Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een samengesteld beeld?

Door meerdere foto's samen te voegen tot één beeld kun je bijvoorbeeld een complexe beweging zoals deze sprong van een dolfijn vastleggen. Zo worden de verschillende stadia van de sprong en houdingen van het dier in één oogopslag duidelijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk, meerdere foto's samenvoegen?
tuimelaar samengesteld
Nee, dit is niet een uniek moment waarop vier tuimelaars ongeveer tegelijk uit het water springen, maar vier momentopnames uit de sprong van één tuimelaar samengevoegd tot één beeld. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wat heb je nodig?

Behalve een stel foto’s die je wil samenvoegen heb je maar één ding nodig en dat is een programma voor beeldbewerking waarin je met lagen kunt werken. De tijd dat dit alleen kon met peperdure ‘professionele’ software ligt gelukkig ver achter ons. Allerlei betaalbare of zelfs gratis software is beschikbaar. Voor deze tutorial gebruikte ik Autodesk SketchBook Express 6 wat ooit mee kwam met een tekentablet die weer gratis bij een camera zat, maar de techniek werkt hetzelfde in bijvoorbeeld Photoshop (elements) of andere software.

Stappenplan

  1. Selecteer als eerste welke foto’s je wil gebruiken en zorg dat ze zo veel mogelijk overeen komen wat betreft zaken als belichting en witbalans. In dit voorbeeld was het ook nodig om eerst in alle foto’s de horizon recht te zetten want door de snelle actie vanaf een schommelende boot stonden die allemaal anders en scheef.
  2. Kies de foto uit die je als ‘achtergrond’ wil gebruiken en open deze in je fotobewerkingsprogramma:
    samengesteld beeld
  3. Maak een nieuwe laag (layer 01) aan en open hierin de volgende foto. Rechts naast de thumbnails van de lagen zie je een schuifje. Daarmee bepaal je de transparantie. Door de tweede laag half doorzichtig te maken kun je de foto’s makkelijk netjes over elkaar leggen. In dit voorbeeld bepaalde de horizon de hoogte van deze laag:
    samengesteld beeld
  4. Kies in layer 01 een verwijdertool (gummetje) en wis hiermee vrij ruim om de dolfijn heen. Hiervoor kun je nog een groot en ‘hard’ gummetje gebruiken. De achtergrond kun je daarbij even onzichtbaar maken door op het oogje in de linker bovenhoek van de thumbnail te klikken. Alternatief is om de achtergrond nu half doorzichtig te maken:
    samengesteld beeld
  5. Nu kies je in layer 01 een veel kleiner en zachter gummetje en verwijdert daarmee voorzichtig het restant van deze laag om de dolfijn heen. Ik gebruikte hier een hardheid van het gum van 50% waardoor de overgangen tussen de achtergrond en de toegevoegde laag vrijwel niet zichtbaar zijn:
    samengesteld beeld
  6. Wanneer je hierna van beide lagen het transparantie-schuifje weer helemaal omhoog zet kun je al zien hoe de twee foto’s samen één beeld vormen:
    samengesteld beeld
  7. Op dezelfde manier kun je nog meer lagen en foto’s toevoegen waarbij je de stappen 3 t/m 5 steeds herhaalt:
    samengesteld beeld
  8. Na al het gummen hou je een compilatie over die je vervolgens kunt opslaan als één beeld:
    tuimelaar samengesteld

Maar die vijfde foto dan?

In het bovenstaande voorbeeld heb ik drie foto’s toegevoegd die alle drie pasten binnen het kader van de achtergrondfoto, maar ik had ook nog een vijfde foto. Hierop was de tuimelaar nog dichter bij de golven, alleen stond het erg lelijk om deze nog erbij te rommelen in de rechteronderhoek. De oplossing was om het canvas wat te vergroten aan de kant waar ik nog een foto wilde toevoegen:

samengesteld beeld
Van de vijfde foto moest nu natuurlijk niet alleen de ‘uitgeknipte’ dolfijn worden toegevoegd, maar ook een flink stuk zee en lucht om het canvas netjes op te vullen. Ook bleek de verdeling van de dolfijnen over het beeld nu nog wat ruimer te kunnen.

samengesteld beeld

Bestandsformaat

Wil je het samenstellen echt netjes doen en het resultaat nog kunnen nabewerken, bijvoorbeeld voor drukwerk dan kun je het beste met volledige resolutie TIF-bestanden werken. Hou er dan wel rekening mee dat het resultaat een flink groot bestand wordt (in dit voorbeeld meer dan 150 Mb) zodat je voor de bewerking ook een stevige computer nodig hebt anders zit je meer te wachten dan te bewerken. Wil je gewoon een leuk plaatje om ergens op het internet te delen dan kun je natuurlijk volstaan met verkleinde JPG-bestanden.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: