Gouden tegenlicht
De basis ingrediënten zijn duidelijk: vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang is het licht het meest geel en warm; het gouden uurtje. Dat zijn de momenten dat het moet gebeuren. Toch lijkt er mee aan de hand te zijn in de foto. Je ziet ook duidelijk tegenlicht, de zon staat net niet in het beeld. En dat is ook precies de bedoeling.
Contrastloos
Wat verder opvalt is dat de foto’s vaak contrast missen. Alsof er een soort warme mist overheen hangt, een gouden waas.
De flare van de telelens
En daar komt de truc. Wanneer je recht tegen de zon in fotografeert heb je met de meeste lenzen last van flare, van die gekleurde vlekken in het beeld. Hoe meer je inzoomt, hoe groter die vlekken. Bij een telelens zijn die flare vlekken zó groot dat ze groter zijn dan de foto. En dat is precies de truc achter die goud gele foto’s: fotografeer met telelens recht tegen de zon in maar hou de zon zelf nèt buiten het beeld. Je ziet dan ook in het beeld ineens die goud gele gloed verschijnen.
Lens afhankelijk
Eigenlijk kun je die vanaf 50mm al zien alleen zul je merken dat het effect makkelijker te verkrijgen is bij langere brandpuntsafstanden. Als er veel vocht is, bijvoorbeeld dauw, dan is het effect ook makkelijker te verkrijgen. Evenals werken met kleine diafragma getallen want door diafragmeren verminder je de flare en vergroot je het contrast. Het is dus even experimenteren naar het mooie effect. Heb je de zon té veel in beeld dan krijg je een uitgebeten witte vlek terwijl als je de zon te ver houdt, je ineens de flare kwijtraakt.
Succes, Johan
8 reacties
Dankjewel, Johan, voor deze duidelijke uitleg, ik ga t uitproberen. Ik kijk nu al anders terug naar de foto’s die ik maakte en begrijp, dat ’t aan een te hoog standpunt lag.
Als beginnende fotograaf lijkt me dit heel gaaf om uit te proberen, dank je wel voor deze tip.
graag gedaan!