Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een prijswinnende foto?

Deze foto van een zwarte heidelibel won een prijs in de Lowland Photo Contest 2015, namelijk 'highly commended' in de categorie insecten en kriebelbeesten. Maar hoe maak je nu zo’n foto?
zwarte heidelibel
Heidelibel. Fotograaf: Judith Borremans

Ken je onderwerp

Sowieso is het natuurlijk belangrijk te weten waar deze prachtige libellen voorkomen. Ik wist dat in het stukje heidegebied, waar ik graag rondstruin, de zwarte heidelibellen rondvliegen.

En dat is precies wat ze de hele dag doen: vliegen en daardoor dus moeilijk te fotograferen. Daarom zorg ik bijna altijd dat ik voor zonsopkomst ter plekke ben. De beestjes zijn dan koud en kunnen niet weg vliegen, waardoor je de tijd hebt om de libellen te zoeken en alvast een goede compositie, achtergrond enz. te bepalen.

Het viel nog niet mee een libel te vinden; het is echt een klein beestje en je kijkt er snel over heen, juist omdat ze nog stil zitten. Ik was dan ook blij dat ik dit mannetje vond. En ja, wat een geluk, hij zat nog onder de dauwdruppels!

Uit de hand of toch statief?

Het liefst fotografeer ik uit de hand met behulp van een hoekzoeker. Echter ik wilde nu niet het risico nemen om bij thuiskomst te zien dat de druppels niet scherp zijn (is me al vaker overkomen). Dus heb ik het statief erbij gepakt en daarbij de middenzuil omgedraaid. Hierdoor kan de camera heel laag bij de grond. Ik maak dan altijd gebruik van Live View om onder andere mijn compositie te bepalen. Hierbij hou ik minstens net zoveel rekening met de achtergrond als met het ‘model’ zelf. Het liefst zet ik de libel voor een lichte vlek in de achtergrond.

Tenslotte pak ik ook de afstandsbediening erbij om trillingen te voorkomen, die kunnen ontstaan als je op de sluiterknop van je camera drukt.

Deze foto vond ik wel mooi, maar nog niet bijzonder. Dus heb ik wat afstand genomen om wat meer omgeving in de foto mee te nemen. Fotograaf: Judith Borremans

Compositie bepalen

Ik start met het maken van een close-up, immers dan zie je de dauwdruppels goed. Met een statief blijft dat wel wat gedoe. Je zit immers vaak een beetje tussen de begroeiing, waar mogelijk nog meer beestjes hangen en nog moeten opwarmen. Als jij er dan tegen aan stoot bij het verzetten van je statief, kunnen ze vallen en nog niet wegvliegen en dus beschadigen. Let daar dus goed op!

Dan de Live View weer aan, compositie bepalen, de zoom van de Live View aan (let op: alleen je Live View zoomt in, niet je lens!), scherp stellen op de dauwdruppels en de foto maken met de afstandsbediening.

Ook met dit resultaat was ik nog niet tevreden. Er is nu wel meer omgeving bij, maar ik vind de foto toch nog wat saai.
Ook met dit resultaat was ik nog niet tevreden. Er is nu wel meer omgeving bij, maar ik vind de foto toch nog wat saai. Fotograaf: Judith Borremans

Sfeer toevoegen

Uiteindelijk heb ik een takje bloeiende heide vlak voor mijn lens gehouden en daar een soort doorkijkje mee gemaakt, hierdoor maak je een natuurlijke kadering. Omdat ik met een laag diafragmagetal (f/3.2) fotografeer, wordt het takje een beetje wazig en zie je alleen nog wat structuur en de mooie kleuren. Let er wel op dat niet teveel begroeiing van het takje voor het onderwerp zit, want die vervaagt dan misschien te veel.

zwarte heidelibel

Uiteindelijk resulteerde dit in de foto hierboven waarmee ik een prijs won bij de Lowland Photo Contest 2105. Een overzicht van alle beelden van categoriewinnaars, runner-ups en highly commendeds in de Lowland Photo Contest 2015 vind je hier.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

15 reacties

  1. Hallo Judith, gefeliciteerd met de prijs! Het is een ontzettende mooie en bijzondere foto. Wat een goed idee met de heide. ? Het heeft fantastisch uitgepakt. Bedankt voor het delen! Groet, Wendy

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

15 reacties

  1. Hallo Judith, gefeliciteerd met de prijs! Het is een ontzettende mooie en bijzondere foto. Wat een goed idee met de heide. ? Het heeft fantastisch uitgepakt. Bedankt voor het delen! Groet, Wendy

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: