Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe laat ik de achtergrond verdwijnen?

Eindelijk sneeuw in Midden Limburg! Ik kan bijna niet kiezen uit mijn local patches om op pad te gaan. Gelukkig houdt de vorst aan en blijft de sneeuw enkele dagen liggen. Vandaag staat de Linnerheide met een van mijn favoriete bomen op het programma. De eik heb ik al vaak op de foto gezet maar nog niet met zo’n dikke laag sneeuw. Ik zie het beeld dat ik wil maken al voor me. Veel wit, de eik, streepje land, meer niet.
Veel wit, de eik, streepje land, meer niet.
Veel wit, de eik, streepje land, meer niet. Fotograaf: Erik Nevels

Achtergrondkeuze

De eik met een lege voor- en achtergrond. De sneeuw en de egaal lichtgrijze lucht helpen prima mee dit voor elkaar te krijgen. Maar wat te doen met de bomen en gebouwen in de verre achtergrond? Op de volgende foto (vorig jaar februari genomen) zie je ze die achtergrond. Ik wil het nu echter minimalistischer, de bomen en gebouwen in de achtergrond wegtoveren. Photoshop biedt daartoe vast goeie mogelijkheden maar dat is niet zo mijn ding. Hoe lukt me dat dan toch in het veld?

Bomen en gebouwen in de achtergrond, hoe laat ik ze verdwijnen?
Bomen en gebouwen in de achtergrond, hoe laat ik ze verdwijnen? Fotograaf: Erik Nevels

Dank aan de Roer

Omdat ik de plek op m’n duimpje ken weet ik wat ik in het veld moet doen om de achtergrond als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Het landschap ter plekke is behoorlijk glooiend. In vroeger tijden meanderde er ooit de rivier de Roer en die heeft beddingen achtergelaten in het terrein. Zo loopt er eentje vlak voor de eik langs en ik weet dat wanneer ik op het diepste punt sta en de camera heel laag bij de grond houd, de bomen in de achtergrond onder de horizon verdwijnen. Dan blijft alleen de eik over.

Hier zit ik op het hoge gedeelte. De oude Roerbedding ligt pal voor me.
Hier zit ik op het hoge gedeelte. De oude Roerbedding ligt pal voor me. Fotograaf: Mijn fotomaatje Karin de Jonge

Zo gezegd, zo gedaan

Ik heb vaak op deze plek met de laarzen letterlijk in de klei gestaan en weet daarom precies welke lens ik voor het gewenste beeld nodig heb. Met de 28-75mm zoom op de camera en de statiefpoten helemaal dwars gedraaid zoek ik het laagste punt in de bedding op en kies ik mijn compositie. Terwijl ik gehurkt mijn instellingen controleer stopt een wandelaar vlak bij de boom en roept naar me: ‘Is alles in orde?’ Toch wel fijn, een medemens die op je let! Ik stel hem gerust en hij vervolgt zijn weg. Ik besluit hem op de foto te zetten. De grootte van de boom wordt zo wel duidelijk.

De wandelaar vervolgt zijn weg.
De wandelaar vervolgt zijn weg. Fotograaf: Erik Nevels

Expose to the right

Nu de hardloper uit beeld is verdwenen concentreer ik me nogmaals op de compositie en de instellingen. Ik besluit de horizon nog wat lager in beeld te zetten. Dan de belichtingdriehoek. Ik kies voor ISO 100, F9 en een sluitertijd van 1/6 seconde waarmee het histogram net geen klipping laat zien, het zogenaamde expose to the right. De witbalans staat op auto, de stabilisatie op ‘uit’ en de timer op 5 seconden. Nog scherpstellen op de boom en het aftellen kan beginnen. Tot slot varieer ik nog wat met de compositie door de horizon in het beeld te verplaatsen en wat in en uit te zoomen. Maar koukleum als ik ben houd ik het met deze temperatuur verder voor gezien.

Net geen klipping aan de rechterkant ofwel explose to the right.
Net geen klipping aan de rechterkant ofwel explose to the right. Fotograaf: Erik Nevels

Nabewerking

De nabewerking van de foto in Lightroom is maar minimaal. Een goed begin in het veld is ook bij fotograferen het halve (of nog minder) werk achter de PC. De horizon zet ik ietsje rechter en de kleurtemperatuur wat warmer. Ook met de kleurtinten doe ik geen extreme dingen. Ik twijfel nog over zwart wit maar besluit toch dat het beetje kleur het beter doet. Dan druk ik de F-toets in en de foto vult het volledige scherm. Ik rol m’n stoel een meter naar achteren en kijk er tevreden naar. Weer een mooie plaat om toe te voegen aan de serie die ik maak van deze eik.

Geen extreme aanpassingen in Lightroom.
Geen extreme aanpassingen in Lightroom. Fotograaf: Erik Nevels

Net op tijd

Als ik de volgende dag weer langs de boom fiets is de sneeuw al grotendeels verdwenen. Ik had geen dag langer moeten wachten om de foto te kunnen maken. Hopelijk gaat het nog eens goed sneeuwen deze winter. Ik heb alweer een nieuw beeld voor ogen. Ditmaal met bomen in de achtergrond. De gebouwen tover ik weg.

23 reacties

  1. Super knap , maar zo n foto gaat wel wat aan vooraf als ik het zo leest. Prachtig en boffen als je daar woont.

    1. Dank je Joke. Ik kom vaak op deze plek en dat maakt het makkelijker. Zo weet ik precies waar ik moet staan om de achtergrond beneden de horizonlijn te krijgen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

23 reacties

  1. Super knap , maar zo n foto gaat wel wat aan vooraf als ik het zo leest. Prachtig en boffen als je daar woont.

    1. Dank je Joke. Ik kom vaak op deze plek en dat maakt het makkelijker. Zo weet ik precies waar ik moet staan om de achtergrond beneden de horizonlijn te krijgen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: