Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe kun je het aantal clicks van een camera controleren?

Nikon camera wrak
Bij de aanschaf van een occasion camera kun je aan de buitenzijde niet altijd zien hoe intensief deze gebruikt is. Fotograaf: Nico van Dijk

Waarom is het belangrijk om het aantal clicks van een camera te weten? Dit is vooral belangrijk op het moment dat je je camera wilt verkopen, als je een occasion camera wilt kopen óf als je camera haperingen vertoont en/of je wilt weten of je camera aan vervanging toe is. Het aantal clicks geeft aan hoe vaak de sluiter van de camera gebruikt is en is te vergelijken met de kilometerstand van een auto. Het aantal clicks van een camera bepaalt dus mede de waarde en te verwachten resterende levensduur.

Digitale spiegelreflexcamera’s hebben maar een paar bewegende delen. De belangrijkste twee zijn de sluiter en de spiegel. De mechanische sluiter is hiervan het meest kwetsbaar en daarom gevoelig voor defecten. Vooral deze sluiter bepaalt de levensduur van je camera. “Click” staat voor het open en dichtgaan van de sluiter. Dit gebeurt in ieder geval wanneer je een foto maakt. Dan zou je verwachten dat het aantal clicks overeen moet komen met de nummering van je foto’s. Maar dit gaat vaak niet op. Want je nummering loopt door tot 999 of 9999 en begint dan weer bij (0)001 te tellen. En als je LiveView gebruikt gaat de sluiter extra open en dicht zonder dat er een foto wordt gemaakt.

Aan de buitenzijde van een camera is vaak niet te zien hoe intensief een camera is gebruikt (in tegenstelling tot de camera op de foto hierboven). Het aantal clicks dat een camera maakt wordt door de software van de camera geregistreerd. Bij sommige merken camera’s is het aantal sluiterbewegingen via het menu uit te lezen. Met bepaalde fotosoftware kan dit ook. Als je het aantal clicks zo niet kunt vinden, dan kun je bijvoorbeeld ook de laatst gemaakte foto uploaden naar een speciaal programma hiervoor op internet. Dit leest de technische gegevens van de camera uit die aan de foto zijn toegevoegd.
Tot slot bestaat er een database waarin je kunt opzoeken hoeveel clicks de sluiter van een specifiek merk en type camera gemiddeld kan maken voordat deze kapot gaat. Zie deze cijfers vooral als richtgetallen. Hoe jonger het cameratype hoe minder informatie over deze camera beschikbaar is en dus hoe minder betrouwbaar de richtgetallen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u