Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een prijswinnende natuurfoto?

Zoals de meesten weten is de grutto de nationale vogel van Nederland, hij staat symbool voor onze weilanden. Maar de grutto is bedreigd door vernieling van habitat en voedselgebrek. Mede hierdoor zijn er in mijn omgeving, Ommen, geen of weinig grutto’s meer te vinden. Toch wilde ik deze tot de verbeelding sprekende vogel graag een keer vastleggen, dus voor onder andere dit doel vertrok ik in mei 2021 een midweek naar Schiermonnikoog.
Grutto op de weg; winnende foto in de categorie ‘Jongeren’ van de Groene Camera 2022
Grutto op de weg; winnende foto in de categorie ‘Jongeren’ van de Groene Camera 2022 Fotograaf: Josh Rozema

Elke dag ging ik op pad om te vogelen en te fotograferen. Telkens als ik een grutto zag ging ik plat op mijn buik om te kijken of de vogel zou meewerken. Toch had ik aan het einde van het midweek nog niet echt een foto waar ik tevreden mee was. Dus de laatste ochtend besloot ik maar om extra vroeg op pad te gaan. Dat bleek te werken! Ik was nauwelijks onderweg of vlak voor me stapt een grutto het fietspad op, snel remmen, lager standpunt innemen, instellingen checken en klikken! Daar rolde toen dit beeld uit.

Het moment

Als er plotseling iets gebeurd, zoals een grutto die op de weg stapt, ben ik vaak geneigd om direct plaatjes te gaan schieten. Toch probeer ik mezelf altijd te bedwingen. Het is van belang om eerst alles goed te hebben voordat ik begin met fotograferen. Dus eerst zorg ik ervoor dat ik op ooglevel met de vogel kom, in dit geval moest ik eerst rustig afstappen en toen langzaam hurken. Normaal gesproken ga ik liggen, maar daar was geen tijd voor want dit was maar een kort moment.

De compositie was zo prima, nu moest ik de instellingen checken. Dus snel kijk ik even op mijn camera om te kijken of het een beetje goed is, vaak maak ik ook eerst even een ‘testfoto’ om te kijken of het er goed uit ziet. Als alles goed lijkt te zijn kan ik gaan platen, dan is het zaak om simpelweg zo veel mogelijk foto’s te maken wanneer de vogel je aankijkt. Dit hele proces gebeurde in enkele seconden, maar is wel heel belangrijk!

Normaal gesproken ga ik liggen voor een goed standpunt.
Normaal gesproken ga ik liggen voor een goed standpunt. Fotograaf: Renske van Ispelen

Bijzonder?

Het klinkt nu wel alsof ik precies wist wat ik deed en dat ik wist dat ik een goede plaat had gemaakt. Maar om eerlijk te zijn, ik was in de eerste instantie niet tevreden met het resultaat. Qua fotograferen ben ik een beetje perfectionistisch en er mankeerde nogal wat aan deze foto, naar mijn mening. Teveel ruis, vogel kijkt net niet goed, had een lager standpunt gemoeten, stukje groen in de hoek is lelijk, enzovoorts. Maar veel mensen bleven zeggen dat het toch een bijzondere foto was, ik geloofde er niks van.

Een jaar later ongeveer besloot ik om deel te nemen aan de Groene Camera, dus de fotogalerij in duiken om te zoeken naar speciale beelden. Toen kwam ik de foto van de grutto weer tegen, bewerkt als één van mijn vele uitprobeersels, zoekende naar mijn eigen stijl. Terwijl ik opnieuw ernaar keek, zag ik opeens potentie in de foto. Zodoende ging ik de foto nog een keer nabewerken, nu had ik het bewerkingsprogramma wat ik gebruik iets meer onder de knie en ook al een soort eigen stijl ontwikkeld.

Ik doorliep mijn standaard bewerkingsprocedure, in tegenstelling tot een jaar geleden maakte ik nu gebruik van de brush tool. De brush tool gebruik ik heel veel, vooral voor het lokaal donkerder en lichter maken. Zo kan ik bepaalde aspecten van een vogel iets duidelijker maken. Ook kan ik daarmee een groot deel van de ruis verwijderen, door simpelweg de omgeving te vervagen. Een prima alternatief voor als je gratis wilt ontruisen. En het belangrijkste, de foto knapte er helemaal van op.

Zodoende stuurde ik de foto op, samen met vier andere foto’s. Persoonlijk vond ik mijn foto van de grauwe klauwier mooier, maar iedereen bleef zeggen dat de ‘weggrutto’ de meeste kans maakte. En dat bleek! Zo zie je maar dat het het waard is om even opnieuw je oude foto’s bij langs te gaan en er met een frisse blik tegenaan te kijken!

Grauwe klauwier; tweede plaats in de categorie jongeren van de Groene Camera 2022.
Grauwe klauwier; tweede plaats in de categorie jongeren van de Groene Camera 2022. Fotograaf: Josh Rozema

Wie is Josh Rozema?

Met zijn foto van de ‘weggrutto’ won Josh Rozema in 2022 de Groene Camera in de categorie Jongeren en daarmee ook de titel ‘Natuurtalent 2022’. Daarnaast behaalde zijn foto van de grauwe klauwier de tweede plaats in deze wedstrijd. Verder is Josh ook de auteur van bovenstaand artikel. Wil je meer weten over Josh en zijn prachtige natuurfoto’s? Kijk dan ook eens op zijn Instagramaccount.

3 reacties

  1. Mooi verhaal en goed gedaan. De grutto vangt je blik doordat hij net nog even lijkt om te kijken. Dat maakt het spannend. Het stukje groen, waar je zelf niet zo enthousiast over bent, breekt juist het geheel. Alleen paars / blauw was misschien een beetje saai geworden. Je ziet nu duidelijk dat de vogel in een bewoond gebied is. Erg leuk. Dank voor je verhaal!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Mooi verhaal en goed gedaan. De grutto vangt je blik doordat hij net nog even lijkt om te kijken. Dat maakt het spannend. Het stukje groen, waar je zelf niet zo enthousiast over bent, breekt juist het geheel. Alleen paars / blauw was misschien een beetje saai geworden. Je ziet nu duidelijk dat de vogel in een bewoond gebied is. Erg leuk. Dank voor je verhaal!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: