Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een zonnester?

De zonnester geeft de foto een krachtige en energieke uitstraling. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Je kent ze wel. Van die foto’s waarin de zon als stervorm zichtbaar is. Niet iedereen houdt er van maar soms kan het een foto net wat extra’s geven. Mits geplaatst op een tactische plek in de foto, is het een mooie aanvulling op de compositie. Daarnaast kan zo’n stervorm de foto een krachtige en energieke uitstraling geven. Daarom gebruik ik zo nu en dan deze techniek bij het maken van mijn foto’s. Maar hoe maak je een zonnester? In dit artikel geef ik je enkele tips.

Klein diafragma

Om de zon als stervorm in beeld te krijgen, gebruik je een klein diafragma. Hoe kleiner de lensopening, hoe meer het licht op de randen van het diafragma afgebogen wordt. Het buigen van licht wordt diffractie genoemd. En de wijze waarop het licht gebogen wordt, maakt hoe wij het zien. In het geval van een klein diafragma – f/16 of kleiner (groter diafragmagetal) – zie je soms een stervorm. Hoe deze er precies uit ziet zal wisselen per objectief en het gekozen diafragma.

Door goed te positioneren en een klein diafragma (f/16) zien we de zon als stervorm. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Plaats de zon tegen een object

Je zal sneller een zonnester zien wanneer je de zon gedeeltelijk blokkeert achter een object. Dit object kan bijvoorbeeld een boom of gebouw zijn. Maar hiernaast kunnen bijvoorbeeld ook de horizon of een klein gaatje in de bewolking al het gewenste effect geven. Al deze objecten zijn vaak donkerder dan de zon. Hierdoor is er meer contrast en zal de stervorm sneller opvallen.

 

Door de zon gedeeltelijk achter het gebouwtje te plaatsen komt de stervorm duidelijker naar voren. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Geen filters en schoon glaswerk

Doordat je met een klein diafragma werkt zullen stofdeeltjes en verontreinigingen op de lens zichtbaar worden in jouw foto. Deels is dit weg te werken in de nabewerking. Beter is dit te voorkomen door je glaswerk schoon te houden. Doordat je in tegenlicht fotografeert kunnen ongewenste reflecties ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door grijsverloopfilters of tussen de verschillende lenselementen onderling. Je kunt dit terug zien in de foto als ongewenste lichtvlekken en lensflare. Hoe meer glas, hoe groter de kans op lensflare. Gebruik daarom bij voorkeur geen voorzetfilters bij het fotograferen van een zonnester. Soms is het dan nodig om over te stappen op HDR-technieken om het grote lichtcontrast te overbruggen en de foto correct te belichten.

Rondom de zonnester zijn lensvlekken en flares zichtbaar. Belangrijk dus om je objectief goed schoon te houden. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Geef een reactie

2 reacties

  1. Goeiemorgen,

    Behalve het diafragma aanpassen moet er toch ook iets aangepast worden w.b ISO?

    vr. groet,

    Anneke Reijkers

    1. Hallo Anneke, dank voor je reactie! Om de stervorm in beeld te krijgen is vooral het gekozen diafragma van belang. De ISO waarde en de sluitertijd zijn niet van invloed op de stervorm maar zullen eventueel wel aangepast moeten worden om de foto correct te belichten. Wanneer je namelijk een kleiner diafragma kiest en de ISO waarde constant blijft, zal de sluitertijd langer moeten worden om een zelfde belichting te krijgen.
      Hopelijk heb ik zo je vraag goed beantwoord.
      Groet, Arnoud

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u