HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Hoe maak je een prijswinnende foto?

Deze foto van een zwarte heidelibel won een prijs in de Lowland Photo Contest 2015, namelijk ‘highly commended’ in de categorie insecten en kriebelbeesten. Maar hoe maak je nu zo’n foto?

zwarte heidelibel
Heidelibel. Fotograaf: Judith Borremans

Ken je onderwerp

Sowieso is het natuurlijk belangrijk te weten waar deze prachtige libellen voorkomen. Ik wist dat in het stukje heidegebied, waar ik graag rondstruin, de zwarte heidelibellen rondvliegen.

En dat is precies wat ze de hele dag doen: vliegen en daardoor dus moeilijk te fotograferen. Daarom zorg ik bijna altijd dat ik voor zonsopkomst ter plekke ben. De beestjes zijn dan koud en kunnen niet weg vliegen, waardoor je de tijd hebt om de libellen te zoeken en alvast een goede compositie, achtergrond enz. te bepalen.

Het viel nog niet mee een libel te vinden; het is echt een klein beestje en je kijkt er snel over heen, juist omdat ze nog stil zitten. Ik was dan ook blij dat ik dit mannetje vond. En ja, wat een geluk, hij zat nog onder de dauwdruppels!

Uit de hand of toch statief?

Het liefst fotografeer ik uit de hand met behulp van een hoekzoeker. Echter ik wilde nu niet het risico nemen om bij thuiskomst te zien dat de druppels niet scherp zijn (is me al vaker overkomen). Dus heb ik het statief erbij gepakt en daarbij de middenzuil omgedraaid. Hierdoor kan de camera heel laag bij de grond. Ik maak dan altijd gebruik van Live View om onder andere mijn compositie te bepalen. Hierbij hou ik minstens net zoveel rekening met de achtergrond als met het ‘model’ zelf. Het liefst zet ik de libel voor een lichte vlek in de achtergrond.

Tenslotte pak ik ook de afstandsbediening erbij om trillingen te voorkomen, die kunnen ontstaan als je op de sluiterknop van je camera drukt.

Deze foto vond ik wel mooi, maar nog niet bijzonder. Dus heb ik wat afstand genomen om wat meer omgeving in de foto mee te nemen. Fotograaf: Judith Borremans

Compositie bepalen

Ik start met het maken van een close-up, immers dan zie je de dauwdruppels goed. Met een statief blijft dat wel wat gedoe. Je zit immers vaak een beetje tussen de begroeiing, waar mogelijk nog meer beestjes hangen en nog moeten opwarmen. Als jij er dan tegen aan stoot bij het verzetten van je statief, kunnen ze vallen en nog niet wegvliegen en dus beschadigen. Let daar dus goed op!

Dan de Live View weer aan, compositie bepalen, de zoom van de Live View aan (let op: alleen je Live View zoomt in, niet je lens!), scherp stellen op de dauwdruppels en de foto maken met de afstandsbediening.

Ook met dit resultaat was ik nog niet tevreden. Er is nu wel meer omgeving bij, maar ik vind de foto toch nog wat saai.
Ook met dit resultaat was ik nog niet tevreden. Er is nu wel meer omgeving bij, maar ik vind de foto toch nog wat saai. Fotograaf: Judith Borremans

Sfeer toevoegen

Uiteindelijk heb ik een takje bloeiende heide vlak voor mijn lens gehouden en daar een soort doorkijkje mee gemaakt, hierdoor maak je een natuurlijke kadering. Omdat ik met een laag diafragmagetal (f/3.2) fotografeer, wordt het takje een beetje wazig en zie je alleen nog wat structuur en de mooie kleuren. Let er wel op dat niet teveel begroeiing van het takje voor het onderwerp zit, want die vervaagt dan misschien te veel.

zwarte heidelibel

Uiteindelijk resulteerde dit in de foto hierboven waarmee ik een prijs won bij de Lowland Photo Contest 2105. Een overzicht van alle beelden van categoriewinnaars, runner-ups en highly commendeds in de Lowland Photo Contest 2015 vind je hier.

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hallo Judith, gefeliciteerd met de prijs! Het is een ontzettende mooie en bijzondere foto. Wat een goed idee met de heide. ? Het heeft fantastisch uitgepakt. Bedankt voor het delen! Groet, Wendy

 2. Door Astrid op 16 mei 2016 om 12:20

  Super bedankt voor je uitleg, kijk altijd met bewondering naar je foto’s 🙂
  Mag ik vragen met wat voor camera en lens je zulke foto’s maakt ???

 3. Door Janny op 22 maart 2016 om 21:25

  Super mooie foto’s Judith complimenten hoor
  Groetjes Janny

 4. Door mdebeer op 3 maart 2016 om 10:05

  Bijzonder leuk en leerzaam om te lezen dit achtergrondverhaal bij de foto’s! En genieten want ze zijn prachtig!

 5. Een heel mooie foto met goede uitleg. Ik vind het altijd nogal lastig om op de achterkant van de camera precies te zien hoe de foto er op het grote computerscherm uitkomt. Vooral wat de scherpte betreft. Maar ik zal proberen meerdere composities te maken en niet te snel tevreden te zien met het eerste ” goede ” resultaat. Ik lees in jouw verhaal dat je vaak beter kunt door te blijven experimenteren.

  1. Dank je wel Klaas. Het is ook lastig om het op je schermpje te zien. Weet je dat je ook je liveview kan “inzoomen”? Eerst het vierkantje wat je ziet bij jiveview op het stukje zetten wat je scherp wilt hebben en dan 5x of zelfs 10x inzoomen. En dan handmatig scherpstellen en de foto maken.

 6. Door Carola van Tilburg op 2 maart 2016 om 20:52

  Wow!! Super foto, Judith!!!

 7. Geweldig leuk Judith! En wat een razend mooie foto.

  groet,

  Chris.

 8. Door Sandra Apon op 2 maart 2016 om 08:53

  Wat een prachtige foto. Dank je wel voor de uitgebreide en duidelijke uitleg. Grt

 9. Door margriet spanjaard op 2 maart 2016 om 08:03

  Ik vind het heel knap, dat je mijn voorkeur voor foto 1 door je verhaal en door te blijven kijken doet switchen naar jouw eigen voorkeur …de prijs winnende…proficiat

  1. Wat leuk Margriet. Dat is nu precies wat ik wilde bereiken met mijn verhaal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *