze het toch voor elkaar

Maakt het echt wat uit? Hoe anderen hun foto’s maken? Is fotograferen niet jouw eigen ontdekking en jouw eigen avontuur met alle mislukkingen en successen die erbij horen? Haalt al die extra achtergrondinformatie over de gemaakte foto’s niet een stukje magie en verwondering weg?

Het is voor mij een beetje als een making off van een film bekijken. Als ik daarna de film nogmaals bekijk, dan heb ik geen onbevangen blik meer. De verwondering is verdwenen, het spannende is weg. Ik weet precies hoe het tot stand is gekomen, tot in detail.

Verbeelding is alles… Fotograaf: Bert Kok

Ik doe niet mee

Bij dit artikel staan dus alleen maar kant en klare foto’s, zonder aanvullende informatie. Dat heb ik besloten, ik doe er niet aan mee. Van mij geen voor en na foto’s. Geen video-montages. Geen set-up van flitsers en schermen onder mijn foto’s. Het is niet mijn ding, het past mij niet. Er is verder helemaal niks mis mee. Ik ga lekker experimenteren tot ik gefrustreerd afhaak en dan toch misschien een workshop volg. Maar de kans bestaat ook dat ik met al mijn gefröbel gewoon ontzettend leuke foto-uren beleef en met een trotste en tevreden blik op mijn foto’s terug kan kijken.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Mooi! Kan iedereen (incl ikzelf) het lekker zelf uitproberen en verwonderd enthousiast raken! Dank voor het delen van je mooie foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

4 reacties

  1. Mooi! Kan iedereen (incl ikzelf) het lekker zelf uitproberen en verwonderd enthousiast raken! Dank voor het delen van je mooie foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Bert Kok

Bert Kok

Bert fotografeert graag de natuur dicht bij huis. Vaak komt hij thuis met macrobeelden of dieren in hun natuurlijke leefomgeving.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: