HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Hoe maak je een expositie?

Yes! Ze vinden het goed. Ik mag een tentoonstelling houden!
Oei! Ik moet een expositie organiseren. Hoe doe ik dat?
Nadat ik al vaak een tentoonstelling van foto’s of schilderijen bekeken had in de Veluvine, een multifunctionele accommodatie in mijn woonplaats Nunspeet, nodigde ik mezelf uit om dat ook eens te doen. Maar als je groen licht krijgt, begint er een hele zoektocht. Voor het gemak vat ik die tocht samen in vier hoofdstukjes.

expositie
De vergrotingen kwamen te hangen in groepjes van 3 of 5. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Welke foto’s kies ik?

Hoe vormen de foto’s een eenheid zodat het een echte expositie wordt?

In de loop van de jaren heb ik een archief opgebouwd van honderdduizenden foto’s. Daar zitten foto’s tussen die ik zelf erg mooi vind. Ik kan echter maar 22 foto’s tentoon stellen. Welke?

In de eerste plaats vind ik het leuk om in dit Veluwse gebouw vooral Veluwse foto’s te laten zien. Ik ben zelf het meest actief in mijn eigen omgeving, dat wil ik ook laten zien. Voor mij hoef je niet ver weg om mooie dingen te kunnen zien.
De foto’s moeten perfect zijn. Uiteindelijk wil ik laten zien dat ik trots ben op wat ik gemaakt heb. Dus de kleuren, houdingen, technische puntjes, daar mag geen fout in zitten.

expositie
Ik ben vooral vogelfotograaf. De meeste foto’s die ik tonen wil, worden dus vogelfoto’s. Maar ik doe meer dan dat. Zal ik er drie doen die op enige manier bij elkaar passen en die iets laten zien van de breedte van mijn fotografie? Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Maar 22 mooie foto’s vormen nog geen mooie expositie. Wat moet ik bij elkaar zoeken?
Eerst ga ik eens uitgebreid kijken bij de locatie. Ik maak foto’s van de verschillende muren waar mijn werk komt te hangen. Ik meet de breedte, tel de nylon koorden die er al hangen. Zo weet ik dat aardig wat foto’s in groepjes van 3 of 5 zullen komen te hangen.
Gelukkig is mijn zusje getrouwd met een beeldend kunstenaar, die bijna niets van vogels weet maar wel een prachtig gevoel heeft voor kleuren en vormen. Met mijn zwager heb ik heel wat gepraat en heen en weer gemaild. Zo komen we tot groepjes foto’s die wat kleuren, vormen en soorten betreft eenheden vormen. Omwille van de eenheid heb ik enkele foto’s gespiegeld. Zo kijken de vogels elkaar als het ware aan.

Hoe, waar en waarop druk ik ze af?

Dan de volgende zoektocht. Hoe laat ik mijn foto’s zien? Het moet niet al te veel gaan kosten… De eerste gedachte, afdrukken op fotopapier en dan in een lijst van de IKEA, valt af. Dat wordt niet mooi, gaat heel erg spiegelen, de foto’s kunnen gaan bobbelen in de lijsten. Nee.
Fotopapier vastplakken op foamboard? Dat moet wel kunnen. Maar echt strak krijg ik het niet. Dat ligt misschien aan mijn motorische kwaliteiten, maar er komen toch wat bobbeltjes in, die ik in het fotopapier niet helemaal wegkrijg. En de randen moeten bijgesneden worden… Nee.
Uiteindelijk ben ik, na avonden Googelen, uitgekomen bij een bedrijf dat direct print op Forex, een gladde kunststof. Ik heb een proefexemplaar besteld en was verrast over de helderheid, detaillering en de prachtige matte afwerking.
Tip voor als je dit ook doet: zorg ervoor dat je iets tussen de platen hebt zitten, een theedoek of iets dergelijks. Als de foto’s strak tegen elkaar aanzitten gedurende langere tijd, kunnen ze wat gaan plakken en dat geeft beschadigingen.
Op een regenachtige middag heb ik met ijzerdraad hangertjes gemaakt en die achterop elke plaat geplakt.

expositie
Uiteindelijk heb ik 22 platen Forex besteld in twee afmetingen, 40×60 en 50×70 centimeter. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Verder maakte ik een informatiebordje, ook op Forex, met wat tekst over mezelf en de foto’s. Vervolgens visitekaartjes, die in een display opgehangen konden worden zodat mensen mijn gegevens mee zouden kunnen nemen naar huis. En tenslotte heb ik voor elke foto een kaartje gemaakt met de naam, datum, plaats en gebruikte apparatuur en instellingen. Achteraf gezien had ik dat beter niet op karton kunnen doen, maar iets professioneler, bijv. alle bijschriften op kleine plaatjes Forex.
Al met al heeft de expositie me ongeveer 300 euro gekost.

expositie
Op een apart bordje gaf ik nog extra informatie bijvoorbeeld over mijn website en over de prijzen van de vergrotingen.

Publiciteit

Je wilt natuurlijk wel dat er mensen komen kijken naar je foto’s. Nu is de Veluvine, waar de expositie gehouden zou worden, een gebouw waar veel mensen in en uit en doorheen lopen. Aan de gang waar de foto’s zouden komen zitten o.a. lokalen van de muziekschool, ouderenwerk en de plaatselijke openbare bibliotheek.
Daarnaast heb ik ruimte gevraagd en gekregen in de plaatselijke huis-aan-huis krant en op de website van de Veluvine, om aandacht aan de tentoonstelling te besteden. En natuurlijk heb ik op mijn eigen site en facebook-pagina stukjes geschreven en foto’s geplaatst.
Ook ben ik een keer met mijn klas wezen kijken, ik had voor de kinderen een speurtocht gemaakt. Ze vonden het heel stoer om dit van hun meester te zien.

Achteraf

 • in de bezoekersaantallen op mijn website zag ik flinke pieken.
 • in het plaatselijk krantje kwam een uitgebreid interview, met een paar (grote) foto’s die ik gemaakt had; dit heeft geresulteerd in een tweewekelijkse bijdrage van mijn hand met een natuurfoto en een stukje tekst.
 • ik heb drie foto’s van de tentoonstelling verkocht. Dat is leuk, maar je wordt er niet rijk van!
 • bijna dezelfde expositie heb ik een paar maanden later gehouden in een gang van het ziekenhuis in Harderwijk.
 • je krijgt wat meer naamsbekendheid. Naar aanleiding van de foto’s kwamen mensen met verschillende ‘opdrachten’ naar me toe.
 • maar het grootste gevolg: je fotografie krijgt weer een boost. Je gaat weer beter kijken, als het ware met andere ogen. En doordat je vanuit je omgeving positieve geluiden hoort, word je trots(er) op je eigen werk en ga je nog enthousiaster door met de fotografie.

Deel dit artikel


49
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Julie op 9 maart 2020 om 18:24

  Bedankt voor alle goede tips! Zou ik de naam van het bedrijf mogen weten waar u de foto’s hebt laten afdrukken? Groetjes!

 2. Door Paul van der Schaaf op 7 november 2019 om 13:43

  Dag meneer Gert-Jan,

  Ik ben zeer getroffen door uw artikel over het organiseren van een expositie. Mooi! Ik ga ook op uw eigen site kijken! Zelf mag ik nl. in Januari 2020 ook exposeren met mijn eigen werk. Maar dat kost voorbereidend tijd, tijd! nadenken over ruimtebeschikbaarheid, soorten en aantal en formaten van foto’s, hoe aante leveren mbt resolutie; een evt. publicatie, de titels op kaartjes, de kosten enz. !

  Mijn concrete vragen zijn:
  > Met welke uitstraling heeft u de foto’s laten printen: op glossy, op silk mat hoogglans e.d.?
  > Hoe kun je een QR-code ”organiseren” voor je eigen site?
  > Inderdaad ook: Bij welke firma heeft u op het Forex-materiaal laten printen? En evt. uw kaartjes besteld?
  Ik zelf denk aan 2 mm-Plexiplaten; weliswaar onvermijdelijk duurder, maar langer houdbaar, in alle formaten uit grote (alle kleuren mogelijk) 1.30 x 90cm-platen te doen snijden en zelf in collages te doen samenstellen met zelfgekozen uitsnedes. Maar ook uw formule spreekt mij zeer aan, mede ivm de kostenbeheersing, vandaar!

  Nog veel succes met uw -en onze- mooie hobby!
  Paul van der Schaaf, Malden

 3. Ik exposeer regelmatig en die tip van de QR code op de informatiekaartjes vind ik een goeie! Hij staat wel op mijn visitekaartje, maar deze had ik niet bedacht.
  Hieronder staan mijn ervaringen:
  Ik maak wel gebruik van Ikea lijsten, maar sommige lijsten trekken krom, laat de verf los van de lijst en gaan inderdaad de foto’s bobbelen.
  Prints op forex zijn prima, zelf plakken op forex op groot formaat (vanaf A3) was geen succes, want dan trekt het materiaal krom.
  Ik ben wel benieuwd of er veel verschil zit in kwaliteit in prints op forex en dibond.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 6 november 2019 om 21:53

   hoi Irene, bedankt voor je reactie. Ik ken zelf de prints op dibond niet.
   Gert-Jan

 4. Door Jaan Pieters op 6 november 2019 om 14:21

  Op zich heb ik geen negatieve ervaringen met het werken met de IKEA lijsten. Deze gebruikte ik onder ander voor een expositie op mjin werk n.a.v. een bezoek aan Chernobyl. Ben benieuwd naar zo een Forex plaat en zal daar graag ook een proef van laten maken. Wil jij daar je leverancier voor verklappen?

  Groet,

  Jan

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 6 november 2019 om 21:54

   Ik stuur je een mail met informatie over de leverancier.
   Bedankt voor je reactie.
   Gert-Jan.

 5. Beste Gert-Jan,
  Mooie en uitgebreide informatie. Een super cool idee om de ogen van de uil te gebruiken . Enkel een opmerking; wanneer je info over jezelf schrijft is het beter om dit te doen alsof een ander persoon dit over jou schrijft. Waarom…., omdat er dan in de tekst geen tig woorden ik staan e.a. tekstverwerkende redenen.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 6 november 2019 om 21:57

   Dank je wel voor je reactie en tip.
   Gert-Jan.

 6. Door Yvonne op 6 november 2019 om 09:44

  Hoi Gert-Jan,

  Wat een mooi mooi artikel. Hier wordt je helemaal enthousiast van, exposeren is zo binnen handbereik en nog betaalbaar ook. Ik zou ook graag willen weten waar je deze Forex hebt laten printen en of het ook mogelijk is om op 1 cm dikke Forex te printen.

  Veel expo plezier en groetjes,
  Yvonne

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 6 november 2019 om 21:58

   dag Yvonne,
   dank voor je enthousiaste reactie. Ik stuur je een mail met de leverancier. Hierbij moet ik zeggen dat ik niet weet of zij ook op zulk dik forex printen.
   Gert-Jan.

 7. Door Ad Sprang op 4 november 2019 om 07:27

  Het blijft een interessant artikel.
  Kon het me dan ook direct herinneren.
  Wat is de reden van herplaatsing?
  Groeten,
  @d

  1. Door Gert-Jan op 4 november 2019 om 13:11

   Hoi Ad,
   Dank je wel. De reden voor de herplaatsing weet ik niet, ik was er zelf ook verrast door. Ik heb het zelf in ieder geval niet aangestuurd.
   GJ

 8. Door Annemarie de Jong op 4 juni 2019 om 23:35

  Interessant stuk Gert-Jan, en mooie foto’s!
  Zou je mij ook de naam van het bedrijf van de Forex platen kunnen sturen?
  Vast bedankt.

  Annemarie

 9. Hoi Gert-Jan

  Kan je mij wat meer vertellen waar jij je foto’s hebt laten afdrukken, en op welke ondergrond.
  Ben zelf ook hard opzoek naar een bedrijf die dat voor een schappelijke prijs kan doen.

 10. Hallo Gert-Jan,
  Helder artikel, geeft mij de boost om ook in te gaan op het verzoek om een expositie te doen in de plaatselijke bibliotheek.

  Ben ook benieuwd waar je de afdrukken hebt laten maken.

  Hoor graag van je.

  Groet,
  Klaas

 11. Mooi overzicht en goede tips! Wat je ook nog zou kunnen overwegen is om qr-codes te printen op de kaartjes, die bezoekers kunnen scannen met hun mobiel en ze daarmee naar je website, of per foto een webpagina met meer achtergrondinformatie leiden.

  Ook ik ben nu toch wel zeer benieuwd naar het adres voor de afdrukken op forex, ik ontvang ook graag een mail 🙂

  1. Dat is een goeie tip. Wanneer je toch een kaartje maakt met een bijschrift is het een kleine moeite om daar een QR-code op te zetten.
   Toevallig heb ik net zelf een expositie ingericht en daar heb ik dit ook voor gedaan, zoals bv: http://www.pbase.com/image/166818786
   En dat terwijl ik zelf niet eens een smartphone heb 🙂

 12. Hoi Gert-Jan,

  Wow wat een mooi verhaal, precies wat ik zocht, Deze week een uitnodiging ontvangen om een praktijkruimte mijn foto’s te tentoonstellen.
  Ik heb interresse in het afdrukken van mooie foto’s op een plaatmateriaal. Mag ik daarvan de gegevens van ontvangen?

  vriendelijk fotogroet,
  Marcel

 13. Door Jeanine op 28 december 2017 om 11:45

  Hallo Gert-Jan,
  Ook ik heb belangstelling voor het bedrijf waar je, je bestelling geplaatst hebt.
  Ik was erg blij met het stukje dat je geschreven hebt. Mij was gevraagd of ik er voor voelde om een aantal foto’s van mij ten toon te stellen. Ik wist niet hoe ik dit moest aanpakken, maar na het lezen van jouw stukje is me veel duidelijk geworden.
  Groetjes,
  Jeanine

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 28 december 2017 om 20:44

   Wat leuk dat je iets hebt aan het artikel; succes met je tentoonstelling, zeker doen!
   groeten, Gert-Jan.

 14. Hoi Gert-Jan,
  Leuk om te lezen hoe je dit aangepakt hebt. Ik ben de zoveelste die ook belangstelling heeft voor het bedrijf dat je gebruikt hebt.
  Groetjes,
  Ronald.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 28 december 2017 om 20:43

   dank voor je compliment, ik stuurde je een mail met de details van mijn bestelling.
   groeten, Gert-Jan.

 15. Hoi Gert-Jan, ik heb ook met belangstelling je stuk gelezen, en ben ook bezig met de gedachte eens te exposeren in de toekomst. Dit klinkt wel erg goed, dus ik ben ook benieuwd naar het bedrijf achter deze deal, en de kwaliteit.
  Het is leuk om op die manier met je hobby bezig te zijn, ik zou zeggen nog veel succes ermee!

  Groeten Mark.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 25 december 2017 om 17:25

   hoi Mark, dank voor je reactie, en succes met je tentoonstelling als je daaraan toe bent. Ik heb er geen moment spijt van gehad! Ik stuurde je een mail met details over de bestelling.
   Gert-Jan.

 16. Heel leuk om dit zo te lezen, ik ben ook erg benieuwd naar het bedrijf waar je jouw foto’s liet printen. Zo in dit artikel ziet het er heel mooi uit aan de muur. De hoge kosten van een expositie kunnen normaal gesproken best een belemmering zijn namelijk 😉
  vr. gr. Lenie

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 22:34

   hallo Lenie, dank voor je reactie. Ik heb je een mail gestuurd met details. Ik vond inderdaad de kosten wel een probleem, maar heb een goede deal gevonden. En als je twee keer (ongeveer) dezelfde expositie houdt op twee lokaties scheelt dat ook weer.
   groet, Gert-Jan.

 17. Hoi Gert-Jan, heel leerrijk stukje. Dat heb je goed samengevat. Maar hoe kom je aan zo’n lage prijs? Heb je een speciale deal gekregen?
  Vriendelijke grieten,
  Carol

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 17:05

   hallo Carol, bedankt voor je feedback. Leuk om te lezen. Ik heb geen speciale deal gekregen, voor details heb ik je een mail gestuurd.
   groeten, Gert-Jan.

 18. Hallo Gert-Jan,
  een leuk en leerzaam stukje. En voor een redelijk bedrag kan je toch 22 foto’s exposeren. Mag ik ook vragen hoeveel tijd het je heeft gekost om je foto’s uit te zoeken en de juiste combinaties te vinden voor de expo ? Dit lijkt mij verreweg het lastigste deel. Heb je je foto’s ook nogmaals moeten bewerken?
  Kan je mij ook aub de gegevens sturen waar jij de foto’s hebt laten printen. Dit klinkt erg goed en jij bent zeer tevreden over de kwaliteit.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 13:13

   Hoi Kiran,
   dank voor je reactie!
   Het uitzoeken, vergelijken, combinaties van vorm, soort en kleur zoeken kost echt veel tijd. Ik denk dat ik al met al zo vijf tot zeven avonden daarmee bezig ben geweest. Sommige foto’s heb ik opnieuw bewerkt. Er waren een paar oudere foto’s bij, en ik was nu niet meer tevreden over mijn manier van bewerken toen. Natuurlijk moet je ze in een zo groot mogelijk bestandsformaat laten printen. Soms is de beeldverhouding wat gewijzigd, of ik heb foto’s iets op elkaar afgestemd qua tint: de één iets donkerder, zijn buurman iets lichter. Ook heb ik één of twee foto’s gespiegeld zodat de vormen goed op elkaar aansluiten.
   Je laatste vraag heb ik via mail beantwoord.
   Groeten, Gert-Jan.

 19. Door Wilfred Marissen op 19 december 2017 om 18:54

  Leuk om te lezen, klinkt idd goedkoop, ben benieuwd bij welke firma je dit voor elkaar hebt gekregen

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 13:14

   hoi Wilfred, dank voor je reactie, ik heb je vraag per mail beantwoord.
   Groeten, Gert-Jan.

 20. Door bart telling op 19 december 2017 om 18:50

  helder verhaal en leuk dat je merkt dat de waardering je ook weer een boost geeft om jezelf scherp te houden en te verbeteren
  bart

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 13:15

   hoi Bart, dat laatste had ik niet gelijk verwacht maar is heel leuk. Als iemand ‘live’ een compliment geeft is dat zeker zo leuk als online op facebook of bijv. birdpix.
   Gert-Jan.

 21. Door nelappelmelk op 19 december 2017 om 18:15

  Heldere en praktische uiteenzetting.
  Voordat je begint is het inderdaad heel erg belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hebt.
  Nog een tip. Ga het samen ophangen. Ook als je voorbereidingen goed zijn kom je altijd onverwachte situaties tegen.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 20 december 2017 om 13:16

   Hallo Nel, bedankt voor je bericht. Inderdaad is samen ophangen wel een goede tip. Het kan echter voorkomen dat de fotograaf minder snel tevreden is dan de helper…:-)
   groeten van Gert-Jan.

 22. Door Sjaak Hoogendoorn op 19 december 2017 om 17:08

  Een leuk stukje Gert-Jan en bedankt voor de tips. Daar kan ik zeker wat mee. De eerste vraag die bij mij opkomt bij het lezen van het stukje is 22 platen forex 0,5 cm dik voor 300,00 euro oke maar dan de print nog Corne en Rick
  stelde je ook die vraag.
  Voor mij is dat ook niet duidelijk.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 19 december 2017 om 17:26

   dag Sjaak, de prijs die ik noem is compleet-prijs: afdruk en forex.
   ik stuur je een mailtje met details.

 23. Door annie keizer op 19 december 2017 om 15:22

  Wat een leuk verhaal…mét tips erbij. En wat leuk dat je jouw leerlingen er ook bij betrokken hebt. Supertrots op hun meester denk ik!

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 19 december 2017 om 17:32

   dank je wel Annie, de kinderen hebben ervan genoten, en ik dáár weer van!
   groeten, Gert-Jan.

 24. Door Corné Pronk op 19 december 2017 om 13:38

  Beste Gert-Jan, klopt je berekening van de kosten wel? 22 afdrukken (60*40 en 70*50) voor €300? Iets minder dan €14 per stuk! Superdeal! Welk bedrijf is dat?

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 19 december 2017 om 17:27

   dag Corné,
   dat het een superdeal is vond ik ook.
   ik stuur je een persoonlijk bericht.
   Groeten, Gert-Jan.

 25. Door Rick Driessen op 18 december 2017 om 15:54

  Fijne tips.
  Kun je het bedrijf noemen waar je het op forex hebt laten printen? Ben naarstig op zoek.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 19 december 2017 om 17:31

   dank je wel Rick, ik heb je een mail gestuurd met details.
   groeten, Gert-Jan.

 26. Leuk artikel, goede tips!
  ik loop ook al een tijdje met dit idee rond, maar durf nog niet zo erg.

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 18 december 2017 om 21:03

   Zo gauw je de kans krijgt… Doen!

 27. Leuk verhaal, goede tips

 28. Door Chris Ruijter op 18 december 2017 om 12:07

  Wat een ontzettend leuk en informatief stuk Gert-Jan! Ik krijg er helemaal zin in!

  1. Door Gert-Jan Cromwijk op 19 december 2017 om 17:30

   hoi Chris, dank je wel. Het is ook heel erg leuk en leerzaam om te doen.
   Gert-Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *